Logo VRC (Vogelrevalidatiecentrum) Zundert

VRC (Vogelrevalidatiecentrum) Zundert is een opvang voor inheemse vogels en zoogdieren die in de problemen zijn gekomen. Een aangereden buizerd, een jong mereltje dat door de een kat gepakt is, een zwaan die een vishaak ingeslikt heeft, een egeltje dat verstrikt raakte in een aardbeiennet… het zijn allemaal dieren die opgevangen worden in Zundert. De dieren worden liefdevol en professioneel opgevangen en zo gauw ze weer opgeknapt zijn, laten we ze weer los in de vrije natuur.

Naast de dierenopvang is het VRC Zundert actief in natuureducatie en advies.

Het VRC in Zundert bestaat al sinds 1980. Het is opgericht door Charles Brosens, een bevlogen vogelliefhebber uit Zundert.

(Bron: Logo, foto’s en teksten van website www.vrczundert.nl en/of www.wikipedia.org)

Contactgegevens

Luitertweg 36 a
4882 TD Zundert
Nederland

Tel: 076 597 41 65

E: info@vrczundert.nl

W: www.vrczundert.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2018):

Natuureducatiecentrum De Luitert en de natuurtuin zijn elke zaterdag geopend van 10 tot 16 uur.
Van april t/m september ook op zondag open van 10 tot 16 uur en op woensdag van 13 tot 16 uur.

Kijk hier voor een overzicht van onze extra openingstijden op feestdagen en tijdens de meivakantie en zomervakantie.

Overige dagen kunt u enkel op afspraak bezoeken!

Entreeprijzen (2018):

De toegang is gratis en de koffie staat klaar!

Het vogelopvangcentrum Zundert heeft helaas heen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

In de jaren zeventig was er in West-Brabant nauwelijks professionele dierenopvang. Particulieren die een zieke of gewonde vogel, klopten meestal aan bij dorpsgenoten die bekend stonden als vogelliefhebbers.
Door de verstedelijking en milieuvervuiling nam het aantal slachtoffers snel toe. De lokale natuurliefhebbers wisten geen raad meer met de gewonde roofvogels, de zieke reigers en de aangeschoten ganzen.
Een aantal vogel- en natuurwerkgroepen uit de regio besloot toen om samen met de landelijke Stichting Vogelbescherming een nieuw vogelopvangcentrum op te richten.
Geld voor hokken en een goede opvangruimte was er echter niet. Behalve Vogelbescherming – die 3000 gulden doneerde – gaven overheidsinstanties en natuurorganisaties niet thuis op verzoeken om financiële steun. De natuurliefhebbers lieten zich echter niet voor een gat vangen. Ze gingen wilgen knotten om de wilgentenen te verkopen, timmerden honderden nestkastjes en brachten ze aan de man en stroopten lokale bedrijven af voor afgedankte materialen. Drie jaar lang werd er aan de Luitertweg in de vrije uurtjes gebouwd, getimmerd en gemetseld. Met man en macht werd er gewerkt om dieren in nood voortaan een goede opvang te bieden.

In 1980 kreeg het huidige centrum zijn vergunning en in 1984 werd dankzij de grote inzet van vele vrijwilligers het Vogelrevalidatiecentrum Zundert officieel geopend.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2003
Oppervlakte: 4 hectare
Aantal dieren: 100

De dieren:

Er is genoeg te zien en te doen bij het VRC Zundert. Zo is een bezoek aan onze natuurtuin zeker de moeite waard. Het centrum beschikt verder over een natuureducatiecentrum, De Luitert genaamd, waar digitale informatiepanelen bezoekers voorzien van informatie over het centrum en de omgeving.

Het hele jaar door worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder exposities, een zomertentoonstelling en een boekenmarkt. Op de eerste zondag in oktober organiseert het centrum haar jaarlijkse open dag. Donateurs worden uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen op de donateursdag.

Duizenden dieren worden jaarlijks in ons centrum opgevangen. We informeren u graag hoe dat precies in zijn werk gaat en wat u kunt doen als u een dier vindt wat onze hulp nodig heeft!

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan VRC (Vogelrevalidatiecentrum) Zundert!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events