Logo Universiteit Utrecht

Botanische tuin Universiteit van Utrecht:
De Botanische Tuinen zijn met hun bloeiende planten al een kleurenspektakel op zich, maar in de zomer wordt daar nog een extra ‘laag’ aan toegevoegd in de vorm van het Tropisch Vlinderfestival. Tientallen soorten, vaak zeer kleurige, tropische vlinders bevolken dan een speciaal ingerichte kas in het Kassencomplex. Op zonnige dagen vliegen tientallen vlinders rond op zoek naar nectar in de bloemen en kunnen zo maar op je hoofd landen!

Overal vandaan

De vlinders in de kas komen uit alle tropische gebieden van de wereld: Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië. Bekende soorten uit tropisch Amerika zijn de knalblauwe morpho’s en de veelkleurige passiebloemvlinders. Uit andere tropische gebieden komen veel pagesoorten en enorme nachtvlinders zoals de Atlasvlinder en de Komeetstaart. Er zijn zelf vlinders die helemaal doorzichtig zijn! Het blijft altijd een beetje een verrassing welke soorten uiteindelijk verkrijgbaar zijn, maar er is sowieso een schitterend ingerichte kas vol met bloemen en met honderden, zo niet duizenden, kleurrijke vlinders. Verder is een expositie over vlinders te zien en staan er verschillende bakken met daarin (bizarre) rupsen. Tijdens het festival is bijna altijd één van onze vrijwilligers aanwezig om uw vragen te beantwoorden en bijzondere dingen te laten zien.

Popster

Alle vlindersoorten in de kas worden in eerste instantie van elders aangevoerd als poppen of cocons, die veelal afkomstig zijn van zogenaamde vlinderboerderijen overal ter wereld. Sommige vlindersoorten zijn in staat om zichzelf te handhaven in de kas en daarvan hoeven geen (of weinig) nieuwe exemplaren besteld te worden. De poppen/cocons die wél besteld zijn en per post aankomen, worden opgehangen in de Poppenkast, waar bezoekers geregeld kunnen zien hoe ze uitkomen. Iedere vlindersoort heeft zijn eigen pop/cocon. Sommige zijn prachtig, metallic goudkleurig of juist saai bruin van kleur, maar bijna al onze ‘popsterren’ hebben een bijzondere vorm. Van alle aanwezige vlinders hangen informatiekaartjes in de kas.

(bron: foto’s, logo en tekst van www.uu.nl en/of wikipedia.org)

Contactgegevens

Budapestlaan 17,
3584 CD Utrecht, Nederland
(Utrecht Science Park, De Uithof)
Nederland

Tel: 030-253 1826

E: botanische.tuinen@uu.nl

W: www.uu.nl/botanischetuinen

Routebeschrijving

Openingstijden 2018:

De Tuinen op Fort Hoofddijk zijn geopend van 1 maart tot 1 december
– dagelijks van 10.00 tot 16.30 uur.

De vlinderkas is geopend van 1 juni t/m 17 september

Entreeprijzen 2018:

– Volwassenen: € 7,50
Met korting U-pas: € 6,-
– Groepstarief (≥ 15 of rondleiding): € 6,-
Met korting U-pas: € 2,50
– Kinderen t/m 12 jaar (onder begeleiding): gratis
– Houders Museumkaart: gratis
– (Blinden)geleidehonden zijn welkom en begeleiders van personen in het bezit van een geleidekaart betalen geen toegang.

De universiteit van Utrecht heeft helaas geen online parkplattegrond van de Botanische Tuinen beschikbaar.

Geschiedenis:

De Utrechtse Botanische Tuinen behoren tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. De Tuinen zijn opgericht in 1639, drie jaar na de oprichting van de Utrechtse Universiteit.
De eerste tuin werd aangelegd op het toenmalige bolwerk Sonnenborgh, waar zich nu de Sterrenwacht bevindt, later volgde de Lange Nieuwstraat waar nu het Universiteitsmuseum gevestigd is en op dit moment is de hoofdlocatie van de Tuinen te vinden op Fort Hoofddijk in Utrecht.

Van Hortus medicus naar Botanische Tuinen Utrecht

Fort Hoofddijk

De Hollandse Waterlinie

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1639
Oppervlakte: 9 hectare
Aantal diersoorten: 50
Dierentuinvergunning: Nee

Een bijzondere plek om in contact te komen met vlinders.
De vlinders zijn er weer vanaf 1 juli t/m 15 sept in de speciale vlinderkas

De dieren:

De vlinders zijn er weer vanaf 1 juli t/m 15 sept in de speciale vlinderkas

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan de vlindertuin in de Botanische tuin van de Universiteit van Utrecht!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen: Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events