Logo Struisvogelfarm van de StaakEen bezoek aan Struisvogelfarm van de Staak zal u nog lang bij blijven staan. Altijd al willen weten of struisvogels hun kop in het zand steken? Hoe groot zijn eigenlijk hun eieren en wat kan je er allemaal mee doen? Dan is een leerzame en gezellige dag op deze struisvogelfarm iets voor u.

U kunt deze farm alleen bezoeken in groepsverband (min 15 pers)

Contactgegevens

Bleukweg 6
5032 PN Tilburg
Nederland

Tel: 0161 225611/06 30471604

E: b.staak@wxs.nl

W: www.vandestaak-struisvogelfarm.nl

  • Ontstaan: 1993
  • Oppervlakte: ? hectare
  • Aantal diersoorten: 2
  • Dierentuinvergunning: nvt

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

LET OP: u kunt deze struisvogelfarm alleen bezoeken in een groep (minimaal 15 pers)! en daarom alleen op afspraak!!

Klik hier voor hun folder met daarin de mogelijkheden

Entreeprijzen:

LET OP: u kunt deze struisvogelfarm alleen bezoeken in een groep (minimaal 15 pers)! en daarom alleen op afspraak!

Klik hier voor hun folder met daarin de mogelijkheden en prijzen

Parkplattegrond:

Helaas heeft deze farm geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

In december 1993 zijn wij begonnen met 5 volwassen struisvogels, 2 hanen en 3 hennen. Waarna we in 7 a 8 jaar tijd zijn uitgegroeid tot de grootste struisvogelfarm van Nederland met ruim 1000 struisvogels in allerlei leeftijdscategorieën. Dat was niet gemakkelijk, het was pionieren, want veel kennis was er in Nederland nog niet over hoe je een struisvogel moet houden en moet groot brengen. Er waren wel een paar bedrijven in het noorden van het land. Daar zijn we geweest om te kijken naar die vreemde nieuwe beesten. Maar verder hebben we veel moeten leren door ervaring. En de struisvogel was toch een apart dier om mee om te gaan op de boerderij. Met verschillende dier soorten hadden wij wel al ervaring om mee om te gaan, zoals melkkoeien, kalveren, paarden en varkens. Maar de struisvogel is toch heel iets anders.
Desondanks hebben we in de loop van de jaren ’90 toch een heel bedrijf opgebouwd. Nu komen ze zelfs van her en der kijken op ons bedrijf om te zien hoe je de struisvogels kunt houden. En medio 2000 zijn we dan ook begonnen met het geven van groepsuitjes op ons bedrijf.

Open dag
Halverwege 1999 hadden wij ons gespecialiseerd struisvogelbedrijf op orde en hebben toen ons bedrijf opengesteld voor het publiek. Wij hadden toen een opendag georganiseerd. De schuur werd mooi ingericht als kantine waar allerlei struisvogel producten waren uitgestald, zoals struisvogelvlees, veren en eieren. Vele honderden mensen kwamen kijken naar die aparte dieren op de boerderij. De struisvogel bleek een aantrekkelijk en grappig dier te zijn voor de alledaagse mens. We hebben toen besloten om groepsuitjes te gaan geven op ons bedrijf. Een ontvangstruimte werd ingericht waar +/- 50 personen kunnen verblijven. Vele groepen hebben al met veel enthousiasme van deze gelegenheid gebruik gemaakt. Gezien de grote belangstelling voor de uitjes voor groepen en bedrijven groter dan 50 personen hebben wij begin 2004 de ontvangstruimte van 60m2 vergroot naar 120m2 en deze sfeervol als een grote huiskamer ingericht compleet met schouw en platte buiskachel. Nu kunnen wij hier groepen van +/- 80 personen ontvangen.

Zonnepanelen
Sinds 2011 zijn er bij Struisvogelfarm Van de Staak zonnepanelen geplaatst waarmee we duurzame energie opwekken. Wanneer u nu bij ons een lekker vers bakske koffie drinkt, is deze met onze eigen groene stroom gezet.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1993
Oppervlakte: ? hectare
Aantal diersoorten: 2
Dierentuinvergunning: Nee

Klik hier voor meer informatie over struisvogels bij dit bedrijf!

De dieren:

De struisvogel is de grootste vogel op aarde en is een echt groepsdier. Hij is van naturen heel nieuwsgierig, wat hij tot uiting brengt doordat hij alles met zijn snavel wil betasten. Kom je dicht in de buurt dan pikt hij overal aan, je bril, je sieraden en je horloge zijn dan onweerstaanbaar voor hem.

Bij volwassen struisvogels zijn de hanen (mannetjes) zwart van veren en hebben een rode snavel en poten. De hennen (vrouwtjes) zijn volledig grijs van kleur. Ze worden bij ons gehouden in groepen van 10 stuks. Bestaande uit 4 hanen en 6 hennen. Maar ze kunnen ook in koppels (1 haan en 1 hen) of trio’s ( 1 haan en 2 hennen) worden gehouden. Er heerst een sterke hiërarchie onder de hanen maar ook onder de hennen van de groep. Er is doorgaans één dominerende haan en een hoofdhen.

De kuikens komen na een periode van 42 dagen broeden uit het ei, wat een hele opgave is met een schaaldikte van circa 2 mm. Wanneer de kuikens uit het ei zijn gaan ze vrijwel direct naar de ‘opfokstal’, waar ze de eerste weken d.m.v. lampen of gaskappen gecombineerd met vloerverwarming goed warm gehouden worden. Maar als het goed weer is mogen ze al gauw naar buiten. De temperatuur van 30ºC in de eerste dagen wort al snel afgebouwd. En na vier weken hebben ze zelfs geen verwarming meer nodig.
De jonge kuikens hebben nog geen veren maar stekeltjes zoals een egel welke zorgen voor perfecte camouflage in het ruige gras in de wildernis. Na enkele maanden krijgen ze veren en dan zitten de stekeltjes nog aan het eind van de veer.

De struisvogel is een sterke vogel die al meer dan 20 miljoen jaar op aarde rond huppelt. Hij is van nature sterk waardoor hij onder goede omstandigheden geen medicijnen of antibiotica nodig heeft. Bij ons op de farm groeien ze dan ook zoveel mogelijk op onder natuurlijke omstandigheden met veel rust en ruimte.

Huisvesting

De struisvogels die bij ons op de farm worden gehouden kunnen het gehele jaar zowel binnen als buiten. De zogenaamde ‘padoks’ waar ze in worden gehouden zijn afgerasterd met gaas van 1,75 meter hoog. Dit is hoog genoeg omdat een struisvogel immers niet kan vliegen doordat zijn vleugels te klein zijn om zijn gewicht van 100 kg of meer te kunnen dragen.
Er moet wel een schuilhut zijn in de wei waar ze met veel regen en wind kunnen schuilen. Ze kunnen heel goed tegen de kou en ze geven er de voorkeur aan om buiten te slapen, ook al ligt er sneeuw. Ze passen zich goed aan onze weersomstandigheden aan.

Voeding

De struisvogel is van naturen een alleseter. Zo eet hij in de vrije natuur vruchten, gras, zaden, kruiden en insecten. De struisvogel heeft een zogenaamde spiermaag die is gevuld met stenen waarmee hij in staat is om hard en moeilijk verteerbaar voedsel fijn te malen, zoals bijvoorbeeld mais en harde grassen.
In Nederland krijgt de struisvogel vrijwel hetzelfde voedsel als een koe. Bij ons op de farm krijgen ze bijvoorbeeld snijmais (= fijngemalen stengel en kolf van de maisplant) of fijn gesneden gras of hooi aangevuld met speciale struisvogelbrokken. Het gesneden gras of hooi moet echter wel goed kort zijn want lang gras of hooi kan hij moeilijk verwerken waardoor zijn maag verstopt kan gaan zitten. Als hij het gras zelf plukt, pakt hij telkens maar kleine stukje. Ook groente of brood staan op zijn menu. Zijn bek is zo groot dat hij een grote appel met gemak heel door kan slikken.

Deel uw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Struisvogelfarm van de Staak.

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events