Logo zeehondencrèche Pieterburen

De zeehondencrèche Pieterburen is een instelling waarin zieke, verzwakte en gestrande zeehonden tijdelijk verzorgd worden.

De zeehonden die in een zeehondencreche worden opgevangen zijn meestal jonge dieren van de gewone zeehond of de grijze zeehond die als moederloze “huilers” zijn aangetroffen. Deze vaak ernstig verzwakte beestjes worden in de crèche gevoed en klaar gemaakt om weer terug te gaan naar zee. Daarnaast worden ook zieke en verzwakte volwassen zeehonden opgevangen.

De opvang van zeehonden is niet onomstreden. Critici stellen onder meer dat de grootschalige opvang het natuurlijk evenwicht verstoort en de algemene populatie verzwakt. Viroloog Ab Osterhaus, lid van het Wetenschappelijk Platform Zeehonden Waddenzee en voorzitter van de wetenschappelijke commissie van zeehondencrèche in Pieterburen stelt dat, “Opvang niet meer absoluut noodzakelijk is voor het voortbestaan van de zeehond in de Waddenzee. Dat onderschrijf ik en de zeehondencrèche volledig.” Het beleid omtrent zeehondenopvang verschilt dan ook sterk per land, waarbij landen als Duitsland en Denemarken aanmerkelijk minder interveniërend optreden en de natuur meer op haar beloop laten dan in de Nederlandse situatie gebruikelijk is geworden.

Geschiedenis

Al sinds 1971 redden we zeehonden die in nood zijn. De crèche is opgezet door Lenie ’t Hart die begon met een teiltje in de achtertuin met een zeehond er in.Dat is in al die jaren uitgegroeid tot een instituut wat wereldwijd wordt gezien als toonaangevend op het gebied van de opvang van zieke zeehonden.

In de begintijd was de Waddenzee ernstig vervuild en Lenie heeft succesvol actie gevoerd om dat te verbeteren. De zeehond was en is het symbool van een gezonde zee. Daar is al die jaren niets in gewijzigd.
De werkwijze en aanpak van Lenie heeft geleid tot een centrum waar opvang, educatie en wetenschap zijn verenigd. Met vrijwilligers uit de gehele wereld en een netwerk van opvangvrijwilligers langs de gehele kust worden nu jaarlijks zo’n 650 zeehonden opgevangen en zo snel als het kan weer vrijgelaten in hun natuurlijke milieu. Een kleine 100.000 bezoekers komt jaarlijks kijken hoe we dat doen en zo’n 30.000 donateurs steunen ons. De crèche is afhankelijk van die steun want nog steeds wordt er gewerkt zonder subsidies

(Bron: Logo, foto’s en tekst van www.zeehondencreche.nl )

Contactgegevens

Hoofdstraat 94a
9968 AG Pieterburen
Nederland

Tel: +31 (0)595-526 526

E: info@zeehondencreche.nl

W: www.zeehondencreche.nl

Routebeschrijving

geopend op woensdag t/m zondag van 10:00-17:00 uur.

Tijdens vakanties en feestdagen zijn wij dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur.

– Kinderen tot 4 jaar: gratis
– Kinderen (4 t/m 12 jaar): € 5,00
– Volwassenen: € 7,50
– Groep v.a. 15 personen: € 5,00 p.p.

De bezoekersruimte is toegankelijk voor gehandicapten en invaliden.

Honden mogen de helaas niet naar binnen. Bij de ingang is een plek waar uw hond kan verblijven tijdens het bezoek. Met een toegangsbewijs kun je vrij ons centrum in en uit te lopen om de hond van aandacht te voorzien. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan in overleg.

RONDLEIDINGEN
Neem een kijkje achter de schermen en kom meer te weten over de zeehonden en het werk van de Zeehondencrèche.
– Per groep tot 10 personen € 25,-
– Per extra persoon € 2,50 pp
Tenminste 48 uur van te voren te reserveren: 0595-526526.

Zeehondencentrum Pieterburen heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Advertentie

adverteren op zoovaria.com
Ontstaan: 1971
Oppervlakte: 4 hectare
Aantal diersoorten: 10
Dierentuinvergunning: Nee

Een leuk dagje uit voor het hele gezin? Dan ben je hier op het juiste adres! Het zeehondenziekenhuis is het grootste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland. Het bezoekerscentrum is dé plek om opgevangen wilde zeehonden te zien. En je ontdekt alles over zeehonden en zeehondenopvang in Pieterburen.

Zeehonden zijn zeezoogdieren met vinnen als voor- en achterpoten. Samen met oorrobben en walrussen vormen ze de familie van de vinpotigen ook wel zeeroofdieren genoemd. Een familie die door hun lichaamsbouw een beetje onhandig is op het land maar heel goed kan jagen in het water.

Lees hier meer over zeehonden

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Zeehondencrèche Pieterburen!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

Zoovaria events