Een spannend en leerzaam avontuur.

Sinds 1996 is in Fort Kijkduin te Huisduinen (Noord Holland!) een Noordzeeaquarium gevestigd. Dit is in 1996 geopend door Zijne Majesteit Willem Alexander en sindsdien 363 dagen per jaar voor publiek geopend.

In eerste instantie was het aquarium het eerste in Nederland waar bezoekers onder water konden lopen door een twaalf meter lange tunnel en je jezelf werkelijk onder water de zee kan beleven. De thematiek van het aquarium is vanaf de opening volledig toegespitst geweest op het leven in de Noordzee. Doordat er in de twee beuken in het fort meerdere kleine aquaria ingericht zijn ontstaat een goed beeld van bijvoorbeeld het tij, zeewier, het leven van een paling en de schutkleuren van roggen.

Medio 2014 is gestart met een gedeeltelijke vernieuwing en herinrichting van het zeeaquarium.
Niet alleen de Noordzee komt ter sprake, maar ook vismigratie naar de Waddenzee komt aan bod. Fort Kijkduin ligt tenslotte op de plek waar Noordzee en Waddenzee in elkaar overgaan In beide gebieden komen de in het aquarium gehouden soorten voor.

Een bezoek aan dit aquarium is een spannend en leerzaam avontuur, waarbij je de vissen niet alleen kunt zien, maar ook mag aanraken.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Volledig overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Fort Kijkduin Huisduinen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het museum en het Noordzee-aquarium zijn dagelijks geopend.

van 10.00 uur tot 17.00 uur in de zomertijd

van 11.00 uur tot 17.00 uur in de wintertijd

Uitzonderingen hierop:

1e Kerstdag op 25 december, gesloten

Oudejaarsdag op 31 december, gesloten

Nieuwjaarsdag op 1 januari geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur

Entree museum en het Noordzee-aquarium incl. rondleiding

Volwassenen: € 8,-
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 7,-
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
Senioren 65+: € 7,-
Combitickets Fort Kijkduin en Atlantikwall Centrum
Volwassenen: € 12,-
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 10,-
Senioren: € 10,-

Jaarkaarten
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 15,-
Volwassenen: € 25,-
Sinds 1996 is in Fort Kijkduin te Huisduinen een Noordzeeaquarium gevestigd en sindsdien 363 dagen per jaar voor publiek geopend.
In eerste instantie was het aquarium het eerste in Nederland waar bezoekers onder water konden lopen door een twaalf meter lange tunnel en je jezelf werkelijk onder water de zee kan beleven. De thematiek van het aquarium is vanaf de opening volledig toegespitst geweest op het leven in de Noordzee.
Doordat er in de twee beuken in het fort meerdere kleine aquaria ingericht zijn ontstaat een goed beeld van bijvoorbeeld het tij, zeewier, het leven van een paling en de schutkleuren van roggen.
Medio 2014 is gestart met een gedeeltelijke vernieuwing en herinrichting van het zeeaquarium.
Niet alleen de Noordzee komt ter sprake, maar ook vismigratie naar de Waddenzee komt aan bod. Fort Kijkduin ligt tenslotte op de plek waar Noordzee en Waddenzee in elkaar overgaan In beide gebieden komen de in het aquarium gehouden soorten voor.
Een bezoek aan het aquarium is een spannend en leerzaam avontuur, waarbij je de vissen niet alleen kunt zien, maar ook mag aanraken.
Hou wel in de gaten of ze een goed humeur hebben.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
Fort Kijkduin is gebouwd rond 1813 om de smalle kuststrook tussen Callantsoog en Huisduinen te verdedigen tegen aanvallen op de haven van Den Helder. Destijds was dit de enige manier om over land de haven van Den Helder te bereiken. Daarom wordt Fort Kijkduin ook wel de deur naar de Waddenzee genoemd.

Fort Kijkduin is eigendom van Stichting Stelling Den Helder en heeft in 1996 een grondige verbouwing ondergaan. Kijkduin is nu een schitterend gerestaureerd fort met een voor Europa uniek zeeaquarium dat in de onderaardse beuken van het fort is gebouwd; 11 schitterende aquaria met elk een eigen thema. Bijzonder is de meterslange glastunnel en de zeezoogdieren expositie in de oude waterkelder met het skelet van Chris de Potvis. Bovendien wordt in het aangrenzende museum de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving uiteengezet.

Inmiddels is de volgende restauratiefase van dit Rijksmonument afgerond. De ten zuiden van het fort gelegen bastions zijn herbouwd en de oorspronkelijke keermuur is gereconstrueerd.
Het fort is in zijn oorspronkelijke vorm gebouwd tussen 1811-1813 in opdracht van Napoleon.
Ambachtslieden uit de hele Provincie Noord-Holland en honderden Spaanse krijgsgevangenen hebben in die periode aan het fort gewerkt.

Tamboer
Wanneer je het terrein van Fort Kijkduin betreedt, passeer je als eerste de tamboer. Dit is een grote verdedigingsmuur die als doel had het fort, het wachthuis en de fortwachterswoning te verdedigen. Achter deze verdedigingsmuur bevindt zich het voorplein met de woning en het wachthuis.
Na de twee huisjes gepasseerd te zijn loop je via de rolbrug het dak van het 65 meter lange reduit op. Het reduit is de plek waar alle soldaten verbleven. Via de hal kun je met de draaitrap en/of lift afdalen naar de gewelven van het fort waar het museum en het Noordzee-aquarium zich bevinden.

Reduit
Het reduit bestaat uit totaal acht gewelven; de eerste twee worden in beslag genomen door het aquarium en de andere zes door het museum.
In het museum van het fort kom je alles te weten over de geschiedenis van dit fort en de andere forten van Den Helder. In het eerste gewelf waar je binnenkomt wordt uitleg gegeven over de beginperiode van Fort Kijkduin. De landing van Engelse en Russische soldaten in Noord-Holland in 1799, het bezoek van Napoleon Bonaparte aan Den Helder en de kustverlichting op het duintop Kijkduin (niet te verwarren met het Kijkduin bij Scheveningen) zijn maar enkele voorbeelden.
In een van de gewelven is de strafkamer te zien. Verder kun je een bezoek brengen aan de kruitkamer, waar ruim 6000 kilogram buskruit lag opgeslagen.
Naast het Noordzee-aquarium bevindt zich de "Napoleon Bonaparte" beuk waar exposities, symposia en andere evenementen gehouden kunnen worden. Ook is er de mogelijkheid gebruik te maken van horecafaciliteiten voor de bezoekers aan het aquarium en het museum. Indien er een nieuwe tijdelijke expositie wordt ingericht of als er andere actuele zakenzijn, wordt dat op de website onder het kopje "Evenementen" vermeld.

Afstandmeting.
In dit gewelf kom je via een lange trap bij de telegraafhokjes. Hier kun je goed zien hoe de soldaten berichten doorgaven aan de geschutsbatterij van Fort Kijkduin. Uiteindelijk kom je terecht bij de grote gietijzeren koepel, gebouwd in 1897, die het middelpunt vormt van het fort. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht over de duinen, de Noordzee, het waddeneiland Texel en de grootste zandplaat van Europa "de Razende Bol".

Contre escarp
Via het laatste gewelf van het fort kom je uit in de 60 meter lange schietgalerij. Vanuit deze plek konden de soldaten van het fort de vijand, die in de droge gracht terecht kwam, beschieten. Het gehele reduit wordt omsloten door deze droge gracht. In de schietgalerij is ook de soldatengevangenis te bezichtigen.

Kruitmagazijn
Via de droge gracht kom je uit bij de tweede kruitkamer van het fort en het kanonnenpleintje waar nog diverse kanonnen staan uit ongeveer 1850. Bijna alle kanonnen werken nog steeds, en een van deze kanonnen wordt nog vaak gebruikt bij trouwerijen die op het fort plaats vinden.

Caponnière
Nadat je het kanonnenpleintje bent gepasseerd kom je uit bij de zuidkant van het reduit waar de ingang is van een ruim 70 meter lange ondergrondse gang. Als je hier doorheen loopt (je kunt ook boven de grond blijven lopen), kom je uit in het verdedigingssysteem van de tweede droge gracht, de caponnière. Hier kun je nog het restant zien van de tweede droge gracht en een aantal secreten(toiletten).