Logo komt van www.szh.nlDe Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is opgericht in 1976. De stichting heeft als doelstelling de variatie onder de landbouwhuisdieren in Nederland  te behouden en te voorkomen dat oorspronkelijke rassen uitsterven.

Bij deze stichting zijn diverse boerderijen door het hele land aangesloten, velen daarvan kunt u gewoon bezoeken. Op de boerderijen zijn vaak heel veel extra dingen te beleven. En omdat ze verspreid door het land zitten is er altijd wel een bij u in de buurt.

kijk hieronder hoe u op de pagina’s van de boerderijen kan komen.

Contactgegevens SZH

Kantoor Wageningen:

Gebouw De Valk, kamer 070
Dreijenlaan 2
6703 HA Wageningen, Nederland

Tel: voor alle e-mail en contactadressen klik hier

E: info@szh.nl
Of via hun contactformulier

Wwww.szh.nl

Routebeschrijving

Nadere informatie

Bij de SZH zijn verschillende bedrijven aangesloten waar u een bezoekje kunt brengen. Hiernaast hebben we de bedrijven per provincie gerangschikt.

Klik op de provincie van uw keuze en u kunt de bedrijven zien die in die provincie te bezichtigen zijn. 

Wie weet ligt er wel een bedrijf bij u in de buurt waar u nog nooit van had gehoord. De bedrijven zijn zeker een bezoekje waard want de dieren die zij houden zie je niet veel in Nederland.

De aangesloten bedrijven worden door de stichting erkent als erkende fokcentra en educatieve centra.

Geschiedenis:

De SZH zet zich in voor het behoud van ons levend erfgoed en voor de genetische diversiteit onder landbouwhuisdieren in Nederland. Dit doen we door nieuwe functies voor authentieke rassen te promoten zodat deze dieren weer een wezenlijk onderdeel van onze samenleving worden. Zo kunnen ze ingezet worden bij duurzame landbouw, natuurbeheer, sport en recreatie en als hobbydier. Op kinderboerderijen en in openlucht musea zijn ze levende voorbeelden van onze cultuur.

De SZH heeft een koepelfunctie en is een kenniscentrum. Zo geven we fokadviezen en bevorderen we de kennis over oorspronkelijke rassen en over hun betekenis voor ons landschap, het behoud van genetische diversiteit, de wetenschap en in de cultuurgeschiedenis. Fokcentra en educatieve centra die hierin een belangrijke rol spelen krijgen een SZH erkenning.

Deze missie is niet een zaak van de SZH alleen. Wij werken nauw samen met de houders en hoeders van deze rassen en met andere organisaties die zich sterk maken voor ons levend erfgoed. Of dat nu rasverenigingen, natuurbeheerders of (hobby)boeren zijn. Een van de manieren het behoud van het levend erfgoed te versterken is al die belanghebbenden met elkaar te verbinden. Naast het geven van adviezen over (het houden van) de zeldzame rassen voeren we ook projecten uit binnen een van de volgende aandachtsgebieden:

  • Fokkerij; De SZH wil een bijdrage leveren aan de fokprogramma’s van zeldzame rassen. In deze fokprogramma’s speelt het zorgvuldig omgaan met de verwantschap tussen de dieren om de toename van de inteelt minimaal te houden een grote rol. Daarnaast hebben de fokkers ook de behoefte om te selecteren in de fokdieren teneinde de productie- en gebruikseigenschappen van de dieren te verbeteren. De SZH heeft de nodige expertise om fokprogramma’s op te zetten waarin aan al deze voorwaarden wordt voldaan.
  • (Nieuwe) gebruiksdoelen, zoals het vermarkten van producten en diensten van authetieke rasen of zeldzame rassen in cultuurlandshappen. Ons motto; ‘redt een ras, eet hem op!’ waarmee we aangeven dat het behoud van een dier alleen kan, als we deze ook gebruiken, dat kan voor zowel producten zijn als voor diensten zoals natuurbeheer.
  • Promotie en Educatie. De SZH ondersteunt stamboekverenigingen in diverse promotie projecten. Daarnaast ontwikkelen wij met partners lesmaterialen, om ook het jonge publiek kennis te laten maken met de rassen, hun verschillen, en hun producten.
  • Belangenbehartiging. De SZH behartigt belangen van houders van ons levend erfgoed in onder andere regelgeving. Dit doen we op meerdere vlakken en met meerdere partners.
Ontstaan: 1976
aantal bedrijven die hun deuren ook openen voor bezoekers:?

Bij de aangesloten bedrijven kunt u allerlei dierenrassen bewonderen van koeien, schapen en geiten naar speciale zeldzame varkenssoorten. En dat misschien wel bij u om de hoek!

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan een van de aangesloten bedrijven bij Stichting Bijzondere Huisdierrassen.

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria Evenementen