Vogelasiel de Houtsnip

Vogelasiel de Houtsnip in Hoek van Holland is een groot asiel waar voornamelijk vogels en zeehonden (worden weer doorgeplaatst naar stichting A Seal te Stellendam)  worden opgevangen met de intentie deze weer in de vrije natuur te plaatsen.

Op vogelasiel De Houtsnip vinden allerlei vernieuwingen en veranderingen plaats. Werkprocessen worden aangepast. Overbodige spullen worden opgeruimd. Functies worden op papier vastgelegd. Vrijwilligers worden gevraagd. Stageplaatsen en dagbesteding krijgen vorm. Er komt een uitgebreid educatieprogramma voor de basisscholen en wij zijn op zoek naar een nieuwe beheerder voor het asiel. En met ingang van 15 augustus 2015 wordt samengewerkt met de stichting Dierennoodhulp West Nederland.

De stichting Dierennoodhulp West Nederland heeft als thuisbasis ons vogelasiel De Houtsnip, Rondgang 16 in Hoek van Holland. De Houtsnip richt zich uitsluitend op inheemse (zee)vogels. Dierennoodhulp West Nederland doet de opvang van zeezoogdieren, zoals zeehonden en bruinvissen. De opvang van de zeezoogdieren zal in hoofdzaak plaats vinden in Stellendam. Er zullen dus geen zeehondjes in De Houtsnip opgevangen worden.
Door deze samenwerking zijn dus alle diersoorten vanuit onze basis verzekerd van hulp. De beide stichtingen blijven verder geheel zelfstandig hun werk doen. Ook financieel gezien hebben beide stichtingen niets met elkaar te maken.

In samenwerking met Lenie ’t Hart en stichting Dierenlot heeft Dierennoodhulp West Nederland twee volledig ingerichte ambulances ter beschikking gekregen. In samenwerking met de zeehonden-opvangcentra Stellendam en Pieterburen is Dierennoodhulp West Nederland 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar voor het vervoer en Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren in de EHBZ Regio Zuid-Holland (Rotterdam, Nieuwe Waterweg tot aan Den Haag) . Daarnaast vervoert men andere wilde dieren, zoals vogels en ook huisdieren. Dus kort gezegd:  Alles wat leeft.

Geschiedenis

Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw vond een bewoner van Hoek van Holland in het water bij zijn huis een vogel, die besmet was met botulisme. Hij wist dat niet ver van hem vandaan Piet Rensen woonde, die iets met vogels had. Piet, die zijn jeugd in Canada had doorgebracht, had daar ornithologie (vogelkunde) gestudeerd. Piet wist wel raad met deze vogel. De vogel werd al snel weer gezond en wel terug in de natuur gezet.
De redding van deze vogel door Piet ging als een lopend vuurtje door Hoek van Holland. Het duurde niet lang of bij Piet thuis zaten gewonde of zieke vogels in zijn tuin, schuur, gang, keuken en zelfs in zijn woonkamer. Ook zijn hobbykastje op de volkstuin zat weldra vol met vogels. Het kweken van groente en fruit was daar nauwelijks meer mogelijk. Uiteraard kon dit geen stand houden.
Ongeveer 40 jaar geleden (1975) was weekblad “De Vuurtoren” het meest gelezen blad in Hoek van Holland. “De Vuurtoren” kreeg belangstelling voor het werk van Piet. Verslaggever Leen van Ooyen en de uitgever Nic van der Graaf maakten toen in “De Vuurtoren” melding over het werk van Piet Rensen de vogelman van Hoek van Holland. Vanaf deze publiciteit werd de vogelopvang in Hoek van Holland steeds bekender en daardoor ook intensiever. Langzaam maar zeker ontstond bij plaatsgenoten en lokale politici het plan om een definitief opvangcentrum op te richten. Aan de Rondgang, tegenover de ingang van de begraafplaats, stonden een aantal houten schuren. Deze werden gebruikt voor jeugdtoernooien van de KNVB. Omdat deze toernooien in Hoek van Holland stopten, kwamen deze schuren vrij. Met behulp van een groep vrijwilligers werden de schuren geschikt gemaakt voor opvang van vogels. Piet was nauwelijks in deze schuren gestart, of er werd al direct een vogel binnen gebracht. Dat was een houtsnip. Daarmee was meteen een naam voor de vogelopvang gevonden: Vogelasiel “DE HOUTSNIP” Uiteindelijk werd op 29 juni 1984, ten overstaan van notaris Cornelis Reijnierse te ‘s-Gravenzande en kandidaat notaris Hendrikus de Graaf, de stichting “Vogelasiel de Houtsnip” opgericht. Het resultaat hiervan is het huidige vogelasiel “DE HOUTSNIP”.

De stichting “Vogelasiel de Houtsnip” bestaat dus op 29 juni 2014 officieel 30 jaar. Alleen Piet Rensen van het toenmalige oprichtingsbestuur kon aanwezig zijn bij het 30-jarig bestaan. Ook voor Piet gaan de jaren tellen. Vanwege zijn leeftijd heeft hij helaas moeten besluiten te stoppen met het werk op het vogelasiel.

Contactgegevens

Rondgang 16
3151 BP Hoek van Holland,
Nederland

(Maakt u gebruik van een navigatiesysteem? Toets dan in Kerkhofweg 8, 3151 NL Hoek van Holland. U komt dan bij de ingang van de begraafplaats uit. Tegenover de ingang van de begraafplaats is er een smalle weg. Na ongeveer 50 meter een smalle kronkelende weg naar rechts, richting vogelasiel. Aan het einde van deze smalle weg is er gelegenheid om uw auto om te keren.)

Tel: 06 – 23 69 39 11

E: info@dehoutsnip.net
of via hun contactformulier

Wwww.vogelopvanghoekvanholland.nl

Routebeschrijving

Slechts een keer per jaar kunt u deze opvang bezoeken (meestal in oktober tijdens de open dag)!!!

Houdt de website en de social media van het asiel in de gaten.

Slechts een keer per jaar kunt u deze opvang bezoeken (meestal in oktober)!!!

Houdt de website en de social media van het asiel in de gaten voor eventuele toegangsprijzen

Vogelasiel de Houtsnip in Hoek van Holland heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Advertentie

adverteren op zoovaria.com
Ontstaan: 1984
Oppervlakte: 1 hectare
Aantal diersoorten: 100
Dierentuinvergunning: nee

Als een van de grootste vogelasielen in Nederland is een bezoek tijdens hun jaarlijkse open dag zeker de moeite waard!

Vogelasiel de Houtsnip in Hoek van Holland is een groot asiel waar voornamelijk vogels en zeehonden (worden weer doorgeplaatst naar stichting A Seal te Stellendam) worden opgevangen met de intentie deze weer in de vrije natuur te plaatsen.
Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het vogelasiel De Houtsnip!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

Zoovaria events