Logo Reptielenzoo IguanaReptielenzoo Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Door overheid en particulieren worden dieren aangebracht die in beslag zijn genomen of om welke reden dan ook niet meer gewenst zijn. Een deel van de aangebrachte dieren ziet u in onze tentoonstelling. Het zijn dieren die niet meer terug in de natuur kunnen, bijvoorbeeld omdat hun biotoop verwoest is of omdat ze gehandicapt zijn en een oog of een poot missen. Iguana is Europa’s grootste, geheel overdekte Reptielenzoo. Rondom een subtropische serre zijn, verdeeld over vier gebouwen, ruim vijfhonderd levende reptielen, amfibieën en insecten uit de gehele wereld te zien. De grootte van de dieren loopt uiteen van vijf centimeter (de giftige Keizerschorpioen) tot meer dan 7 meter (Netpython). Verder treft u o.a. aan: kikkers, padden, salamanders, slangen, hagedissen, krokodilachtigen, schildpadden, insecten, vogelspinnen, enz.. Er is een babykamer waar eieren worden uitgebroed en jonger dieren te zien zijn. U kunt oog in oog komen te staan met de giganten uit de reptielenwereld. Een belevenis die u niet mag missen! Een leuk dagje uit en goed te combineren met het naastgelegen aquarium en speelpark Het Arsenaal

(bron: foto’s en teksten van www.iguana.nl)

Contactgegevens

Bellamypark 31-37
4381 CH Vlissingen,
Nederland

Tel: 046 4851950

Evia hun contactformulier

W: www.iguana.nl

Routebeschrijving

Openingstijden 2018:

Van 1 juni tot 1 oktober:
Dinsdag tot en met zaterdag:
– 10.00 tot 17.30 uur.
Zondag en maandag:
– 13.00 tot 17.30 uur.

Van 1 oktober tot 1 juni:
– alléén ‘s middags geopend van 13.00 tot 17.30 uur.

– De kassa en voordeur sluit dagelijks om 17.00 uur.
– Gesloten op 25 december en 1 januari!
– Helaas is Reptielenzoo Iguana niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
– Honden niet toegestaan

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Entreeprijzen (2017):

Personen:
– 0 t/m 3 jaar: Gratis (onder begeleiding)
– 4 t/m 11 jaar: €8,00
– 12 t/m 64 jaar: €9,50
– 65 jaar en ouder: €8,00

Groepen:
– 10 t/m 25 personen: €8,00 pp
– Meer dan 25 personen: €7,00 pp

Overige:
– Jaarkaart* €30,00
– Schooltarief** €5,50 pp
* Pasfoto verplicht
**Schoolreizen dienen van tevoren gereserveerd te worden.

Bestel hier je online tickets!

Parkplattegrond:

Iguana Heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Eind jaren zeventig/begin jaren tachtig werd er in Vlissingen begonnen met de opvang van afgedankte reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren. Dit vond plaats in de woningen van twee gezinnen. Op een gegeven moment waren de woningen dusdanig volgebouwd met terraria, dat er voor de menselijke bewoners nog nauwelijks leefruimte was. Het aanbod van “asielzoekende” dieren leek eerder toe dan af te nemen., dus zicht op meer leefruimte voor de verzorgers kwam er vooralsnog niet. Er moest dus uitgekeken gaan worden naar een grotere ruimte.

Ook moest de verzorging beter georganiseerd worden en moest er een oplossing gezocht worden voor de toenemende, hoge kosten. Aangezien het merendeel van de opgevangen dieren ziek of gewond was, werd er veel geld gespendeerd aan dierenarts kosten en medicijnen. Om van verwarming, elektriciteit en voedsel nog maar niet te spreken. Dit alles leidde tot de oprichting van de Stichting Iguana in 1981. Op 19 mei 1982 was het dan eindelijk zover. De deuren van Reptielenzoo Iguana werden voor het eerst voor het publiek geopend. In eerste instantie waren de 300 m² ruimte waar we mee gestart waren voldoende. Nu, in het jaar 2014, wordt er gebruik gemaakt van 4000 m² ruimte. Uiteraard gebeurt er achter de schermen ook nog van alles, zoals voedselkweek, opslag, quarantaine, bibliotheek, personeelsvoorzieningen, etc. En natuurlijk hebben we altijd ruimte tekort.

Bij de start werd de Reptielenzoo Iguana door 4 vrijwilligers draaiende gehouden. Naast een “gewone baan”werd er dag (en nacht) in de zoo gewerkt. Gelukkig kwamen er al snel wat vrijwilligers bij, want naast de verzorging van de dieren moest er al snel gewerkt gaan worden aan uitbreidingen. Ook nu, in het jaar 2014, werken er nog steeds vrijwilligers in en voor de Reptielenzoo Iguana. Momenteel zijn dat er maar liefst zo’n 5. En het mag gezegd: deze zijn onbetaalbaar en onmisbaar! Tevens zijn er nu ook 25 betaalde krachten in dienst, het zij fulltime, hetzij parttime.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1981
Oppervlakte: 1 hectare
Aantal diersoorten: 100
Dierentuinvergunning: Ja
Sinds: 2003

In de Juli en Augustus worden er in Iguana (dinsdag tot en met vrijdag) in de ochtend presentaties gegeven met verschillende levende dieren. Deze presentaties worden verzorgd door medewerkers van Iguana, die zelf voor de dieren zorgen. Een aparte ervaring om dieren van zo dichtbij te zien, of zelfs aan te raken

De dieren:

Reptielen zijn in een veel sterkere mate aangepast aan het leven op het land dan amfibieën. Zij ademen alleen door de longen en niet via de huid. De kans op uitdrogen is gering, daar de huid voorzien is van een veel dikkere hoornlaag dan bij de amfibieën. Bovendien liggen er in de huid ook nog schubben of schilden. De huid van reptielen voelt droog aan en is in geen enkel geval slijmerig zoals bij amfibieën. Veel soorten reptielen zijn echte warmteliefhebbers en zijn overdag actief. Ook zijn er wel soorten die voornamelijk ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Reptielen zijn ectotherm en dus afhankelijk van hun omgevingstemperatuur.

Lees hier meer over reptielen, amfibieën en geleedpotige

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan ReptielenZoo Iguana!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events