Neus-aan-neus met een zeebaars

In het natuurmuseum bevindt zich een natuurtentoonstelling en daarnaast kun je een bezoek brengen aan het zee-aquarium.
Het museum bestaat uit een vaste presentatie, een wisselexpositie en de film- en lezingenzaal. Onderwerpen als getij, overheersende zeestromingen, weers-omstandigheden, zandbewegingen, duinvorming, vissen en zee-organismen komen uitgebreid aan bod.

Dertig kilometer lang en zo’n viereneenhalve kilometer op z’n breedst herbergt Terschelling een zeer afwisselend landschap. Terschelling is een eiland met een wonderschone natuur. Ten zuiden gaat Terschelling bij laag water over in de uitgestrekte wadvlaktes van Waddenzee, bij hoogwater wordt het weer een echt eiland. Aan de noordkant gaat Terschelling over in de Noordzee.

Wij hebben niet de illusie die natuur in het Centrum voor Natuur en Landschap na te bootsen. Je zult dus de fiets moeten pakken of gaan wandelen om al dat moois te aanschouwen. De planten, de bomen, de vogels, de insecten en al die andere dieren dragen geen naamplaatje. Die naam vindt je in het Centrum. Zichtbaar, maar meestal onzichtbaar gebeurt er in die natuur ontzettend veel. Ook daaraan wordt in het Centrum uitgebreid aandacht besteed.

Door het eiland te verkennen en het Centrum te bezoeken geniet je tweemaal van al dat moois.

Ongetwijfeld kent u de kabeljauw, de schol en de bot. Wellicht ook de zeebaars en de rode poon. Maar kent u het harnasmannetje? Of het botervisje, de puitaal, de zeedonderpad? Allemaal niet erg groot en vaste bewoners van de Waddenzee. U vindt ze samen met nog veel meer andere vissen en zee-organismen in de zee-aquaria van het Centrum voor Natuur en Landschap.

De zee-aquaria van het Centrum variëren in grootte van enkele honderden liters tot 40.000 liter. Dit laatste aquarium met 18 vierkante meter ruitoppervak, vormt een kolossale leef- en zwemruimte voor grote zeevissen. Roggen vinden een onderkomen in een speciale ‘roggen-aai-bak’.

ROGGEN

In de roggen-aaibak van het Centrum bevinden zich 5 stekelroggen. Vooral de vrouwtjes beoefenen veelvuldig de paringsdans, zoals in de roggenbak is te zien. Ze zijn dan makkelijk aan te raken, te aaien, en laten dit ook toe. Hebben ze geen zin, dan kunnen ze zich probleemloos op de bodem terugtrekken. Stekelroggen zijn voor de mens ongevaarlijk.

HAAIEN

Wist je dat er ook haaien zwemmen in de Noordzee? Hondshaaien, deze kun je natuurlijk ook zien in onze aquaria.

De zee-aquaria van het Centrum variëren in grootte van enkele honderden liters tot 40.000 liter. Dit laatste aquarium met 18 vierkante meter ruitoppervak, vormt een kolossale leef- en zwemruimte voor grote zeevissen.

Het Natuurmuseum en zee-aquarium is onderdeel van het Centrum voor Natuur en Landschap. Het centrum heeft als doel bezoekers te informeren over de natuur van Terschelling en het waddengebied.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GEEN WiFi
Horeca aanwezig
Volledig overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Zeeaquarium en Natuurmuseum Terschelling.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Van 1 april tot 1 november dagelijks geopend van 11.00-17.00 uur.

Van 1 november tot 1 april op dinsdag, in de weekenden en in de schoolvakanties geopend van 11.00-17.00 uur.

Volwassenen € 6,00 p.p.

kind 4 t/m 12 jr € 4,50 p.p.

kind t/m 3 jr. gratis.

Groepen vanaf 15 pers. € 4,50 p.p.
Het zeeaquarium heeft aquaria met meer dan 50 soorten vissen en andere zeedieren:

Zeeanemonen: paardenanemoon, zeedahlia
Bodemvissen: gehoornde slijmvis, tarbot, tong
Haaien en roggen: hondshaai, kathaai, gewone pijlstaartrog, ruwe haai, stekelrog
Krabben en zeekreeften: fluwelen zwemkrab, noordzeegarnaal, zeepokken, helmkrab, gewone heremietkreeft, noordzeekrab, noorse kreeft, gewone spinkrab, strandkrab, europese kreeft
Pelagische vissen: adderzeenaald, botervis, dikkopje, diklipharder, driedoornige stekelbaars, driedradige meun, gevlekte lipvis, gewone pitvis, grote zeenaald, harnasmannetje, kabeljauw, kleine zeenaald, leng, mul, paling, kleine pieterman, grote pieterman, puitaal, rode poon, vierdradige meun, vijfdradige meun, wijting, zeebaars, zeedonderpad, slakdolf
Platvissen: bot, griet, schar, schol
Schelpen: alikruik en andere
Gewone zeester
Ook is er een fraaie collectie schelpen afkomstig van Terschelling, een aaibak met stekelroggen en informatie over zeehonden.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
De geschiedenis van dit park is vooralsnog niet bekend.