Vlindertuin de Kas

In Vlindertuin de Kas ben je midden in een tropische omgeving vol kleurrijke vlinders en planten.

De vlinders komen uit landen met een tropisch klimaat zoals Costa Rica, Suriname, Equador, Thailand, Maleisië, de Filippijnen, Kenia en Uganda.

De vlinders worden daar gekweekt op speciale vlinderfarms. Veel mensen kunnen met het kweken van vlinders voor de vlindertuinen een duurzaam bestaan opbouwen.

Veel farms bevinden zich in de buurt van beschermde natuurgebieden. De mensen in de buurt van die reservaten kunnen met het kweken van vlinders een inkomen verdienen dat ze vroeger verdienden met bijvoorbeeld hout kappen uit het bos om er houtskool van te maken. Zo draagt vlindertuin de kas dus bij aan de bescherming van de natuurgebieden in de landen waar de vlinders vandaan komen.

Naast de vlindertuin is er nog meer te zien zoals een mooie natuurlijke tuin, een educatieruimte en nog veel meer.

In Vlindertuin de Kas ben je midden in een tropische omgeving vol kleurrijke vlinders en planten.

Kom alles te weten over het leven van vlinders!

Laat je alles vertellen over de vlinders
in de vlindertuin! Ga op zoek naar
eitjes, rupsen en poppen tussen de planten.

Vergaap je aan de poppenkast waar onze nieuwe aanwinsten hangen. Eén voor één kruipen nieuwe vlinders uit hun pop. Met wat geluk ben je getuige van de wedergeboorte van een vlinder!

In onze mini-expo is veel informatie te vinden over vlinders en er is ook een leestafel.

Voor creatievelingen hebben we leuke kleurplaten of tekenmateriaal beschikbaar!

(bron: logo en teksten: http://www.vlindertuindekas.nl/)

Contactgegevens

Harenbergweg 1
7204 KZ Zutphen
Nederland

T: 06 15415743

E: info@vlindertuindekas.nl

Wwww.vlindertuindekas.nl

Routebeschrijving

Openingstijden 2018:

Geopend van 30 maart tot 8 oktober 2018

woensdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.00

zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00

Dus van 8 oktober 2018 t/m eind maart 2019 gesloten!

Entreeprijzen 2018:

  • volwassenen € 5,=
  • Kinderen tot 3 jaar gratis, van 3 tot 12 jaar € 3,=

Seizoenskaart:

  • Volwassenen € 15,=
  • Kinderen 3 tot 12 jaar € 9,=

Voor groepen informeer via info@vlindertuindekas.nl

Pinnen is helaas NIET mogelijk, alleen contant geld.

De Kas Heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

De Kas is de nieuwe naam voor het duurzaamheidscentrum van Zutphen. Het bestaat uit een ring natuur met daarbinnen tuinen en gebouwen, gelegen aan de Harenbergweg 1, midden in het toekomstige ecologische stadspark. Sinds 2014 vormt het de thuisbasis van de Coöperatie Atelier3D – Duurzaam Denken en Doen. Met De Kas zet Atelier3D De Kaardebol voort, het voormalige duurzaamheidscentrum van de gemeente.

De Kas wil een plek zijn voor de hele Zutphense gemeenschap. Bewoners kunnen er wandelen in de tuinen en genieten in het groen. Voor kinderen zijn er natuurspeelplekken. Vrijwilligers en mensen met beperking of achterstand draaien mee in de uitvoering. Zzp-ers vinden er flexplekken om met elkaar te werken aan bewustwording en duurzame oplossingen. Voor maatschappelijke organisaties zijn er vergaderzalen. Scholieren leren over natuur en milieu en bezoeken het Middeleeuwse erf. En voor iedereen is er het laagdrempelige café-restaurant met het mooiste terras van Zutphen.

Sinds 2017 gaat de vlindertuin weer verder onder haar oude naam: Vlindertuin de Kas

(bron: foto’s en tekst van www.dekaszutphen.nl/de-tuin/vlindertuin)

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1981
Oppervlakte: 0,5 hectare (vlindertuin)
Aantal diersoorten: 50
Dierentuinvergunning: Nee

Naast de vlinderkas is er nog veel meer te beleven bij De Kas!

Belevenissen! Dat is waar het op De Kas om draait!

– Betreed de prijswinnende Showtuin achter op het terrein en ontdek een verborgen wereld aan mogelijkheden voor een verrassend tuinontwerp
– Dwaal door het Enge Paadje, bezoek het Labyrint, proef de verrukkelijk smaak van je eerste zelf geteelde radijsje als Jeugdtuinier.
-Ervaar de vreugde van planten bij de Kwekerij of de Pluktuin. Stel zelf een bos bloemen samen, een eigen creatie van kleur en geur.
– Bezoek de Vlinderkas en zie de prachtigste tropische vlinders fladderen. Leer over de cyclus van ei, rups, pop naar vlinder
– Waan je even in de Vroege Middeleeuwen op het historische erf. Hier komt een belangrijk stuk Zutphense geschiedenis tot leven.
– Proef de groenten van PermaCultuur, biologisch geteeld met hart voor mens en natuur. De smaak van echt, puur en gezond.
– Kom even tot rust in het sfeervolle Hofje of leer over geneeskrachtige kruiden in de Heeltuin
– Geniet van iets lekkers op het mooie terras, welk uitzicht biedt over het terrein en de “speelaanleiding” er direct voor.

Kortom, beleef de Kas, een bezoek meer dan waard!

De dieren:

In Vlindertuin de Kas vind je naast fel gekleurde dagvlinders ook nachtvlinders zoals de Oleanderpijlstaart en de Atlasvlinder die wat minder uitbundig gekleurd zijn. Levenscyclus

Vlinders beginnen hun leven als ei. Uit het ei komt een heel klein rupsje. Dat rupsje eet zo veel dat zijn velletje te krap wordt. Dan vervelt hij. In zijn nieuwe ruimere velletje kan hij weer veel eten. Tot zijn velletje weer te krap wordt, dan vervelt hij nóg een keer; tot wel vijf vervellingen. De laatste vervelling verschijnt er geen rups, maar een pop. In die pop zit een heel nieuwe vorm: een vlinder! In de pop verandert de rups dus helemaal. Van een gulzige planteneter verandert hij in een gracieuze nectardrinkende schoonheid.

Lees meer…..

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Vlindertuin de Kas!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events