Een exotisch stukje Veldhoven

Zoo Veldhoven wil u graag kennis laten maken met een exotisch stukje Veldhoven. Zowel gevleugelde als ongevleugelde dieren hebben een onderkomen gekregen dat zoveel mogelijk is aangepast aan de natuurlijke leefomgeving van het dier. Zo kan een bezoekje aan ons park niet alleen leuk, maar ook nog leerzaam zijn. Het park is gespecialiseerd in papegaaien en roofvogels, maar u kunt er ook veel andere dieren vinden.

Zoo Veldhoven is een dierentuin vlakbij Eindhoven. Voorheen stonden zij jarenlang bekend als Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien. In 2013 is het park overgenomen door de familie Loomans en omgedoopt tot Zoo Veldhoven. De collectie van vooral papegaaiachtigen is toen uitgebreid met roofvogels, flamingo’s, pelikanen en diverse soorten zoogdieren, zoals zebra’s, ringstaartmaki’s en alpaca’s.

Komt u op bezoek? Dan wordt u letterlijk welkom geheten door onze papegaaien. U mag hen voeren met speciale nootjes die bij de kassa verkrijgbaar zijn. Ook hebben wij een zeer uitgebreide collectie roofvogels en uilen. Bij de verblijven vindt u informatie over de dieren, maar u kan ook een van de medewerkers aanspreken. Zij vertellen u graag meer over onze dieren.

U kunt bij ons meer dan alleen dieren kijken. Verspreid over het park hebben wij speeltoestellen voor kinderen. Ook in onze overdekte Bamboe Jungle, die prima geschikt is bij kouder of regenachtig weer. Terwijl de kinderen spelen, kunt u even uitrusten en genieten van iets lekkers op een van onze terrassen.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GEEN WiFi
Horeca aanwezig
Volledig buiten
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Zoo Veldhoven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur geopend.
Zaterdag – zondag 10.00 – 18.00 uur geopend.

Seizoen loopt van 1 maart tot 31 oktober,
In de winterperiode gesloten vanaf 1 november tot 1 maart

Kinderen t/m 2 jaar zijn gratis
Kinderen 3 t/m 12 jaar: € 11,- p.p.
13 t/m 64 jaar: € 13,- p.p.
65+: € 11,- p.p.
Kosten van een abonnement: 3 t/m 12 jaar € 30,- p.p.
13 of ouder € 40,- p.p.
Familieabonnement (2 volw. en max. 4 kinderen ): €100,-
Bij Zoo Veldhoven wonen ruim 150 verschillende diersoorten. Het grootste deel daarvan bestaat uit papegaaien, parkieten, kraanvogels, roofvogels en uilen.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
De stichting N.O.P. was officieel opgericht op 16 februari 1987, door Tonnie van Meegen. Voor de oprichting was hij een papegaaienhandelaar. Er kwamen veel mensen die niet meer voor hun vogels konden zorgen naar hem toe, waardoor hij in een mum van tijd een hele zolderkamer vol papegaaien had. Hij stopte toen met zijn werk als papegaaienhandelaar en richtte met enkele vrienden en zijn gezin de stichting N.O.P. op. Omdat de zolder te klein werd verhuisde ze naar een zolder boven een oude meubelfabriek in Geldrop. Al snel werd ook deze zolder te klein, en na een brand in de meubelfabriek was de stichting verhuist naar het huidige terrein, dat sinds 1992 gebruikt wordt door de stichting. Dit terrein beslaat vandaag de dag ongeveer 90.000 vierkante meter, en sinds de oprichting waren er steeds meer nieuwe volières bijgebouwd om aan het grote aanbod van de vogels te kunnen voldoen.

Het park
In het park zaten duizenden papegaaien, van ± 200 verschillende soorten (dit waren dus alléén papegaaiachtigen, andere soorten zijn niet meegerekend) ondergebracht in meer dan 500 volières en kooien van alle soorten en maten. De grootste volière (Reuzenvlucht) had een oppervlakte van 2500m². In deze volière alleen al waren meer dan 600 papegaaien van 70 verschillende soorten gehuisvest, onder andere de zwarte-roodstaart kaketoe (calyptorhynchus magnificus). Ook waren er een aantal zogenaamde achtkanten, kleinere volières waarin vogels die nog niet goed konden vliegen werden ondergebracht, als ze dan weer goed kunnen vliegen werden ze in één van de grotere volières geplaatst.

Voor de vogels die nooit meer konden vliegen was er een verblijfplaats gebouwd: ‘de Lorre-acker’. Hierin werden bijvoorbeeld papegaaien gehouden die geleeuwiekt waren door hun vroegere eigenaar.[1] De Lorre-acker had alleen een stenen muurtje als omheining.

Verder was er nog een grote tropenhal, waar vogels als neushoornvogels en toekans verbleven. Hierin was ook een groot restaurant en een speeltuin gebouwd.

Op 29 januari 2013 sprak de rechtbank Oost-Brabant het faillissement uit van Stichting Nederlands Opvangcentrum Papegaaien (N.O.P.). In verband met het faillissement was het park een jaar lang gesloten voor publiek. Ook konden er geen nieuwe vogels worden opgenomen.

Op 2 augustus 2013 werd bekendgemaakt dat het papegaaienpark weer open ging voor het publiek. Het park werd in maart 2013 overgenomen door een particuliere roofvogelhouder en voor de opening vonden er verschillende verbouwingen en schoonmaakwerkzaamheden plaats. Het park ging open onder een nieuwe naam, Zoo Veldhoven. Na goedkeuring voor een vergunning van de Ministerie van Economische Zaken ging het voormalige papegaaienpark verder als een volwaardige dierentuin. Op 19 april 2014 opende Zoo Veldhoven haar deuren.

In oktober 2016 wisselde het park weer van eigenaren. Dit keer neemt een jong Belgisch stel het park over. Na flink wat opknapwerk (her)opende het park op 5 maart 2017 haar deuren. Deze eigenaren hielden het slechts een half jaar vol waarna het park weer in handen kwam van de fam Loomans. Vanaf deze tijd wordt er jaarlijks geinvesteerd de zoo te verbeteren.

Soortgelijke dierenparken