Een werelds dagje uit in eigen land

Welkom bij de Orchideeën Hoeve. Op deze pagina vind je alle algemene informatie voor een onvergetelijk bezoek aan het tropisch park. Zeven dagen per week kun je wandelen langs duizenden bijzondere orchideeën, ondeugende aapjes bekijken en rondlopen tussen fladderende vlinders. Ben jij klaar voor een onvergetelijke reis door 25.000 m2 tropische tuinen. Ga op avontuur in Europa’s mooiste junglepark: de Orchideeën Hoeve. Dwaal door het geheel overdekte junglepark (25.000 m2) en laat je verrassen door de mooiste planten, bloemen en dieren. Bezoek de grootste vlindertuin van Europa, ravot in de waterrijke speeltuin, griezel bij de jungleshows en lunch onder de sprookjesachtige ‘Zwevende’ Bloementuin. Bekijk onze belevingsplattegrond en je weet precies wat je in het junglepark kunt verwachten!

Ontdek de dieren
Naast talloze planten en bloemen vind je in de Orchideeën Hoeve nog veel meer parels uit de natuur. Spot de aapjes, fladder mee met de tropische vlinders en voer de papegaaitjes en meervallen. Bekijk het overzicht van onze diersoorten en ontdek welke jungledieren jij in ons indoorpark kunt ontmoeten.

Orchideeënshop
Maak jouw dagje uit aan ons junglepark compleet en sluit af met flowershoppen in onze inspirerende winkel. Naast prachtige orchideeën in vele kleuren vind je er ook kamerplanten, sfeerartikelen en souvenirs. Ook voor verzorgingsvragen over orchideeën kun je in onze winkel terecht. De Orchideeën Hoeve is al meer dan zestig jaar thuis in het kweken van orchideeën en adviseert jou graag!

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GEEN WiFi
Horeca aanwezig
Volledig overdekt
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Orchideeën Hoeve Luttelgeest.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Orchideeën Hoeve is het hele jaar geopend, behalve op nieuwjaarsdag.

Openingstijden
Maandag: 09:00 tot 18:00 uur
Dinsdag: 09:00 tot 18:00 uur
Woensdag: 09:00 tot 18:00 uur
Donderdag: 09:00 tot 18:00 uur
Vrijdag: 09:00 tot 18:00 uur
Zaterdag: 09:00 tot 18:00 uur
Zondag: 10:00 tot 18:00 uur

Feestdagen
Op feestdagen is de Orchideeën Hoeve, behalve nieuwjaarsdag, geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

Kinderen t/m 3 jaar: Gratis
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 8,50
Volwassenen: € 14,50
Senioren (65+): € 13,50

Parkeren is bij de Orchideeën Hoeve gratis.

Jaarkaart
Met een jaarkaart van de Orchideeën Hoeve kun je ons tropische park een jaar lang (tijdens openingsuren) onbeperkt bezoeken. Een jaarkaart van de Orchideeën Hoeve is persoonsgebonden en een jaar geldig vanaf de aanschafdatum.

Prijzen jaarkaart
Kinderen t/m 3 jaar: Gratis
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 21,50
Volwassenen: € 36,50
Senioren (65+): € 34,00
Naast de vele vlinders kun je er diverse aapjes, vogels reptielen en vissen tegenkomen.
Dit park is aangesloten bij de volgende organisaties:


Voor meer informatie klikt u op de bovenstaande link(en)
In tientallen jaren is de Orchideeën Hoeve uitgegroeid tot de grootste tropische trekpleister van Europa. Door op een thematische manier het vernuft van de natuur in de spotlight te plaatsen, ervaren en beleven jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers hoe planten en dieren overleven, verleiden en samenwerken.

De Orchideeën Hoeve beslaat 25.000 vierkante meter en bestaat uit de Orchideeëntuin, het Amazone Regenwoud, de Lorituin, de Vlinder Vallei, de ‘Zwevende’ Bloementuin, het Mangrovebos Speelparadijs, de Citruslaan, het Jungletheater, het Makirijk, een moderne winkel, een sfeervol serrerestaurant en de orchideeënkwekerij. Het familiebedrijf wordt gerund door de broers Thomas en Jeroen Maarssen - de vierde generatie van tuindersfamilie Maarssen - en is door de ANWB meerdere jaren op rij bekroond als het ‘Leukste uitje van Flevoland’.
Geschiedenis - De Orchideeën Hoeve
In 1919 besloot overgrootvader Maarssen om voor zichzelf te beginnen. Hij kocht in Aalsmeer een akker waarop hij samen met zijn zoon onder andere anjers, chrysanten en seringen teelde. In 1930 werd het eerste kasje gebouwd door een bevriende timmerman, waarmee de basis voor de Orchideeën Hoeve werd gelegd.
De eerste orchideeën
Het tuindersbedrijfje wist de tweede wereldoorlog en een aantal zware financiële jaren te overleven. Thomas Maarssen sr. (vader van de huidige eigenaren) volgde samen met zijn broer het familiebedrijf op. Al gauw nam Thomas sr. de stap naar een nieuwe uitdaging: orchideeën. Zijn vader keurde het plan echter af. Orchideeën kweken was iets voor specialisten, vond hij. Toch weerhield het de jonge tuinder er niet van om in 1957 zijn eerste orchideeën, een violenkistje met honderd cymbidiums, aan te schaffen voor tien gulden. Dit bleek een succes.
Kwekerij ‘Orchideeën Maarssen’
Het bedrijf ‘Orchideeën Maarssen’, ondertussen verhuisd naar de Haarlemmermeerpolder in Aalsmeerderbrug, bloeide in de jaren 70 uit tot een welbekende naam in de orchideeënwereld. De kwekerij werd toonaangevend op het gebied van veredeling en op shows en tentoonstelling sleepte de familie vele prijzen in de wacht.
Verhuizing naar de Noordoostpolder
In 1979 verhuisde Thomas Maarssen sr. met zijn gezin en orchideeënkwekerij naar de Noordoostpolder. De voormalige boerderij waarop het bedrijf werd gevestigd inspireerde de familie en zo kwamen ze op de bedrijfsnaam ‘de Orchideeën Hoeve’. Door deelname aan ‘Kom in de Kas’ merkte Maarssen dat de belangstelling voor de orchideeënkwekerij groot was. Er volgden aanvragen van rondleidingen en zo ontving de familie steeds vaker groepen en verenigingen uit de buurt. In de eerste jaren gaven de gezinsleden een rondleiding in ruil voor een cake of appeltaart. Na vele lekkernijen besloten ze geld te vragen voor hun diensten. In 1984 ging de kwekerij officieel open voor publiek.
De eerste tuin
Het publiek bleek geïnteresseerd. Een reden voor de familie Maarssen om in 1989 het bedrijf te verbouwen en meer in te steken op de recreatietak. Een winkel en restaurant werden gerealiseerd en de inmiddels opgebouwde verzameling van botanische orchideeënsoorten kreeg een plek in de Tropische tuin. Deze 1.000 vierkante meter jungletuin is nog steeds te bewonderen in de Orchideeën Hoeve en inmiddels omgetoverd tot de Orchideeëntuin.

Nieuwe generatie
In 1991 werd de Taiwanese tuin aangelegd en traden broers Thomas jr. en Jeroen Maarssen in als firmant. In de jaren die volgden werd de Orchideeën Hoeve uitgebreid met nieuwe thematuinen en is de Orchideeën Hoeve zich volledig gaan richten op de toeristische markt.
Orchideeënkwekerij
De orchideeënkwekerij, waar het allemaal mee begon, is anno 2017 nog steeds terug te vinden in de Orchideeën Hoeve. In de eerste maanden van het jaar kun je in de kwekerijgedeeltes genieten van prachtige bloemenvelden vol met verschillende orchideeënsoorten. De Orchideeën Hoeve brengt de bloemen niet meer naar de veiling, maar verwerkt de gekweekte orchideeën in verse bloemstukken die te koop worden aangeboden in de moderne winkel.
Opening tuinen en uitbreidingen
1989: Aanbouw winkel, restaurant en tropische tuin (nu Orchideeëntuin)
1991: Opening Oosterse tuin (nu Lorituin)
2000: Uitbreiding parkeerplaats, aanbouw zalen voor feesten en partijen en
opening Maleisische tuin (nu Amazone Regenwoud)
2003: Oosterse tuin verbouwd naar Taiwanese tuin
2008: Opening Vlinder Vallei
2010: Opening Mangrovebos Speelparadijs
2012: Opening Lorituin
2014: Dierentuinvergunning
2014: Opening Citruslaan
2016: Opening uitgebreide en vernieuwde Mangrovebos Speelparadijs
2016: Opening ‘Zwevende’ Bloementuin
2017: Opening Jungletheater
2018: Opening Makirijk

Vernieuwing en ontwikkeling
Om ervoor te zorgen dat elk bezoek aan de Orchideeën Hoeve een unieke beleving is, blijft de Orchideeën Hoeve continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Zo zijn in maart 2018 de deuren opengegaan naar een gloednieuwe natuurbeleving: het Makirijk en opende het tropische park in april 2017 het Jungletheater. Daarnaast huisvest de Orchideeën Hoeve, dankzij de dierentuinvergunning en stichting AAP, inmiddels allerlei diersoorten zoals witoorpenseelaapjes, roodbuiktamarins, flamingo's, alpaca's, ringstaartmaki's, roodstaartmeervallen, roodschoudertalingen, koikarpers, lori’s, vlinders, leguanen en reptielen.

Soortgelijke dierenparken