Logo Vogelasiel De Paddestoel

Vogelasiel De Paddestoel is een opvangcentrum voor inheemse vogels en andere inheemse dieren. In De Paddestoel worden dieren verzorgd, eventueel behandeld en vervolgens na genezing weer uitgezet.

Doelstelling

Het doel van het vogelasiel is het bieden van opvang- en revalidatiemogelijkheden aan inheemse diersoorten, die tijdelijk niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, zodat het dier na genezing weer teruggeplaatst kan worden in de natuur.

Daarnaast:

– Vullen zij een aantal dagbestedingen in voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

– Verzorgen zij stageplaatsen voor het Clusius onderwijs

– Geven zij voorlichting aan bezoekers van de opvang en dan vooral voor basisscholen

Tevens is de Paddestoel opvang van Tropische vogels.

Wij vinden het erg belangrijk dat wij naast het opvangwerk ook problemen bij de bron aanpakken, voorkomen is immers beter dan genezen. We zijn dan ook van mening dat educatie en voorlichting minimaal zo belangrijk is als het opvangwerk zelf. Daarom is het asiel geopend voor bezoekers. U kunt zelf een kijkje nemen in het asiel of u laten rondleiden door een van onze enthousiaste medewerkers. We kunnen u de verhalen achter onze patiëntjes vertellen en informatie geven over het werk van het asiel. Misschien komt de Dierenambulance wel net een dier binnen brengen wanneer u er bent, u maakt dan gelijk mee hoe de eerste behandeling plaats vindt!

Tegenwoordig worden op het Vogelasiel niet alleen vogels opgevangen maar alle wilde dieren (inheemse diersoorten). Dit zijn dieren die van nature in onze omgeving voorkomen.

Dus een betere omschijving tegenwoordig zou zijn wildopvang de Paddestoel.

Geschiedenis

De geschiedenis van Vogelasiel de Paddestoel staat niet op papier. Voor zover ons bekend is het Vogelasiel opgericht op 3 oktober 1980 door de Vogelbescherming Den Helder en omstreken, door de toenmalige voorzitter Klaas Muije en de secretaris Koen Bertoen.

Zij zijn dit begonnen omdat zij het idee hadden dat er een opvang voor zieke en gewonde vogels nodig was.

In de jaren 80 is het vogelasiel overgenomen door Bert Coster

Bert heeft er al zijn vrije uurtjes ingestopt en het Vogelasiel gemaakt zoals het er nu ongeveer uitziet. Na het overlijden van Bert Coster heeft Anton Nieuwenhuis het Vogelasiel overgenomen. Anton heeft het 1 jaar draaiende gehouden als beheerder.

Toen is het Vogelasiel een jaar gesloten geweest. In die periode heeft het toenmalige bestuur zich sterk gemaakt Laura als betaalde kracht aan te nemen. Zij heeft van 2001 tot oktober 2013 bij het Vogelasiel als beheerster gewerkt. Laura was fulltime in dienst van het Vogelasiel.Haar collega’s zijn alle vrijwilligers, die in hun hart een plekje hebben voor de vogels. Zelf stak zij ook wat vrijwillige uurtjes in het Vogelasiel.

Sinds oktober 2013 is Jamy van Meer de nieuwe beheerster van het Vogelasiel. Zij was in 2011 begonnen als stagiaire bij het Vogelasiel. Daarna is zij doorgegaan als vrijwilliger en uiteindelijk als betaalde kracht. Na het plotselinge vertrek van de vorige beheerster heeft Jamy haar plek ingenomen als fulltime beheerster.

Deze omschakeling was nodig om het vogelasiel een profesioneel jasje aan te geven. Er is immers meer mogelijk met een betaalde kracht in dienst die de nodige opleidingen heeft gevolgd, en dagelijks aanwezig is op vaste tijden.

Tegenwoordig worden op het Vogelasiel niet alleen vogels opgevangen maar alle wilde dieren (inheemse diersoorten). Dit zijn dieren die van nature in onze omgeving voorkomen.

Dus een betere omschijving tegenwoordig zou zijn wildopvang de Paddestoel.

Sinds een paar jaar is het Vogelasiel een erkend stagebedrijf voor studenten van diverse opleidingen. Ook komen er basisscholen langs voor rondleidingen voor hun leerlingen.

Vogelasiel de Paddestoel is gehuisvest in de Donkere Duinen

(Bron: logo, foto’s en tekst van www.vogelasieldepaddestoel.nl)

Contactgegevens

Jan Verfailleweg 620a
1783 BW Den Helder
Nederland

Tel: 0223 – 62 05 86

EVogelasielpaddestoel@gmail.com

Wwww.vogelasieldepaddestoel.nl

Routebeschrijving

Het vogelasiel is elke doordeweekse dag (met uitzondering van feestdagen) voor bezoek geopend tussen 10:00u en 16:00u. ’s Middags hebben wij een pauze van 12:00u tot 13:00u, tijdens dit uur sluiten wij het asiel even af voor bezoekers.
Indien u in een grote groep komt stellen wij het op prijs als u ons daarvan van tevoren even op de hoogte brengt zodat we dit kunnen coördineren.

Een bezoek aan het vogelasiel is goed te combineren met een bezoekje aan het hertenkamp, de kinderboerderij en het natuurcentrum ‘De Helderse Vallei’, allemaal op loopafstand van het vogelasiel.

Wij zijn overigens geen dierentuin en kunnen u dan ook niet beloven dat er altijd veel speciale dieren aanwezig zijn, al zijn er gemiddeld zo’n 80 dieren aanwezig in het asiel dus saai zal het er nooit zijn. Ook kunnen wij soms een rondleiding onderbreken wanneer er een spoedgeval binnenkomt, we hopen op uw begrip hiervoor.

De toegang is gratis al wordt een donatie zeer op prijs gesteld
Vogelopvang de Paddestoel heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Advertentie

adverteren op zoovaria.com
Ontstaan: 1980
Oppervlakte: 1 hectare
Aantal dieren: 80+
Dierentuinvergunning: Nee

Later meer…

Het doel van Vogelasiel de Paddestoel is het bieden van verzorging en bescherming aan hulpbehoevende in het wild levende inheemse vogels en inheemse zoogdieren. Hulpbehoevende dieren worden door ons opgevangen, indien nodig verzorgd en uiteindelijk op een verantwoorde wijze weer uitgezet. We streven ernaar de dieren zo snel mogelijk uit te kunnen zetten. We richten ons enkel tot inheemse vogels en inheemse zoogdieren omdat voor deze groepen de benodigde kennis, ervaring en faciliteiten aanwezig zijn en onze faciliteiten afgestemd zijn op deze diersoorten.

Naast het opvangen van de inheemse dieren vangen wij ook tropische vogels op en hebben wij pensionmogelijkheden voor deze vogels. Wij besteden aandacht en educatie en wij verzorgen dagbesteding voor mensen met een beperking. Dierwelzijn staat bij ons voorop en zal daarom ook nooit ten koste gaan van onze andere activiteiten.

Vogelasiel De Paddestoel heeft twee gebouwen, namelijk het asielgebouw en een personeelsgebouw (’t Warme Nezzzt). De gebouwen liggen in het bos ‘De Donkere Duinen’.

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Vogelasiel de Paddestoel!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

Zoovaria events