Zo vrij als een vogel!

VRC (Vogelrevalidatiecentrum) Zundert is een opvang voor inheemse vogels en zoogdieren die in de problemen zijn gekomen. Een aangereden buizerd, een jong mereltje dat door de een kat gepakt is, een zwaan die een vishaak ingeslikt heeft, een egeltje dat verstrikt raakte in een aardbeiennet… het zijn allemaal dieren die opgevangen worden in Zundert. De dieren worden liefdevol en professioneel opgevangen en zo gauw ze weer opgeknapt zijn, laten we ze weer los in de vrije natuur.

Naast de dierenopvang is het VRC Zundert actief in natuureducatie en advies. Het VRC in Zundert bestaat al sinds 1980. VRC Zundert vangt inheemse vogels en zoogdieren op die, vaak door menselijk toedoen, in de problemen gekomen zijn. Het gaat om niet-gedomesticeerde dieren, dieren die in de natuur leven. Het scala aan opgevangen dieren is heel divers: van piepklein jong musje tot volwassen oehoe en zeearend en van jong eekhoorntje tot volwassen vos of ree. Op dit moment vangen we ieder jaar  ruim 6.000 inheemse dieren op, voornamelijk afkomstig uit de gehele provincie Noord-Brabant. Onze hoofddoelstelling is de opgevangen dieren zo snel mogelijk te revalideren en weer vrij te laten in hun natuurlijke leefomgeving in Nederland. Dit kan al binnen een dag zijn, maar het kan ook maanden duren. Maar zo gauw een dier klaar is voor terugkeer naar de natuur, laten we het los en krijgt het een tweede kans. De revalidatie vindt plaats onder leiding van onze ervaren dierverzorgers, bijgestaan door vele vrijwilligers en in nauw overleg met diverse betrokken dierenartsen.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GEEN WiFi
Geen horeca aanwezig
Volledig buiten
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Vogel Revalidatie Centrum Zundert.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geopend elke Zaterdag (10-16u) & woensdag (13-16u)

April t/m september ook zondag van 10-16u

Juli, Augustus woensdag t/m vrijdag 13-16u & weekend 10-16u.

Schoolvakanties: Meivakantie op woensdag tot en met vrijdag 13-16 uur, weekend van 10-16 uur. (vakantieperiodes gebaseerd op basisscholen gemeente Zundert)

Feestdagen: Geopend: 2e paasdag, hemelvaart, 1e en 2e pinksterdag van 10-16 uur.
Gesloten op: 1e paasdag, 1e en 2e kerstdag en oud- en nieuwjaarsdag.

De toegang is gratis!
Er is genoeg te zien en te doen bij het VRC Zundert. Zo is een bezoek aan onze natuurtuin zeker de moeite waard. Het centrum beschikt verder over een natuureducatiecentrum, De Luitert genaamd, waar digitale informatiepanelen bezoekers voorzien van informatie over het centrum en de omgeving.

Het hele jaar door worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder exposities, een zomertentoonstelling en een boekenmarkt. Op de eerste zondag in oktober organiseert het centrum haar jaarlijkse open dag. Donateurs worden uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen op de donateursdag.

Duizenden dieren worden jaarlijks in ons centrum opgevangen. We informeren u graag hoe dat precies in zijn werk gaat en wat u kunt doen als u een dier vindt wat onze hulp nodig heeft!
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
In de jaren zeventig was er in West-Brabant nauwelijks professionele dierenopvang. Particulieren die een zieke of gewonde vogel, klopten meestal aan bij dorpsgenoten die bekend stonden als vogelliefhebbers.
Door de verstedelijking en milieuvervuiling nam het aantal slachtoffers snel toe. De lokale natuurliefhebbers wisten geen raad meer met de gewonde roofvogels, de zieke reigers en de aangeschoten ganzen.
Een aantal vogel- en natuurwerkgroepen uit de regio besloot toen om samen met de landelijke Stichting Vogelbescherming een nieuw vogelopvangcentrum op te richten.
Geld voor hokken en een goede opvangruimte was er echter niet. Behalve Vogelbescherming – die 3000 gulden doneerde – gaven overheidsinstanties en natuurorganisaties niet thuis op verzoeken om financiële steun. De natuurliefhebbers lieten zich echter niet voor een gat vangen. Ze gingen wilgen knotten om de wilgentenen te verkopen, timmerden honderden nestkastjes en brachten ze aan de man en stroopten lokale bedrijven af voor afgedankte materialen. Drie jaar lang werd er aan de Luitertweg in de vrije uurtjes gebouwd, getimmerd en gemetseld. Met man en macht werd er gewerkt om dieren in nood voortaan een goede opvang te bieden.

In 1980 kreeg het huidige centrum zijn vergunning en in 1984 werd dankzij de grote inzet van vele vrijwilligers het Vogelrevalidatiecentrum Zundert officieel geopend.

Soortgelijke dierenparken