Geeft exotische zoogdieren weer een toekomst

Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen (denk aan illegale handel, particulier bezit, exploitatie in entertainment of onderzoek) is daar vaak de oorzaak van. Bij AAP verbeteren wij op een duurzame manier het welzijn van apen en andere zoogdieren.

De dieren die bij AAP binnenkomen zijn vaak verwaarloosd, zowel qua verzorging als sociale omgeving. Bij AAP krijgen zij de professionele zorg die zij nodig hebben, zodat ze weer ‘dier’ kunnen zijn. Deze verzorging is onder te verdelen in drie categorieën: veterinaire zorg, voeding en gedrag.

Het uiteindelijke doel is om de dieren die AAP opvangt te herplaatsen naar een geschikt adres waar ze de rest van hun leven onder goede omstandigheden kunnen doorbrengen. AAP in Almere bezoeken? Meld je aan voor een rondleiding.

Primadomus is de Spaanse vestiging van Stichting AAP. Primadomus ligt 7,5 km ten zuiden van Villena (30.000 inwoners) in de regio Alicante, aan de voet van de ‘Sierra de Salinas’. Ons terrein beslaat in totaal een oppervlak van zo’n 180 hectare, waarvan een groot deel natuurgebied is en zal blijven. Momenteel huisvesten we hier diverse groepen primaten, waaronder chimpansees, lampong-apen en mantelbavianen. In 2015 is bovendien onze opvang voor leeuwen en tijgers in gebruik genomen. Mede dankzij de Nationale Postcode Loterij hebben we in Spanje 24 verblijven gerealiseerd waar we grote katten kunnen opvangen. Doordat in steeds meer Europese landen het gebruik van wilde dieren in entertainment aan banden wordt gelegd, dreigen veel leeuwen en tijgers tussen wal en schip te belanden. Want hoewel er meerdere dierenwelzijnsorganisaties zijn die met veel toewijding leeuwen en tijgers opvangen, is dit bij lange na niet genoeg om de toenemende stroom dieren een thuis te kunnen bieden. In Primadomus kunnen deze grote katten nu alsnog van een oude dag genieten.

Primadomus heeft zich de laatste jaren ontwikkeld zich tot een volwaardig CITES-erkend opvangcentrum in Zuidwest-Europa. Naast het opvangen van dieren spreken we ook met Spaanse autoriteiten over de duurzame aanpak van problemen die in Spanje spelen, zoals de illegale handel in Berberapen.

AAP Primadomus bezoeken is vooralsnog alleen mogelijk voor bewoners uit Villena, onder begeleiding van een Spaanse rondleider.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GEEN WiFi
Geen horeca aanwezig
Volledig buiten
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Stichting AAP Almere.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

BEZOEKADRES EN ROUTEBESCHRIJVING
Berberapen op de Apeneilanden
Berberapen op de Apeneilanden
Ons opvangcentrum is voor publiek niet zomaar te bezoeken. Een uitzondering hierop zijn de Apeneilanden en het Rondje AAP: daar is iedereen welkom.

Stichting AAP is gevestigd in het buitengebied van Almere aan het Kemphaanpad 1. De Apeneilanden vind je naast het terrein van Stichting AAP.

Voor een bezoek aan de Apeneilanden en het Rondje AAP kan je je auto parkeren op de grote parkeerplaats langs de Kemphaanweg.
Om het terrein van AAP heen loopt een wandelpad, het 'Rondje AAP', waarbij je de dieren in het Apenhuis, de Quarantaine en het Chimpanseecomplex van een afstand kunt zien.

Een kijkje nemen achter de schermen van Stichting AAP? Wij laten je graag meer zien van ons werk en onze dieren!
- De rondleiding begint om 13.30 uur en duurt 1,5 tot 2 uur.
- De rondleiding is gratis.
- De minimumleeftijd is 12 jaar en honden zijn niet toegestaan.
- Je kunt voor maximaal 2 personen tegelijk reserveren.
Opgeven voor een rondleiding kan via de website van Stichting AAP!

BEZOEK ONZE APENEILANDEN
Door diverse herplaatsingen en renovatiewerkzaamheden zijn er momenteel weinig tot geen dieren op de Apeneilanden. De eilanden worden klaargemaakt voor nieuwe dieren.

Binnenkort kunt u weer dieren zien genieten van het buitenleven! Wilt u vandaag toch dieren zien? Dan kunt u het Rondje AAP wandelen.

Dank u wel voor uw begrip.

Ons opvangcentrum is voor publiek niet zomaar te bezoeken. Een uitzondering hierop zijn de Apeneilanden en het Rondje AAP: daar is iedereen welkom, Gratis.
Stichting AAP is gevestigd in Almere, midden in een bosrijk gebied. Hier in de Flevopolder hebben we een aantal speciaal uitgeruste complexen op 5,5 hectare grond. Met veel vaste medewerkers en met nog meer vrijwilligers, werken we hier iedere dag aan het welzijn van onze dieren. Op 31 december 2015 waren er 471 dieren in de opvang bij AAP: 51 chimpansees, 272 overige primaten, 7 grote katachtigen en 141 overige zoogdieren, waarbij er een continue in- en uitstroom is van dieren. Zij zijn gehuisvest in de Quarantaine, het Apenhuis, het Chimpanseecomplex, de Zoogdierenafdeling, op de Apeneilanden of in Primadomus. Ook ons hoofdkantoor is gelegen in Almere.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
De organisatie is opgericht in 1972 nadat het sinds de jaren 60 een trend werd om uitheemse dieren in huis te nemen als huisdier, met name apen. Maar aangezien deze dieren – die doorgaans jong werden aangeschaft – groter werden en volwassen gedrag gingen vertonen, werd het duidelijk dat ze niet geschikt bleken als huisdier. Ze werden meer en meer van de hand gedaan. Hierdoor ontstond de noodzaak om een goede opvang voor deze dieren op touw te zetten.

Het eerste opvanghuis was gevestigd in Amstelveen en was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke opvang. Maar voor de dieren die niet of moeilijk te herplaatsen waren werd uiteindelijk eind jaren 90 het zogenaamde AAP-pensioenplan ontwikkeld door de nieuwe stichting. Het plan houdt in dat deze dieren de rest van hun leven in de opvang blijven, maar wel op een daarvoor ontwikkelde plek, zoals de in 2001 geopende Apeneilanden in Almere. De stichting was rond de tijd van de verhuizing van Amstelveen naar Almere in 1996 uitgegroeid van een nationaal opvangcentrum tot een Europees opvangcentrum. Het uiteindelijke doel voor de overige dieren blijft overigens nog steeds: de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin. In september 2006 begon Stichting AAP met het opnemen van apen uit het proefdierencentrum BPRC, dat krachtens de wet niet meer met mensapen mocht experimenteren.

Primadomus
Stichting AAP heeft een opvangcentrum, Primadomus, (terrein Rincón del Moro) bij Villena in Spanje gerealiseerd. Dit opvangcentrum is bedoeld voor de levenslange opvang voor gezonde, geresocialiseerde, niet herplaatsbare groepen primaten. Op 10 mei 2009 bracht Jane Goodall, een beroemde deskundige op het gebied van chimpansees, een bezoek aan het terrein. Op 24 november 2009 werd dit centrum officieel geopend.