Een verrassende belevenis bij de Wadden!

Een unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn.

Het MuzeeAquarium is in 2018 heropend na een intensieve verbouw en herinrichting; een eigentijds en verrassend museum voor jong & oud!

De natuurhistorische presentatie laat het ontstaan van de aarde zien: gesteenten, mineralen, de bodemopbouw en fossielen. Bijzonder is de collectie schelpen. Het MuzeeAquarium heeft in de loop van de tijd een indrukwekkende collectie schelpen opgebouwd. Er zijn schelpen die op de Nederlandse stranden gevonden kunnen worden, maar ook schelpen van over de hele wereld. De grootste en zwaarste schelp is de doopvontschelp: hij is een meter in doorsnee en weegt 200 kg! Hoe oud is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoe ziet een meteoriet eruit? Allemaal vragen die beantwoord worden in de geologie-presentatie in het museum. Je kijkt recht in de kolkende magma, je ziet verschillende mineralen en gesteenten, zelfs fluorescerende, en er zijn bijzondere fossielen te zien. Het hunebed is het eerste dat opvalt binnen de archeologie-zaal. Het is het meest noordelijke hunebed van Nederland en gevonden in de buurt van Delfzijl. In de vitrinewanden eromheen wordt meer verteld over het leven in die tijd. En achter het hunebed zie je een landschap op een groot scherm: zo kan het er in de tijd van de hunebedbouwers uitgezien hebben. Er zijn vondsten te zien uit de Romeinse tijd, maar ook uit de late middeleeuwen, zoals schoenen: die zijn na eeuwen in de grond gezeten te hebben nog steeds goed herkenbaar. Het cultuurhistorische gedeelte gaat de wierdentijd en de inmiddels verdwenen middeleeuwse dorpen. Dan gaat het verder met de geschiedenis van Delfzijl als vestingstad, de Franse tijd, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de vestiging van grote industrieën.

De historie van Delfzijl is nauw verweven met de scheepvaart. In de Wagenborgzaal wordt de geschiedenis van de scheepvaart getoond: er is een grote vitrine met 24 scheepsmodellen, waar de bezoeker via touchscreens informatie over op kan vragen. Thema’s als communicatie en navigatie op zee vroeger en nu, het loodswezen, de zeevaartschool, scheepsbouw, modellen van Bronsmotoren en een zeilmakerij worden in deze zaal gepresenteerd. Dat Delfzijl van oorsprong een vestingstad is geweest ter verdediging van de zeesluizen is nauwelijks nog te zien vandaag de dag. Maar in het museum staat een maquette die de vroegere contouren van de stad weer zichtbaar maakt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan Delfzijl tijdens de oorlogsjaren (W.O. II), de wederopbouw en de vestiging van de grote industrieën, toen de prognose nog was dat Delfzijl uit zou groeien tot een stad met 50.000 inwoners.

Het zeeaquarium is gehuisvest in een originele munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het MuzeeAquarium is voortgekomen uit een museum dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Delfzijl stond: het museum voor Overzeesche Handelsbetrekkingen. In het rariteitenkabinet zijn nog overblijfselen te zien uit deze vroegere collectie: van scheepvaartsouvenirs tot rariteiten uit de natuur. Het rariteitenkabinet vertelt ook het verhaal over hoe een serie verzamelingen uit kan groeien tot een heus museum.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Volledig overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Muzeeaquarium Delfzijl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het MuzeeAquarium is dagelijks geopend van 10:00 uur t/m 17:00 uur.

Het museum is gesloten op de volgende feestdagen:
1 januari, Koningsdag, beide pinksterdagen, beide kerstdagen en 31 december.

Volwassene (vanaf 18 jaar) € 8,-
Kind (4 t/m 17 jaar) € 4,-
Kind (0 t/m 3 jaar) gratis
Familieticket (2 volwassenen en max. 2 kinderen) € 18,-
Donateur € 20,- per kalenderjaar, het gehele jaar gratis entree (met 1 introducé) op vertoon van de donateurspas.

De nationale museumkaart is geldig in het MuzeeAquarium.
Op dit moment is er geen informatie beschikbaar over de dieren die in dit park wonen.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
De toekomst van dit museum/aquarium was tot oktober 2015 nog onduidelijk De gemeente wilde op de plek van het museum een dijk aanleggen. Met dank van een actiecomité, opgericht voor het behoud van dit mooie zee aquarium, is het gelukt het museum/aquarium te behouden. Het museum zal in 2016 opgeknapt worden en uitgebreid worden. en is medio 2018 weer opengaan.
Metamorfose Muzeeaquarium Delfzijl

Het college van de gemeente Delfzijl wil het Muzeeaquarium laten uitgroeien tot een toeristische trekpleister met bovenregionale uitstraling. Het eerdere plan voor de verbouw van het Muzeeaquarium heeft daartoe een upgrade gekregen.

Het museum wordt een stuk kleiner – aan de dijkzijde wordt veel afgbroken – maar krijgt een meer elegante uitstraling. De gemeenteraad wordt gevraagd om hiervoor 630.000 euro extra voor vrij te maken. Daarnaast is afgesproken met het Muzeeaquarium dat er voor de inrichting van het museum fondsen en subsidies worden geworven.

Het Muzeeaquarium vertelt straks een nieuw verhaal, waarbij Delfzijl, de Eemsdelta en de provincie Groningen centraal staan. Het Muzeeaquarium heeft met zijn collectie alles in huis om enerzijds het unieke van de specifieke plaats te benadrukken, anderzijds om het verhaal van de Wadden te vertellen. “We kunnen niet wachten om de deuren van het nieuwe museum te openen en onze bezoekers te verwelkomen,” vertelt voorzitter Greet Doornbos van het Muzeeaquarium. “Eindelijk kunnen we een lang gekoesterde wens waarmaken.”

De ontwikkeling van het leven, de relatie land-zee, de veranderingen van het landschap en de invloed van de mens op zijn omgeving worden op een moderne manier gepresenteerd aan de hand van de bestaande collecties en de unieke locatie van het museum onder aan de dijk. Het Muzeeaquarium wordt een volwaardig dagje uit, met volop mogelijkheden voor een actieve deelname aan het in het museum vertelde verhaal.

“Samen met bestuur, vrijwilligers, en professionals is hard gewerkt aan een plan waar alle betrokkenen enthousiast over zijn,” zegt wethouder Hans Ronde. “We zijn ervan doordrongen dat als we er samen de schouders onder zetten deze unieke kans kunnen benutten. Als alles volgens plan loopt, dan opent het vernieuwde museum medio 2018 haar deuren.”

Eind 2015 was er al een plan om het Muzeeaquarium te verbouwen. Bij verdere uitwerking daarvan is discussie ontstaan om het Muzeeaquarium verder op te waarderen. Aanleiding voor de verbouwplannen was de aangekondigde versterking van de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven.

Dit betekent onder andere dat de dijk over het gebouw van het Muzeeaquarium komt te liggen. Even was er sprake van het verdwijnen van het museum op deze plek. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de bunker van het Muzeeaquarium kan blijven staan. Voor een deel wordt de bunker in de verbrede dijk gebouwd. De ingang van het museum wordt verplaatst naar de kant van de Kustweg, links van het voormalige wedstrijdbad.

Hier komen ook de gebouwen van het voormalige zwembad beschikbaar om de diverse collecties van het museum onder te brengen.