De dieren zijn verspreid over meerdere grote zalen en ingedeeld volgens hun afkomst

Het Aquarium-Museum van de Universiteit van Luik, een centrum op het gebied van dierlijke biodiversiteit, draagt het label ‘Museum van categorie A’, dat werd toegekend door Federatie Wallonië-Brussel en is erkend als… toonaangevend instituut in de Franse gemeenschap van België op het gebied van musea voor natuurwetenschappen.

Voor iedereen van 2 tot 102 jaar valt er altijd iets wonderlijks te beleven in het l’Aquarium-Muséum !Het aquarium bezit zout- en zoetwater-schepsels uit de hele wereld, met circa 2500 soorten in 46 bassins, en het museum huisvest een collectie van 20.000 opgezette dieren en skeletten. Beide horen bij de Universiteit van Luik en zijn gesticht in de 19e eeuw. Ze zijn gehuisvest in een 19e-eeuws neoclassicistisch gebouw.

In de zalen van het Aquarium, die 46 bassins bevatten, bevinden zich ongeveer 2500 vissen uit de oceanen, de zeeën, de meren en de rivieren van de hele wereld, zoals de legendarische piranha’s, de murenen, de engelvissen van de koraalriffen, de clownvissen in hun anemonen, de vissen die lucht inademen, de tilapia’s, de snoeken, de palingen, baarzen en andere vissen van bij ons…De 46 aquariums, die samen een inhoud hebben van +/- 160.000 liter zoet en zeewater, zijn onderverdeeld in drie zalen. Een gekleurde code dient als leidraad voor het hele bezoek.

In de zalen van het museum zijn 1000 m² gewijd aan de diversiteit van dieren: van de kleinste insecten tot de olifant. U maakt kennis met de dolfijn, de koala, de gorilla, de neushoorn, de anaconda, de vogelspin, de octopus, de schelpen, dieren van bij ons, tal van vogels, een walvis van 19 meter lang… alles bij elkaar zowat 20.000 soorten, afkomstig uit alle werelddelen, opgezet in natuurlijke toestand of in de vorm van geraamtes. De dieren zijn verspreid over meerdere grote zalen en ingedeeld volgens hun afkomst. Praktisch alle vertakkingen en diersoorten worden voorgesteld. Verschillende geïllustreerde borden met uitleg zijn afkomstig van Fernande Kraentzel, conservatrice in de tijd van de opening.

 

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Volledig overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Aquarium Museum Luik.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het Aquarium-Museum is het hele jaar, iedere dag geopend*
Maandag tot vrijdag : 9.00 tot 17.00 u
Paasvakantie, juli en augustus: 10.00 tot 18.00 u
Zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00 tot 18.00 u

* behalve op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Volwassenen: € 6,00
Senior: € 5,00
Student: € 5,00
13-18 jaar: € 5,00
6-12 jaar: € 4,30
onder 6 jaar: Gratis
Familie Pass (2 volwassenen + 3 kinderen max.) : € 18,00
Een aquarium van 66.000 liter zeewater met fascinerende roofdieren die niet die slechte reputatie verdienen die men hen toeschrijft. Integendeel, u leert dat deze vissen geen op bloed beluste monsters zijn, maar dieren met een interessant gedrag, soms nuttig voor de mens, maar helaas dikwijls bedreigd.

Het aquarium van de haaien werd gebouwd in 2001 en heeft een inhoud van 66 m³. Zijn afmetingen zijn 4,2 op 4,6 op 3,3 meter. Zijn licht gebogen wand bestaat uit kunststof (methacrylaat), is 13 cm dik en weegt 1300 kg!
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
De oorsprong : 1888-1947
Het idee om een Aquarium te stichten aan de Universiteit van Luik komt voort door een gezamenlijke interesse voor de biologie van de zee, de oceanografie, de kennis van de vissen en de hydrografie, door beroemde leraren van de zoölogie en hun leerlingen, die zich opgevolgd hebben aan het instituut van zoölogie van de Universiteit vanaf zijn stichting in 1888.

Edouard Van Beneden (1846-1910), was de stichter van het indrukwekkend Instituut en bevond zich ook aan de oorsprong van de ontwikkeling van opzoekingen in deze richting. Désiré Damas (1877-1959) specialist in de visvangst, wordt beschouwd als de eerste oceanographe van het land. Tenslotte, Hubert Damas (1910-1964), zoon van de voorgaande, werd een hydrobiologiste met faam.
Iedereen heeft zijn sporen achter gelaten in de Luikse opzoekingen in de biologische oceanografie waarvan de omvang de huidige uitstraling weerkaatst.

De stichting : 1947-1962
Kort na de tweede wereldoorlog in 1947 kreeg Marcel Dubuisson (1903-1974) de verantwoordelijkheid van het onderwijs van de zoölogie. Hij gaat op een merkwaardige wijze de traditie van de Luikse studie over de biologie van het zeewater voortzetten door onder andere te beslissen van het Aquarium te stichten dat vandaag zijn naam draagt.

Van aanvang werd er een drievoudig doel gesteld door het nieuw instituut : de wetenschappelijke opzoekingen steunen, het universiteitsonderwijs illustreren en de biologie van de zee vereenvoudigen om het toegankelijk te maken voor het groot publiek. Tegelijkertijd, de rijke zoölogische verzameling, opgehoopt gedurende eeuwen, gaan een volledige reorganisatie tegemoet in een attractief en didactisch zoölogisch Museum.
De onderneming schrijft zich in, in dat kader van vernieuwingswerken, die noodzakelijk zijn, enerzijds na de schade aangericht tijdens het laatste wereldconflict en anderzijds aan nieuwe eisen aan te passen. Om een structuur te verschaffen aangepast aan de nieuwe eisen voor opzoekingen en onderwijs.
De bouw van het Aquarium eiste, in het kader van de vernieuwingswerken, de installatie van een complexe machinerie – het regelen van de temperatuur -, de zuivering, de circulatie en de zuurstofregeling van het water, elektromechanische uitrustingen… uitgevoerd door de specialisten van de Universiteit en het Ministerie van Openbare Werken. De algemene indeling, de bewaking bij het uitvoeren van de werken, de inrichting van de bakken en het samen stellen van de eerste collecties werden toevertrouwd aan wetenschappers die zonder ophouden werkten om deze onderneming tot een goed einde te brengen : J. Godeaux, A. Distèche, M. Chardon, J.-Cl. Ruwet…

Op tijd voltooid, de publieke zaal van het Aquarium werd ingehuldigd door de academische en gemeente-autoriteit op 12 november 1962.
De evolutie sinds 1962

In het begin telde het Aquarium 27 bakken voor de tentoonstelling en 21 bakken voor experimenten, en de reserve, niet zichtbaar voor het publiek. Het geheel is onderverdeeld in 4 afdelingen, die onafhankelijk zijn van elkaar : koud zoet water (15°), warm zoet water (25°), koud zeewater en warm zeewater. De publieke zaal, waar klank en licht geregeld zijn is enkel verlicht door de filtering van het licht doorheen de bakken.
Door zijn drievoudig doel na te streven heeft het Aquarium zijn eigen opzoekingen ontwikkeld, zowel de voornaamste als de toegepaste, en heeft de verschillende opzoekingsthema’s van de andere laboratoria van het Instituut gedynamiseerd, heeft de toegang tot de verzameling toegankelijk gemaakt voor de studenten van al de niveaus en ook de promotie verzekerd, het onderhoud en de verzamelingen de volle waarde gegeven met het oog op een brede verspreiding van de kennis bij het grote publiek.

De hoge graad van organisatie en animatie is bereikt onder verschillende vormen van het Aquarium door, geleide bezoeken, opening van nieuwe zalen voor de tentoonstelling, het scheppen van nieuwe bakken, het verwezenlijken van panelen en didactische brochures,… is te wijten aan de wilskracht en het dynamisme van zijn personeel. Het geheel bevat op de dag van vandaag 46 bakken voor het publiek tentoongesteld die zowat 2500 bewoners inhouden en die van hem een peiler maakt voor het Luiks toerisme met het meest bezochte Museum van het Waalse gewest met meer dan 80 000 bezoekers per jaar.
De financiële structuren hingen af van de Universiteit en de stad Luik. Deze blijven tamelijk stabiel gedurende 20 jaar, maar kende echte moeilijkheden in de loop van de jaren 80, om een echte crisis te kennen in 1990.

De stad van Luik en de Universiteit, bevestigde hun wilskracht om het Insituut te behouden, en onderhandelde voor een nieuwe structuur met een vast beleid, maar die een grote soepele onderhandeling bezit door de weg te kiezen van een VZW. APAM Lg – Vereniging voor de Promotie van het Aquarium Marcel Dubuisson en het Zoölogisch Museum van Luik, gesticht op 21 december 1991. Dat sindsdien met succes werkt, niettegenstaande moet het Aquarium zijn toekomst verzekeren door doeleinden op korte en lange termijn te ontwikkelen, wat het nu als doeleinde stelt.