Een doodleuk museum

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (kortweg Het Natuurhistorisch) is een laagdrempelig museum met bijzondere aandacht voor de natuur en de natuurhistorie van de regio Rotterdam en de rest van de wereld. Ten opzichte van vergelijkbare musea onderscheidt Het Natuurhistorisch zich door een dynamisch collectie- en verzamelbeleid, een actieve onderzoekspoot en door een relativerende en opvallende kijk op de altijd verbazingwekkende natuur. motto: Het Natuurhistorisch verrijkt je kijk en blijft verbazen.

Het Natuurhistorisch is het enige museum in zijn soort in Rotterdam, in de regio Rijnmond en zelfs in de zuidelijke vleugel van de Randstad, de zogenaamde Metropoolregio. Inhoudelijk richt het museum zich met nadruk op de natuur – in de meest brede zin van het woord – in onze sterk verstedelijkte Rotterdamse / Metropool regio (en de rest van de wereld), waarbij met nadruk ook het geologische verleden wordt betrokken. Daarnaast wil het museum een rol spelen bij de promotie van biowetenschappen en het bevorderen van een verantwoorde wetenschapscommunicatie. Onze naam staat voor collecties, tentoonstellingen, activiteiten, onderzoek en informatie op het gebied van (stads)natuur, natuurhistorie en levenswetenschap. Het museum is al een kleine eeuw actief, publieksgericht, professioneel, dynamisch en innovatief en het vervult een voortrekkersrol binnen de nationale natuurhistorische museumwereld.

Voor Het Natuurhistorisch is de collectie het fundament van tentoonstellingen, museumlessen, onderzoek en publicaties. De verzameling telt ongeveer 390.000 ‘monsters’ (collectie-eenheden) waarvan de basis ruim voor de oprichting van het museum (in 1927) gelegd werd, in 1859 om precies te zijn, toen de oude Rotterdamsche Diergaarde een collectie Oost-Indische schelpen en Nederlandse vogels verwierf. Deze en andere negentiende-eeuwse verzamelingen kwamen in 1939 in bezit van het Natuurhistorisch Museum. De grootste aanwas zat in de insecten (vlinders, kevers) en weekdieren (schelpen). Deze deelverzamelingen vormen nog steeds het grootste deel van de collectie: 90% van het aantal objecten bestaat uit geleedpotigen (insecten, spinnen, kreeftachtigen) en weekdieren. Daarnaast is een breed spectrum van het dieren- en plantenrijk in de collectie vertegenwoordigd, vooral met een regionale, maar deels ook met een wereldwijde herkomst. Het aandeel gewervelde dieren, inclusief fossiele resten en recent skeletmateriaal, bedraagt ruim 5% van de totale collectie.

De collectie bevindt zich grotendeels achter de schermen, opgeslagen in collectie-depots. De aantallen zijn eenvoudigweg te groot om alles te kunnen exposeren, en lang niet alles is het aanzien waard. Alleen de mooiste museumstukken stellen we ten toon. Kop-hals-preparaten van Afrikaanse zoogdieren en hertengeweien, en enige grote zoogdierskeletten (olifant, giraffe, potvis) bevinden zich permanent in de publieksruimten. Vele honderden grote en kleine gewervelde en ongewervelde dieren, en planten worden geëxposeerd in de vaste collectie-presentatie ‘Biodiversiteit’. Ook de collectie van dr A.B. van Deinse (rariteiten en zeezoogdierresten) is grotendeels in een vaste expositie opgenomen. In de semi-permanente tentoonstelling Opgeraapt Opgevist Uitgehakt zijn, naast veel bruiklenen, ook fossielen van diverse diergroepen uit eigen bezit geëxposeerd.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Volledig overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reguliere openingstijden:

– dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

– gesloten op maandagen, 25 december, 1 januari en Koningsdag (27 april)

– open op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag

Afwijkende openingstijden:

– 5, 24 en 31 december sluit het museum om 15:00 uur (als deze data op een maandag
vallen, is het museum gesloten)

Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Komt u met de auto? Dan is parkeren in de Museumparkgarage de beste oplossing.

– € 7,00 volwassenen
– € 3,50 kinderen 5 t/m 15 jaar, 65+ , studenten, CJP, groepen > 10 personen
– gratis voor kinderen t/m 4 jaar, Vrienden, Museumkaart, Rotterdampas
– woensdag gratis voor kinderen t/m 15 jaar; geldt niet voor groepen (schoolklassen, BSO, etc.)

*wijzigingen voorbehouden

.
Op dit moment is er geen informatie beschikbaar over de dieren die in dit park wonen.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam kent – sinds haar oprichting als Rotterdam in 1927 – een bewogen geschiedenis en vele verhuizingen. Van een zolder boven een meisjesschool aan de Schiedamsesingel verplaatste de snel groeiende collectie vogels, zoogdieren, insecten, schelpen, fossielen en andere naturalia zich van een pand aan de Dirk Smitsstraat, naar de sfeervolle villa aan de Mathenesserlaan 7 tegenover Museum Boijmans waar het museum grote bekendheid kreeg onder