Het Kattenkabinet

Katten onderwerp in de kunst

De collectie van het Kattenkabinet biedt een zo volledig mogelijk beeld van de rol die de kat in de kunst en de cultuur door de eeuwen heen vervult.

Ervaar het Kattenkabinet in de virtuele tour. Een 360 graden rondleiding brengt de bijzondere collectiestukken aan het licht. De indrukwekkende, klassiek gestoffeerde beletage bestaat uit vijf ruimten en is een bezienswaardigheid op zich.

Katten zijn al decennia lang een dankbaar onderwerp in de kunst. Door verschillende grote namen in de kunstwereld zijn indrukwekkende schilderijen vervaardigd. Ontdek meer over een aantal van deze schilders zoals Sal Meijer, Leonor Fini, Théophile Steinlen en Henriette Ronner-Knip.

Het Kattenkabinet is opgericht ter nagedachtenis aan de rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983). Deze bijzondere kater was gedurende zijn hele leven de eigenzinnige metgezel van Bob Meijer, de oprichter van het Kattenkabinet.

Adres & route

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GEEN WiFi
Geen horeca aanwezig
Volledig overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Het Kattenkabinet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

ma – vr: 10.00 – 17.00 uur
za – zo: 12.00 – 17.00 uur
gesloten: 25 december, 1 januari, 27 april

Volwassenen: € 7,-
Kinderen: € Gratis
Studenten/Scholieren € 4,-
Groep (10 +) € 4,-

Museumjaarkaart is bij hier niet geldig
Alles over katten.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
Staande in de ‘Gouden Bocht’ van de Herengracht met de blik gericht op Het KattenKabinet is het nauwelijks voor te stellen dat de panden met de nummers 497 en 499 ooit identieke huizen geweest zijn. De twee pendanten werden gebouwd in 1667 voor de broers Willem en Adriaen van Loon. Door loting kreeg Willem nummer 497 en Adriaen nummer 499 toegewezen. Tot 1725 zou het pand in de familie blijven. Wat volgde was een imposante rij bewoners. Jan Calkoen woonde er als burgemeester van Amsterdam en de Amerikaanse president John Adams kwam er op bezoek bij Engelbert van Berckel.

Tot 1837 hield het pand zijn originele 17e eeuwse uiterlijk. In die tijd werd zoals bij zo veel grachtenhuizen de stoep weggehaald en de ingang naar beneden verplaatst. In 1885 kocht koopman en bankier Pieter van Eeghen het pand. Hij was verantwoordelijk voor de vervanging van de kozijnen en de plaatsing van de T-ramen die het huidige aanzicht bepalen.
Het huis bleef tot 1985 in handen van de familie van Eeghen, waarna het werd gekocht door de Stichting Herengracht 497. Het pand werd volledig gerestaureerd en ingericht als ‘Het KattenKabinet’. Het museum is gevestigd op de indrukwekkende, klassiek gestoffeerde beletage. Deze verdieping bestaat uit 5 ruimten en is een bezienswaardigheid op zich: de balzaal, met wandappliques en een plafondschildring van de stedenmaagd daterend uit resp ca. 1750 en 1770, de muziekkamer met fraaie plafondschilderingen uit ongeveer 1870, de Mechelse kamer uit 1886, nog geheel in zijn oorspronkelijke staat verkerend en een bibliotheek.