Binnenkijken in het zeehondenziekenhuis

Neem een kijkje in het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa! Dagelijks zorgt een team van toegewijde dierenartsen en zeehondenverzorgers in het Zeehondencentrum voor zieke, gewonde of verzwakte zeehonden. In het bezoekerscentrum sta je midden in het zeehondenziekenhuis en kun je meekijken tijdens de verzorging van de zeehonden in verschillende fasen van de opvang. Daarnaast vind je in het bezoekerscentrum alle informatie over de twee soorten zeehonden die in Nederland te vinden zijn! Bekijk hieronder wat je allemaal kunt doen in Zeehondencentrum Pieterburen.

Het zeehondencentrum Pieterburen is een instelling waarin zieke, verzwakte en gestrande zeehonden tijdelijk verzorgd worden.

De zeehonden die in het centrum worden opgevangen zijn meestal jonge dieren van de gewone zeehond of de grijze zeehond die als moederloze “huilers” zijn aangetroffen. Deze vaak ernstig verzwakte beestjes worden in de crèche gevoed en klaar gemaakt om weer terug te gaan naar zee. Daarnaast worden ook zieke en verzwakte volwassen zeehonden opgevangen.

De opvang van zeehonden is niet onomstreden. Critici stellen onder meer dat de grootschalige opvang het natuurlijk evenwicht verstoort en de algemene populatie verzwakt. Viroloog Ab Osterhaus, lid van het Wetenschappelijk Platform Zeehonden Waddenzee en voorzitter van de wetenschappelijke commissie van zeehondencrèche in Pieterburen stelt dat, “Opvang niet meer absoluut noodzakelijk is voor het voortbestaan van de zeehond in de Waddenzee. Dat onderschrijf ik en de zeehondencrèche volledig.” Het beleid omtrent zeehondenopvang verschilt dan ook sterk per land, waarbij landen als Duitsland en Denemarken aanmerkelijk minder interveniërend optreden en de natuur meer op haar beloop laten dan in de Nederlandse situatie gebruikelijk is geworden.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
GEEN eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GEEN WiFi
Geen horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Zeehondencentrum Pieterburen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur.

REGULIERE TICKETS


Volwassenen online € 8,50 kassa € 9, 50
4-12 jaar online € 6,00 kassa € 6,00
0 t/m 3 jaar Gratis Gratis
Studenten Online € 6,00 Kassa € 6,00
Zeehonden zijn zeezoogdieren met vinnen als voor- en achterpoten. Samen met oorrobben en walrussen vormen ze de familie van de vinpotigen ook wel zeeroofdieren genoemd. Een familie die door hun lichaamsbouw een beetje onhandig is op het land maar heel goed kan jagen in het water.
Dit park is (nog) niet aangesloten bij een organisatie.
Al sinds 1971 redden we zeehonden die in nood zijn. De crèche is opgezet door Lenie ’t Hart die begon met een teiltje in de achtertuin met een zeehond er in.Dat is in al die jaren uitgegroeid tot een instituut wat wereldwijd wordt gezien als toonaangevend op het gebied van de opvang van zieke zeehonden.

In de begintijd was de Waddenzee ernstig vervuild en Lenie heeft succesvol actie gevoerd om dat te verbeteren. De zeehond was en is het symbool van een gezonde zee. Daar is al die jaren niets in gewijzigd.
De werkwijze en aanpak van Lenie heeft geleid tot een centrum waar opvang, educatie en wetenschap zijn verenigd. Met vrijwilligers uit de gehele wereld en een netwerk van opvangvrijwilligers langs de gehele kust worden nu jaarlijks zo’n 650 zeehonden opgevangen en zo snel als het kan weer vrijgelaten in hun natuurlijke milieu. Een kleine 100.000 bezoekers komt jaarlijks kijken hoe we dat doen en zo’n 30.000 donateurs steunen ons. De crèche is afhankelijk van die steun want nog steeds wordt er gewerkt zonder subsidies.
In 2012 was 't Hart als directeur van de Zeehondencrèche gestopt. Uiteindelijk nam Niek Kuizenga het roer over. Lenie 't Hart bleef nog wel aan het centrum verbonden, onder meer voor internationale projecten en fondsenverwerving maar verzette zich hevig tegen een moderner opvangbeleid gebaseerd op nieuwe kennis en ervaringen en die paste bij de huidige zeehondenpopulatie.

In 2014 kwam de slepende controverse tot een uitbarsting. De directie en medewerkers wilden zeehonden onder andere condities opvangen, pups niet direct meer bij de moeder weghalen zoals onder 't Hart gebeurde en een kortere opvangperiode voor de zeehonden als de fysieke toestand van de dieren dat toeliet. Het gebruik van antibiotica bij de opgevangen dieren moest verminderd worden om resistentie te voorkomen. Dit was zeer tegen de visie van 't Hart die vond dat alle dieren preventief met antibiotica behandeld moesten worden. Een centraal punt in het conflict was de vraag of alle op het strand liggende zeehonden moesten worden opgevangen. Volgens Lenie 't Hart is een zeehondpup op het strand altijd hulpbehoevend, terwijl de directie en medewerkers dat bestreden: volgens nieuwe wetenschappelijk inzichten lieten zeehonden hun pups weleens alleen om voedsel te halen in zee. De directie botste daarmee ook met de door 't Hart ingestelde raad van toezicht. De crisis kwam tot een hoogtepunt nadat 't Hart een vriend, TROS-coryfee Wibo van de Linde, had aangesteld als voorzitter van de raad van toezicht en via de media hadden laten weten dat het nieuwe opvangbeleid illegaal was. Het personeel eiste hierop meer beleidsvrijheid en ging toen ze dat niet kreeg, in staking.

Nadat in 2014 de raad van toezicht vervangen werd verbrak 't Hart de banden met de zeehondencrèche. Verschillende pogingen van 't Hart om een vertrekpremie van honderdvijftigduizend euro mee te krijgen, draaiden op niets uit. De naam van de crèche veranderde van Zeehondencrèche Lenie 't Hart in de oude naam, Zeehondencrèche Pieterburen.