logo de Lokkerij

Stichting Ooievaarsbuitenstation ‘De Lokkerij’ Reestdal is prachtig gelegen in het dal van de Reest, het riviertje dat de grens vormt tussen de provincies Drenthe en Overijssel.

Kom eens bij ons langs en bekijk de statige zwart-witte vogel met zijn lange, vuurrode snavel van dichtbij. Leer alles over zijn gedrag en leefwijze. Maak mee hoe de vogels op de grote nesten staan en hun jongen verzorgen. Zie hoe ze hoog in de lucht zweven op de opstijgende warme lucht, de thermiek. En hoor het luide geklepper waaraan de vogels elkaar herkennen en waarmee ze hun territorium afbakenen.

Kom bij ons langs zodat wij u het boeiende verhaal van de ooievaar kunnen vertellen!

Stichting STORK

Ter voortzetting van het project van Vogelbescherming is op 1 januari 2009 STORK opgericht: Stichting Ooievaars Research & Knowhow. Deze organisatie maakt zich sterk voor het ooievaarsonderzoek en wil zich ontwikkelen tot een kennis- en aanspreekpunt van de Nederlandse ooievaarsbescherming.

Meer over STORK.

(Bron: Logo en teksten van www.delokkerij.nl)

Contactgegevens

Schiphorsterweg 28
7966 AC De Schiphorst
Nederland

Tel: + 31 (0)522 – 442291

Einfo@delokkerij.nl

Wwww.delokkerij.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Van 1 april tot 1 september op woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur.
Op zondag is het station gesloten.
Extra openingstijden: tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag, ook van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Groepen zijn op afspraak welkom van maandag tot en met zaterdag. Afspraak maken met de beheerder. Kosten in overleg met beheerder.

Entreeprijzen (2017):

De toegang is in principe gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Groepen zijn op afspraak welkom van maandag tot en met zaterdag. Afspraak maken met de beheerder. Kosten in overleg met beheerder.

Parkplattegrond:

De Lokkerij heeft helaas geen online parkplattegrond Beschikbaar

Geschiedenis:

Eind jaren zestig van de vorige eeuw was de witte ooievaar in Nederland nagenoeg verdwenen. Vogelbescherming Nederland heeft toen een project op touw gezet naar Zwitsers voorbeeld om het dier in ons land te herintroduceren.
Met een aantal ooievaars afkomstig uit verschillende landen is in 1969 een fokprogramma gestart in het Liesvelt in Groot-Ammers. Na jarenlang in gevangenschap te hebben geleefd vertoonden de eerste aldaar geboren ooievaars geen trekgedrag. Bij latere generaties herstelde zich echter het natuurlijke gedrag.

Buitenstations

Vanaf 1979 zijn 12 buitenstations opgericht in voor ooievaars geschikte gebieden. Daar kregen de dieren de kans om onder toezicht te wennen aan een natuurlijke omgeving, zodat zij weerhun natuurlijke gedrag konden gaan vertonen. Waar nodig werd zorg verleend. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw nam het aantal broedparen in Nederland sterk toe.

De Lokkerij

De Lokkerij in De Schiphorst bij Meppel is zo’n ooievaarsbuitenstation. Van hieruit konden de in gevangenschap geboren ooievaars in het Reestdal foerageren, nesten bouwen en zich langs natuurlijke weg vermeerderen. Dat is een groot succes gebleken. Wie in de buurt van Meppel woont kan het niet ontgaan zijn dat de ooievaar duidelijk weer terug is. Dat de herintroductie niet vanzelf ging laat zich raden. Jaren heeft het geduurd voordat de ooievaar in Nederland weer in redelijke aantallen in het wild voorkomt, jongen grootbrengt en in het najaar op trek gaat naar Zuid-Europa of Noord-Afrika. Sommige landelijke ooievaarsstations zijn inmiddels gesloten.

De Lokkerij blijft actief, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat het station ook een officieel erkend ooievaarsasiel in Nederland is.

Zieke en gewonde ooievaars, soms van heinde en ver, kunnen er terecht om te herstellen of op verhaal te komen, waarna ze indien mogelijk hun vrijheid terug krijgen.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1981
Oppervlakte: ?
Dierentuinvergunning: Nee

De Lokkerij is officieel het enige ooievaarsasiel in Nederland

De dieren:

De witte ooievaar

Verspreid over de hele wereld leven 19 soorten ooievaars. In Nederland broedt maar één ooievaarssoort: de witte ooievaar (Ciconia ciconia). Die is ongeveer een meter hoog en zijn lichaam is overwegend wit. Alleen de slagpennen in de vleugels zijn zwart, een kenmerk dat in de vlucht goed te zien is, evenals de gestrekte nek en poten. De in de vlucht gestrekte nek en poten. Het zweefgedrag is een ander belangrijk kenmerk.

Volwassen ooievaars hebben een vrij lange puntige rode snavel en lange rode poten. Bij jonge vogels worden de zwarte of vleeskleurige poten en snavel geleidelijk rood. De geslachten zijn uiterlijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Mannetjes zijn gemiddeld wat groter en hebben een forsere snavel, maar eigenlijk is alleen bij de paring vast te stellen wat een mannetje of vrouwtje is. De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika. Verder wordt er hier en daar in Zuid-Afrika genesteld.

Klik hier voor meer informatie over deze prachtige vogelsoort

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Safari Park Beekse Bergen te Hilvarenbeek!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events