Een spetterend dagje uit!

Ecomare op Texel is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Via Ecomare kun je ook het duinpark bezoeken. Je kunt bij ons uren rondstruinen en van alles te weten komen over de natuur van de wadden en de Noordzee.

Ecomare is een leuk en boeiend dagje uit voor alle leeftijden. Je kunt er zeehonden en bruinvissen kijken. Ook vogels, vissen en andere zeedieren zie je er van heel dichtbij. In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Je kunt er uren rondstruinen!

Bij Ecomare maak je kennis met de dierenwereld van de Waddenzee en de Noordzee. Nergens anders kun je zeehonden van zo dichtbij bekijken. Soms komen ze zelfs uit hun bassin! Verwonder je over de reusachtige zeevogels in de vogelopvang. Jan-van-genten hebben een spanwijdte van bijna 2 meter. Ken je de bruinvis al? Bij Ecomare kun je deze mini-walvis uit de Noordzee zowel onder als boven water zien zwemmen. Duik zelf in de zee in het Zeeaquarium en ontdek alles over de vissen, haaien, roggen en andere zeedieren die er leven. Ontdek de natuur van het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en het eiland Texel. In de expositie Waddenstad ga je samen met echte wetenschappers op onderzoek uit. Krijg dat wauw-gevoel wanneer je tussen de reusachtige walvisskeletten loopt in de Walviszaal. Welke dieren er op Texel leven en welke juist niet zie je in de expositie Leven op een eiland. Van de tientallen opgezette vogels op de vogelverdieping kun je ook het geluid horen. Wat komen er veel soorten voor op Texel!

De meest gehoorde eerste reactie in de Walviszaal is ‘WAUW!’. De enorme skeletten, de blauwe kleur, de bijzondere belichting, het werkt allemaal samen. Deze ervaring mag je niet missen bij je bezoek aan Ecomare! In de Walviszaal loop je letterlijk tussen de walvisskeletten; allemaal van walvissen en dolfijnen die in de buurt van Texel zijn aangespoeld. Je voelt je behoorlijk klein wanneer je naast de reusachtige schedel van een 15 meter lange potvis staat. In een speciale vitrine vind je één van de kleinere topstukken van de tentoonstelling. Een stukje ambergrijs, een stof die in maar enkele potvissen wordt aangemaakt en vroeger ‘drijvend goud’ werd genoemd. Ontdek het spannende verhaal achter deze vondst in de tentoonstelling.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GEEN WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Ecomare Texel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ecomare is elke dag open van 09.30 tot 17.00 uur
(m.u.v. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). De kassa sluit om 16.30 uur.

Volwassenen € 13,50
Kinderen 4 t/m 13 jaar € 9,50
Kinderen t/m 3 jaar gratis

Online tickets kopen levert 5% korting op. Voor scholen, groepen en verschillende organisaties gelden kortingsregelingen. Kijk hier of dit ook voor jou van toepassing is. De nationale museumkaart is niet geldig bij Ecomare, wel bij Museum Kaap Skil.

Combiticket Ecomare en Museum Kaap Skil:
Volwassenen € 18,50
Kinderen € 13,50

Voor Ecomare, Kaap Skil en de Oudheidkamer is ook een jaarkaart te koop. Het jaar gaat in op de dag van aanschaf. De kaart kost € 30,- voor volwassenen en € 20,- voor kinderen.
Zeehonden

Op Ecomare kunt je heel dicht bij de zeehonden komen. Tijdens het voeren (om 11.30 en 15.30) vertellen de verzorgers van alles over de zeehonden en de Waddenzee. Vaak zijn er jonge zeehonden in de opvang te zien. In de zomer zijn dat gewone zeehonden, en in de winter grijze. Grijze zeehonden worden namelijk hartje winter geboren.

Bruinvissen

In een speciaal aan hun behoeftes aangepast bassin zwemmen twee bruinvissen. Bruinvissen zijn kleine walvissen. Het zijn vrolijke, vertederende dieren die dol zijn op aandacht en spelletjes. Via de onderwaterramen kun je proberen met ze te spelen. Om 10:30u en 13:30u is er een bruinvispresentatie waarbij je van alles te weten komt over de bruinvissen.

Vogelopvang

In de vogelopvang van Ecomare komen zieke, gewonde en verzwakte vogels weer op krachten. Er is een speciale vogelwasmachine voor vogels die olie op hun veren hebben. Door de ramen en op een filmpje kan je zien hoe de opvang van vogels in z’n werk gaat.

Zeeaquarium
Het zeeaquarium van Ecomare is ondergronds gebouwd. In de grote open aquaria leven tientallen soorten vissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren. Per aquarium is een leefgebied nagebouwd. Zo zie je welke vissoorten er vooral in open zee leven en welke in de havens. Om 14:30u worden de dieren in het zeeaquarium gevoerd.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
In 1952 begon Gerrit de Haan, conservator van het Texels Museum, als eerste in Europa met zeehondenopvang. Met vallen en opstaan lukte het om zeehonden die op het eiland of elders langs de kust aanspoelden in leven te houden en te laten opknappen. Zeehonden werden niet weer uitgezet omdat ze nog volop werden bejaagd. De afname van het aantal zeehonden in de jaren ’50 maakte het werk van het opvangcentrum erg belangrijk: enerzijds bleven zeehonden in leven die anders zeker gestorven zouden zijn, anderzijds werd het publiek op de problemen in de Waddenzee gewezen.

Vervuilde Waddenzee
In de loop der jaren veranderde de houding ten aanzien van de zeehonden aanzienlijk. De jacht werd in 1962 verboden. Opgevangen zeehonden konden, zodra ze gezond waren, worden uitgezet in de Waddenzee. Tot 1975 gebeurde dit echter nog niet, omdat de zee te sterk vervuild was.

Opvang en fokken
Begin jaren ’70 nam de opvang van huilers en zieke zeehonden af. Dit kwam onder andere doordat het aantal zeehonden in de westelijke Waddenzee nog sterker gedaald was dan in het oostelijk deel. In de jaren ’80 nam het aantal zeehonden in de westelijke Waddenzee weer iets toe. Hierdoor werd de opvang van zeehonden, naast het fokken, weer belangrijker. In 1988, na het uitbreken van een dodelijke epidemie, vervulde Ecomare een belangrijke rol bij het onderzoek naar de oorzaken van deze ziekte.