De grootste schildpaddenopvang van Friesland

Na een jarenlange hobby zijn we in 2009 gestart met een kleinschalige en daarmee hobbymatige schildpaddenopvang in Harkema met ongeveer 10 schildpadden in een kleine buitenvijver. Dit idee kwam nadat er veel vraag onstond naar opvang van schildpadden en er eigenlijk weining is geregeld in Nederland.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn we al uitgegroeid tot een opvang met ruim 300 schildpadden. Onze groep is omdat ze voldoende ruimte hebben een rustige vreedzame groep welke nieuwkomers altijd met grote nieuwsgierigheid verwelkomen. Wij profileren ons niet als grote schildpaddenopvang maar juist als kleine hobbymatige opvang voor schildpadden. In 2012, drie jaar later hebben wij diverse verbouwingen en aanpassingen achter de rug, en hebben wij ruimte voor zo’n 250 schildpadden. Wij plaatsen regelmatig nieuwsberichten op onze website met foto’s.

Sinds juni 2013 zijn we officieel een stichting genaamd Stichting Schildpaddenopvang Nederland. Naast het exploiteren van onze opvang in Harkema zetten wij ons nu ook in om gevonden dieren in heel Nederland op te vangen. We hebben als doel gesteld om mee te groeien naargelang de behoefte voor plaatsing toeneemt. Deze groei is per Oktober van dit jaar gerealiseerd door het uitbreiden van het binnenverblijf. In plaats van maximaal 250 schildpadden hebben we nu ruimte voor maar liefst 450 schildpadden. Op 22-12-2013 hebben wij precies geteld al 276 schildpadden te verzorgen. En de vraag blijft nog steeds doorgaan… Inmiddels hebben wij als opvang 2 buitenvijvers, 1 hoofd binnenverblijf voor gezonde schildpadden, en 2 losse binnenverblijven voor zieke schildpadden. Gezonde schildpadden worden zomers uitgezet in de buitenvijvers. Vijver 2 is de meest grootste en natuurlijkste vijver, het is de bedoeling dat schildpadden die in onze opvang binnenkomen eerst worden uitgezet in vijver 1, dit is een vierkante overzichtelijke vijver waar wij de schildpadden goed kunnen observeren. Wanneer alles goed gaat Lees: Wanneer een schildpad goed eet en actief is. Zal deze worden uitgezet in de natuurlijke vijver. Hier krijgt de schildpad de kans om in de zomer te genieten van de natuur, deze vijver is begroeit met diverse waterplanten, struiken enz. De schildpad kan hier schildpad zijn en zich verstoppen wanneer hij dat wil. Ook kan de schildpad zich naast de voeding die wij geven ook prima voeren met de duizenden waterbeestjes die in onze vijvers leven.
Voor de behandeling van zieke dieren hebben wij een speciale ruimte ingericht. In deze ruimte hebben wij al onze medische materialen bij de hand en kunnen wij zo steriel mogelijk behandelingen uitvoeren. Deze ruimte staat volledig los van onze andere ruimtes, dit om eventuele besmetting bij ziektes te voorkomen. Eind september gaan alle schildpadden weer naar binnen. Dit kan ook niet anders omdat schildpadden niet buiten kunnen blijven. Wij hebben hiervoor een natuurlijk ingericht binnenverblijf gemaakt welke zeker tot 450 schildpadden kan herbergen.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GEEN WiFi
Geen horeca aanwezig
Volledig overdekt
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Schildpaddenopvang Nederland Harkema.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Helaas mogen wij niet meer elke zaterdag open. Dit heeft ermee te maken dat de overheid een limiet stelt aan de publieke openstelling voor bezoekers. Wanneer wij meer dan 6 dagen per jaar open zijn voor het publiek en daarnaast meer dan 10 diersoorten “tentoonstellen” dan vallen wij onder het zogenoemde “dierentuinbesluit” Dit is natuurlijk niet de bedoeling aangezien wij duidelijk een dierenopvangcentrum zijn en willen blijven. Daarom gaan we dit jaar maximaal 6 kijkdagen organiseren. Dit worden een soort van kleine open dagen, dus geen grote open dagen meer zoals wij eerder hebben gehouden. We willen hiermee toch nog het stukje educatie geven op een manier wat van overheidswege is toegestaan. hou hun Facebookpagina in de gaten voor de precieze open dagen!

Tijdens de open dagen wordt er een kleine entree gevraagd van 2 euro
Er leven 11 schildpadden van 25 soorten
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
De geschiedenis van dit park is vooralsnog niet bekend.