Logo Kamelenmelkerij Smits

Kamelenmelkerij Smits is een Nederlandse kamelenmelkerij gevestigd in het dorp Berlicum vlakbij ’s-Hertogenbosch. Het is de enige kamelenmelkerij van Europa en de melk van deze boerderij is de enige die legaal verkocht mag worden in de EU. Naast dat de kamelenmelk in Nederland verkocht wordt, wordt het ook naar o.a. het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Zweden geëxporteerd.

Het bedrijf
Het bedrijf is opgericht door Frank Smits in 2006 en begon in Cromvoirt bij Den Bosch. De huidige locatie in Berlicum werd geopend in 2010. Er worden regelmatig kamelensafari’s en andere activiteiten georganiseerd. Ook is het mogelijk een bij u passend bezoek aan de kamelenmelkerij te boeken. Sinds april 2014 heeft het bedrijf ook een restaurant waarmee u uw bezoek aan de kamelenmelkerij kan uitbreiden met een lunch of een diner.De kamelen van het bedrijf zijn in feite dromedarissen (eenbultige kamelen), geïmporteerd van de Canarische Eilanden. Er zijn al zo’n 85 dromedarissen waarvan er ongeveer 25 gemolken worden, dat levert in totaal zo’n 175 liter melk per dag op. Onder het menu de kamelen op de site kun je via “live in de stal!” een kijkje nemen bij de kamelen.

(Bron: Logo en teksten van www.kamelenmelk.nl)

Contactgegevens

Werstkant 16
5258 TC Berlicum
Nederland

Tel: +31 (0)73 – 7078087

Einfo@kamelenmelk.nl
of bezoek@kamelenmelk.nl

Wwww.kamelenmelk.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Zondagssafari:

Bent u op zoek naar een leuk uitje voor uw gezin, met uw partner, uw kleinkinderen of gezellig met vrienden, dan zijn onze zondagsafari’s of de vakantiesafari’s wat voor u! Hier kan iedereen zich voor aanmelden, dus zit u niet vast aan een bepaalde groepsgrootte.

Bent u benieuwd naar het leven van een kameel op de Kamelenmelkerij, of wilt u de unieke dieren van dichtbij bewonderen en aaien, kom dan naar een van onze kamelensafari’s. Deze worden om de zondag en in de schoolvakantie op maandag en vrijdag gehouden.

Wilt u verzekerd zijn van een plek, dan kunt u in hun webshop de kaarten alvast bestellen.

Wat houdt een kamelensafari in?
Door middel van een presentatie en een rondleiding krijgt u meer te weten over het leven van de kameel, over het ontstaan van de kamelenmelkerij en over de kamelenmelk. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten met de kamelen zoals het trainen van de jonge kamelen, kalfjes de fles geven en de echte waaghalzen kunnen op een kameel zitten. Tot slot worden er pannenkoeken gebakken van kamelenmelk en uiteraard wordt er kamelenmelk geproefd.

Programma Kamelensafari’s op zondag
13:30 – Ontvangst (tot 14:00)
14:00 – Presentatie met koffie/thee/limonade en cake
14:30 – Rondleiding en activiteiten
15.30 – Pannenkoek bakken
16:00 – Sluiting Bedrijf

Vanaf 13:30 bent u welkom op de kamelenmelkerij.
Na 14:00 sluit de entree en laten wij geen bezoekers meer binnen.

Discovery Tour:

Kunt u geen grote groep bij elkaar krijgen voor een bezoek aan de Kamelenmelkerij? Of komt u tijdens een zomerse fietstocht langsgefietst?

Dan hebben wij speciaal voor individuen en kleine groepjes de Discovery tour. U krijgt een tas mee met voer voor de kamelen, een informatieboekje en de plattegrond. U kunt zo op uw eigen tempo en zelfstandig het bedrijf bekijken!

Voor de Discovery tour bent u van maandag t/m vrijdag welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur en in het weekend op afspraak. Wel graag even van te voren reserveren.

Programma (duur ± 0,5 uur):
Ontvangst Discovery Tour tas
Gelegenheid om de informatie en route eerst door te lezen
Zelfstandige tour over het bedrijf met de gelegenheid om de kamelen te voeren
Melk proeven
Discovery Tour tas weer inleveren bij de balie of bij een medewerker

Entreeprijzen (2017):

Kamelensafari:

Prijs:
€10,- per persoon (Kinderen onder de 3 jaar gratis).
Prijs is inclusief presentatie met koffie/thee met cake (voor de kinderen is er limonade), rondleiding, trainen van een kameel, flesjes geven aan de kalfjes, op de kameel zitten, pannenkoek bakken, proeven van de kamelenmelk melk.

Bij slecht weer staan de kamelen binnen dus gaat alles gewoon door in onze stallen en ontvangstruimte. In de winter komen de kamelen niet buiten tot circa april.

Wilt u verzekerd zijn van een plek bestel dan uw kaarten in de webshop. 

Discovery Tour:

Kosten:
€5,- per persoon.

Verplicht:
Kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene.

Bij slecht weer staan de kamelen binnen dus dan kan alles gewoon doorgaan.

Klik hier voor alle arrangementen!

Parkplattegrond:

Kamelenboerderij Smits heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

De Kamelenmelkerij Smits is in 2006 opgezet door Frank Smits, toen nog een student aan de HAS in ‘s-Hertogenbosch. Hieronder kun je het ontstaan van het bedrijf lezen.

Kamelenmelk Project
Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is kamelenmelk een van de gezondste dierlijke melksoorten. De FAO stimuleert dan ook de productie van kamelenmelk. 
Naar aanleiding hiervan heeft Frank Smits, in het kader van zijn studie aan de Hogere Agrarische School in ’s-Hertogenbosch, onderzocht of het mogelijk is in Nederland economisch verantwoord kamelenmelk op de markt te brengen. Het leek Frank zo interessant om kamelen te melken, dat hij hier werk van heeft gemaakt.

Locatie
De gemeente Den Bosch heeft in 2006 op de hoek van de Rompertse baan – Wethouder Schuurmanslaan een stuk grond van ongeveer ¾ hectare tijdelijk in bruikleen gegeven. 
Hier zijn in augustus 2006 3 kamelen van één van de Canarische eilanden in Den Bosch gearriveerd. 
Na een bootreis van 5 dagen zijn de dieren met een, speciaal voor het vervoer van kamelen ingerichte trailer, vanuit Spanje naar Nederland gereden.

Eind 2006 zijn de kamelen verhuisd naar het winterverblijf in Cromvoirt. Daar werden in het voorjaar van 2007 de eerste kalfjes geboren. Sindsdien is kamelenmelk in Nederland verkrijgbaar.

In september 2010 is de Kamelenmelkerij verhuisd naar Berlicum, naar een grote locatie waarbij er meer ruimte is gecreëerd voor meer kamelen. In 2014 zijn er al meer dan 80 kamelen, ook is in april 2014 het bedrijf uitgebreid met een restaurant in oosterse sferen.

Het doel
Het eerste doel van het kamelenmelk project was om te onderzoeken of het mogelijk was kamelen machinaal te melken en de afzet mogelijkheden in kaart te brengen. En dat is gelukt! Het melken van de kamelen gaat met behulp van een machine die Frank Smits, eigenaar van de kamelenmelkerij, zelf heeft uitgevonden. De dieren worden nu dus met een speciaal aangepaste koeien-melkmachine gemolken. De melk wordt in zijn natuurlijke vorm verkocht maar wordt ook verwerkt tot andere producten en is op meerder locaties in Nederland maar ook in de EU en wereldwijd verkrijgbaar.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2006
Oppervlakte: ?
Aantal diersoorten: 1 (soort) ;)

Dankzij de vele arrangementen voor kleine en grote groepen is er genoeg te doen om een bijzondere dag in de Brabantse klei door te brengen!

De dieren:

De kameel (Camelus ferus bactrianus) is een hoefdier uit de onderorde der eeltpotigen. In archaïsch Nederlands, bepaalde dialecten en sommige uitdrukkingen wordt hij ook kemel genoemd. De kameel verschilt van de dromedaris door het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft er een, de kameel twee. Vanouds kan kameel op beide soorten van het geslacht Camelus slaan. Het woord komt uit het Arabisch (جمل ǧamal), en men bedoelde er oorspronkelijk zelfs vooral de dromedaris mee: de tweebultige kameel wordt in de Arabische wereld niet gehouden. Het woord kameel is afgeleid van de wortel ǧ-m-l ‘schoonheid’ en betekent dan ook zoveel als ‘sierlijk beest’.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Kamelenmelkerij Smits.

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria Events