Een bijzonder stukje Utrecht

De Botanische Tuinen zijn met hun bloeiende planten al een kleurenspektakel op zich, maar in de zomer wordt daar nog een extra ‘laag’ aan toegevoegd in de vorm van het Tropisch Vlinderfestival. Tientallen soorten, vaak zeer kleurige, tropische vlinders bevolken dan een speciaal ingerichte kas in het Kassencomplex. Op zonnige dagen vliegen tientallen vlinders rond op zoek naar nectar in de bloemen en kunnen zo maar op je hoofd landen!

Overal vandaan
De vlinders in de kas komen uit alle tropische gebieden van de wereld: Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië. Bekende soorten uit tropisch Amerika zijn de knalblauwe morpho’s en de veelkleurige passiebloemvlinders. Uit andere tropische gebieden komen veel pagesoorten en enorme nachtvlinders zoals de Atlasvlinder en de Komeetstaart. Er zijn zelf vlinders die helemaal doorzichtig zijn! Het blijft altijd een beetje een verrassing welke soorten uiteindelijk verkrijgbaar zijn, maar er is sowieso een schitterend ingerichte kas vol met bloemen en met honderden, zo niet duizenden, kleurrijke vlinders. Verder is een expositie over vlinders te zien en staan er verschillende bakken met daarin (bizarre) rupsen. Tijdens het festival is bijna altijd één van onze vrijwilligers aanwezig om uw vragen te beantwoorden en bijzondere dingen te laten zien.

Popster
Alle vlindersoorten in de kas worden in eerste instantie van elders aangevoerd als poppen of cocons, die veelal afkomstig zijn van zogenaamde vlinderboerderijen overal ter wereld. Sommige vlindersoorten zijn in staat om zichzelf te handhaven in de kas en daarvan hoeven geen (of weinig) nieuwe exemplaren besteld te worden. De poppen/cocons die wél besteld zijn en per post aankomen, worden opgehangen in de Poppenkast, waar bezoekers geregeld kunnen zien hoe ze uitkomen. Iedere vlindersoort heeft zijn eigen pop/cocon. Sommige zijn prachtig, metallic goudkleurig of juist saai bruin van kleur, maar bijna al onze ‘popsterren’ hebben een bijzondere vorm. Van alle aanwezige vlinders hangen informatiekaartjes in de kas.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GEEN WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
Betaald parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Botanische tuin Universiteit van Utrecht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Tuinen op Fort Hoofddijk zijn geopend van 1 maart tot 1 december, dagelijks (óók in het weekend en tijdens feestdagen) van 10.00 tot 16.30 uur.

Tropische Vlindertuin:
Begindatum en -tijd: 25 mei 2019 10:00
Einddatum en -tijd: 3 november 2019 16:30

Volwassenen (18-65): € 8,50
65+: € 7,-
Groepstarief (≥ 15 of rondleiding): € 7,-
Met korting U-pas en CJP: € 3,50
Kinderen tot 13 jaar (onder begeleiding): gratis
Jongeren 13 tot 18: € 3,50
Houders Museumkaart: gratis
Vanaf eind mei is iedereen weer van harte welkom om onze prachtige tropische vlinders te komen bewonderen in de Vlinderkas. Geniet van de kleurenpracht van tropische vlinders; knalblauwe Morpho’s, smaragdgroene pages, handgrote Atlasvlinders, vrolijk gekleurde Passiebloemvlinders en nog veel meer. Niet alleen de vlinders, maar ook de rupsen en popsterren in de poppenkast zijn prachtig om te bewonderen! Ieder jaar weer een moment waar veel van onze bezoekers naar uitkijken.
Dit park is aangesloten bij de volgende organisaties:


Voor meer informatie klikt u op de bovenstaande link(en)
De Utrechtse Botanische Tuinen behoren tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. De Tuinen zijn opgericht in 1639, drie jaar na de oprichting van de Utrechtse Universiteit.
De eerste tuin werd aangelegd op het toenmalige bolwerk Sonnenborgh, waar zich nu de Sterrenwacht bevindt, later volgde de Lange Nieuwstraat waar nu het Universiteitsmuseum gevestigd is en op dit moment is de hoofdlocatie van de Tuinen te vinden op Fort Hoofddijk in Utrecht.

Van Hortus medicus naar Botanische Tuinen Utrecht
Fort Hoofddijk
De Hollandse Waterlinie