Logo het AardhuisHet Aardhuis in Hoog Soeren is een museum en Wildpark. Geniet op dit landgoed van mooie dieren en een geweldig museum. U kunt door het park wandelen en daarnaast zijn er nog diverse andere activiteiten zoals een Roofvogelshow.

Het Wildpark het Aardhuis is een Nederlands museum, gelegen tussen Apeldoorn en Amersfoort, bestaande uit een voormalig jachtchalet van koning Willem III en prins Hendrik, dat nu een museum is, en het omliggende natuurgebied waar herten en zwijnen voorkomen. In het museum worden diverse exposities gehouden met betrekking tot de natuur op de Veluwe. Het Aardhuis staat boven op de Aardmansberg.

(Bron: logo en teksten van www.aardhuis.nl en nl.wikipedia.org/wiki/Wildpark_Het_Aardhuis)

IN 2017 IS HET AARDHUIS GESLOTEN!!

Contactgegevens

Aardhuis 3
7346 AA Hoog Soeren
Nederland

Wwww.aardhuis.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Wildpark Het Aardhuis is geopend van 23 maart t/m 29 oktober 2017.

29 oktober was ook de laatste openingsdag. Het park is daarna definitief gesloten!!

Entreeprijzen (2017):

29 oktober was  de laatste openingsdag. Het park is daarna definitief gesloten!!

Plattegrond:

Helaas heeft het Aardhuis geen online parkplattegrond beschikbaar.

Download hier de brochure (pdf)

Geschiedenis:

Het Aardhuis dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het Aardhuis is gebouwd. Dit is een pittoresk stukje Oranje geschiedenis binnen het terrein van Kroondomein Het Loo nabij Hoog Soeren (Apeldoorn).
De Aardmansberg is bijna het hoogste punt van de Veluwe (+102 m NAP).
In 1861 gaf Z.M. Koning Willem III (1817-1890) opdracht tot de bouw van het pand. Het doel was om dit te gebruiken voor bijeenkomsten met militaire autoriteiten en als plaats om te rusten tijdens de jacht. Na zijn dood werd het accent door Z.K.H. Prins Hendrik (echtgenoot van Koningin Wilhelmina) meer op de jacht gelegd. Hierdoor ontstond de aanduiding “Jachtchalet”. cbah1
ah2

Gedeeltelijk is het gebouw nog ingericht als jachtchalet. Veel herinnert aan Koning Willem III en aan Prins Hendrik. Authentiek zijn de trapopgang, de grote zaal met bijzonder plafond en de stijlkamer waarin zich histroische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten bevinden.
Na royale en rampzalige tijden te hebben doorstaan is het AARDHUIS ruim 20 jaar geleden ingericht als museum / bezoekerscentrum waar u het koninklijk karakter nog steeds terug kunt vinden. Dit kunt u o.a. zien in de zgn. stijlkamer die koning Willem III helemaal heeft ingericht in het teken van de jacht.
Het geweerrek met daarin antieke geweren, die ook nog van koning Willem III zijn geweest, staan er nog net zo als in 1861.

Het gebouw is een Rijksmonument. Tijdens de regeringsperiode van H.K.H. Prinses Juliana is het Aardhuis gerenoveerd. Veel van het oorspronkelijke karakter bleef hierbij behouden. De “Aardmannen”, oerbewoners van “hun berg” en vanaf 1861 in het huis aanwezig, kregen weer hun vertrouwde plaats!

geweienstoel
Ook de stoelen, gemaakt van afgeworpen geweistangen, staan nog steeds op dezelfde plek als in vroegere tijden.
Veel herinnert aan de tijd van weleer.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1995
Definitief gesloten:  29 okt 2017
Oppervlakte: 10 hectare
Aantal diersoorten: 20
Dierentuinvergunning: Nee

Download hier hun brochure

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Aardhuis!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events