Tiergarten Nürnberg - The Landscape Zoo

Tiergarten Nürnberg is gelegen in de stad Nürnberg, in de deelstaat Beieren en is qua oppervlakte met 63 hectare één van de grootste landschapsdierentuinen van Europa.

De zoo omvat vele watervlaktes, oude bomen, zandsteenformaties en uitgebreide weiden.

Ongeveer 2700 dieren van 270 verschillende soorten horen hier thuis. In het “Waterpark” kan men visotters, pinguïns en zeeleeuwen zowel onder als boven water bekijken.

Naast Duisburg vind men hier het enige andere dolfinarium  in Duitsland. De zoo is vooral bekend om de kweek van Caribische lamantijnen (zeekoeien), die een ruim verblijf bewonen. Ze coördineren het kweek programma voor deze dieren en ook voor de Maleise tapir zijn ze stamboekhouder.

Enkele bijzondere dieren die niet op zoveel plaatsen te zien zijn: takin, Somalische giraf, marmotten, manenwolf, tuimelaars, harpij , Andescondor …  maar ook bijzondere reptielen en amfibieën, vlinders en insecten ontbreken niet. De laatste jaren werden verschillende verblijven vernieuwd zoals het 2000 m² grote gorillaverblijf en het waterpark of kwamen er nieuwe verblijven bij zoals dat voor de sneeuwluipaarden, een buitenverblijf voor dolfijnen en een nieuwe tropenhal.

In 2016 opende men een grote doorloopvolière voor lammergieren.

Hun motto “Jeder Augenblick anders”, wat betekent: “Ieder moment anders”.

 

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Tiergarten Nürnberg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zomer: 8.00 u – 19.30 u

Winter: 9.00 u – 17.00 u

Standaard entree:
Familiekaart
(ouders of grootouders met eigen kinderen of kleinkinderen tot 17 jaar) €37,00
Gedeeltelijke gezinskaart
(1 ouder of grootouder met eigen kinderen of kleinkinderen tot 17 jaar) €21,00

volwassen €16.00
Tieners van 14 tot 17 jaar €12,00
Kinderen van 4 tot 13 jaar €7.70

Studenten (met inbegrip van het beroepsonderwijs studenten), studenten, stagiaires, gepensioneerden, mensen met een handicap, volwassenen met VGN of DB ticket box office om 17:00 €14.00

Jongeren van 14 tot 17 jaar met VGN- of DB-ticket, op vertoon van een gehandicaptenkaart, bespreekbureau vanaf 17:00 uur €10.50

Kinderen van 4 tot 13 jaar en kleuterscholen met VGN- of DB-ticket, op vertoon van een gehandicaptenkaart, bespreekbureau vanaf 17:00 uur €5.70
Bomen en bossen bepaald door de natuurlijke topografie van het park een bos dier bevolking franken naar Frans-Guyana. De Neurenberg Zoo is de thuisbasis, als onderdeel van de 20.000 hectare bos koninkrijk meer dan 150 inheemse soorten vogels en meer dan 50 inheemse zoogdieren. Met zijn specialisatie bij dieren in de tropische regenwouden van de Tiergarten bouwt een brug naar andere bossen in de wereld: tapirs, Prince Alfred herten en neushoorns zijn afkomstig uit de Aziatische bossen en uit Zuid-Amerikaanse bossen worden laagland tapir, eekhoorn apen, ara's, harpij evenals zeekoeien ( Manatee). Met hun Manatihaus kwam het regenwoud in de zomer van 2011 naar Franken. Voor de Afrikaanse regenwouden zijn in Neurenberg Zoo gorilla's en geelrugduiker.

Aan de basis van de dierentuin in 1939 op de huidige site zijn gemaakt grote vijvers die nu een natuurlijke habitat voor vele inheemse watervogels en vissen. Het onderwerp varieert van inheemse zoet water, tropische rivieren en kustgebieden tot de open zee. Hieruit is voortgekomen uit het landschap focus van het vee werd daarom gekozen: uit de zuidelijke Dalmatische Pelican naar Zuid-Amerika Chili Flamingo, de ijsbeer om de pinguïn van Otter naar de dolfijn. In de dolfijnlagune zwemmen dolfijnen en zeeleeuwen samen in een buitenwaterlandschap. Ook in het waterpark dartelen zeeleeuwen, ijsberen en pinguïns in waterpoelen zichtbaar van onderaf.

Een landschap dat nogal onverwacht is op Midden-Europese breedtegraden, is de woestijn. Maar in de woestijnen van de dierentuin van Neurenberg bezetten semi-woestijnen en steppen een grote ruimte en worden ze behandeld als zeer gevoelige habitats. Bijna geen andere dierentuin heeft zoveel en zo veel prachtige soorten uit de droge landen van de wereld. Van de Grevy-zebra tot de Somalische wilde ezel, tot de Aziatische struma-gazelle, van de guanaco tot de Aziatische leeuw en cheeta.
Dit park is aangesloten bij de volgende organisaties:
, , , , ,

Voor meer informatie klikt u op de bovenstaande link(en)
In de achttiende eeuw werden plannen opgevat om ook in Nürnberg een zoo op te richten naar het voorbeeld van Tierpark Hagenbeck in Hamburg. Deze werd in 1912 opgericht op het terrein am Luitpoldhain van de voormalige Beierse landententoonstelling in 1906.

Omdat het terrein wel watervlaktes had maar geen heuvels werd een kunstmatig landschap gemaakt voor de bergdieren. Officieel opende de zoo op 11 mei 1912 zijn deuren.
Het park was zo populair waardoor er al vlug genoeg geld binnenkwam om dieren bij te kopen en zo waren in de tijd erna al spoedig 1200 dieren te zien. De dierentuin overleefde als een van de weinige dierentuinen de inflatie en de grote depressie na de Eerste Wereldoorlog.
Na de overname door de NSDAP in 1934 kwam een einde aan de oorspronkelijke dierentuin. Adolf Hitler eiste het terrein op voor de geplande aanleg van de Reichsparteitagsgelände. In februari 1939 moest de zoo wijken en sloten de deuren.
Door zorgvuldige planning werd de dierentuin verplaatst naar een heuvelachtig gebied in de buurt van Schmausenbuck en in mei 1939 opende de dierentuin daar al zijn deuren.

Kort daarop brak WOII uit met opnieuw tekorten aan voedsel en personeel. Luchtaanvallen vernielden bijna alle verblijven en gebouwen en vele dieren overleden. Na de oorlog stond de zoo tot 1947 onder bescherming van het Amerikaanse leger zodat ze gespaard bleef van grote plunderingen.

Einde de jaren ’50 was de zoo heropgebouwd en terug in de staat van voor de oorlog.

In de jaren ’60 – ’70 werd het giraffenhuis, het tropenhuis en een dolfinarium (1971) gebouwd. Naast Duisburg is dit de enige zoo in Duitsland met een dolfinarium. De jaren erop kwamen daar een natuurkundehuis (1990) voor tentoonstellingen en lezingen, een gorilla buitenverblijf, een waterpark en kinderboerderij bij. Het waterpark is opgericht voor het behoud van zeldzame en bedreigde waterdieren.

In 1988 werd er een tweede dolfinarium gebouwd en een extra bekken bij het eerste zodat, mede door steeds meer ervaring, de dolfijnkweek een stijgend succes kent in Nürnberg.

Soortgelijke dierenparken