De meest complete vlindertuin van de wereld

‘De Passiflorahoeve is een leuk, compleet dagje uit. In onze 5 verschillende vlindertuinen en het nieuwe Vlindermuseum gaat u wat beleven!’
Wij zijn in 2016 door IABES uitgeroepen tot de meest complete Vlindertuin van de Wereld. En daar zijn we best een beetje trots op. U wordt hier omringd door schoonheid. Een dagje Passiflorahoeve is een dagje verwondering.

‘De Passiflorahoeve’ is een zeer bijzondere attractie in Harskamp, op de Veluwe. Het is een tuin met vele soorten vlinders en planten die je niet zomaar ergens in een tuincentrum tegen komt. Daarnaast zijn wij een zorgboerderij. Hier kunnen mensen met een psychische hulpvraag, verstandelijke of lichamelijke beperking op ontspannen wijze werken. Wat deze hoeve uniek maakt, is haar grote collectie Passiflora’s en Aristolochia’s en haar Tropische en Europese vlindertuinen met eigen vlinderkwekerijen.

In de vlindertuinen vliegen vele soorten Tropische en Europese vlinders rond. Ook vindt u er vlindereitjes, rupsen en cocons. Met een beetje geluk ziet u een vlinder uit een cocon kruipen.
Sinds 2012 zijn wij een dierentuin omdat wij meer dan 7 verschillende soorten dieren (vlinders) hebben. Onze 5 verschillende Vlindertuinen vormen samen de meest uitgebreide Vlindertuin van Europa. Ze zijn samen wel 2500 m2 groot. In 2015 hebben wij ongeveer 150 verschillende soorten vlinders gekweekt (uniek op de wereld). Ons streven is om dit zo veel mogelijk uit te breiden.

Nieuw sinds 2018: Vlindermuseum
Ieder jaar is een bezoek aan de Passiflorahoeve weer anders. Dit jaar wordt u een nieuw en indrukwekkend Vlindermuseum gepresenteerd. U vindt hem op ons terrein, langs de looproute, tussen de tuinen in.

De planten

‘De Passiflorahoeve’ beheert twee belangrijke plantencollecties, namelijk Passiflora’s en Aristolochia’s. De planten zijn op grond van strenge selectiecriteria opgenomen in de Nationale Plantencollectie, een belangrijk keurmerk. Verantwoordelijk hiervoor is de Stichting Nationale Plantencollectie (SNP). De SNP is lid van de Nederlandse Museumvereniging. Nationale plantencollecties worden ook wel ‘levende musea’ genoemd.

U vindt bij ons meer dan 400 verschillende Passiflora’s, ruim 120 soorten Aristolochia’s, 300 Fuchsia’s en 100 Hibiscussen. Daarnaast kunt u ook genieten van tientallen andere kuipplantsoorten. In de Tropische Vlinderkwekerij mag u vooral de Orchideeënmuur niet missen en de Passiflora’s die hier in potten staan te bloeien! Neem daarnaast ook vooral even tijd voor de Subtropische Buitentuin. Naast het feit dat er werkelijk de meest prachtige planten staan is hij ook heel mooi aangelegd. Er zijn veel doorkijkjes en paadjes naar weer een ander prachtig gedeelte van de tuin.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GEEN WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review De Passiflorahoeve Harskamp.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geopend van 18 mei 2019 tot en met 5 oktober 2019
Maandag t/m Zaterdag van 10:00 tot 16:00
Zondags gesloten
Ook op Hemelvaartsdag en 2e pinksterdag zijn wij normaal GEOPEND

Parkeren is gratis
Kinderen tot 4 jaar: GRATIS
Kinderen 4-10 jaar: € 6,50
Ouder dan 10 jaar: € 9,00
Seizoenskaart: € 32,50 (4 maanden lang onbeperkt toegang tijdens de reguliere openingstijden)
U treft bij ons een Europese vlindertuin, een Europese vlinderkwekerij, een Tropische vlindertuin, een Tropische vlinderkwekerij en een Vlinder- en Insecten Buitentuin. In de verschillende vlindertuinen fladderen de ruim 90 soorten dag- en nachtvlinders heerlijk rond en snoepen ze van de nectar van de aanwezige planten en van het fruit dat wij voor ze neerleggen. U loopt hier tussen de vlinders door.

Ook vindt u er vlindereitjes, rupsen, poppen en cocons. Met een beetje geluk ziet u een vlinder uit een cocon kruipen. In de Vlinder- en Insecten Buitentuin zult u worden verrast door vele andere interessante insectensoorten die hier wonen.
Dit park is aangesloten bij de volgende organisaties:
, ,

Voor meer informatie klikt u op de bovenstaande link(en)
De Passiflorahoeve heeft grote collecties soorten en hybriden uit de geslachten Passiflora en Aristolochia. Deze collecties worden door de Stichting Nationale Plantencollectie erkend als de Nederlandse Nationale Plantencollectie Passiflora enAristolochia. Door contacten met landen waar soorten uit deze geslachten voorkomen, kan de collectie worden uitgebreid. Er zijn ook nog tropische en subtropische kuipplanten te zien.

Medewerkers van de Botanische Tuinen Wageningen hebben de Passiflora– en Aristolochia-collecties ingevoerd in het digitale Atlantis-bestand, wat een verplichting is om deel uit te blijven maken van de Stichting Nationale Plantencollectie.

Er is een tropische vlindertuin, waarin tropische vlinders en planten naast elkaar leven. Ook is hier een poppenkast en een visvijver gevestigd. In juli 2007 is de in buitenlucht gevestigde vlindertuin gereed gekomen. Dit is een door gaas overspannen tuin waarin inheemse en uitheemse vlindersoorten uit gematigde streken (onder andere uit China) en hun waardplanten en nectarplanten zijn gehuisvest. De Passiflorahoeve heeft een eigen vlinderkwekerij die te bezichtigen is.

Op de zorgboerderij worden paarden, schapen, pauwen, kippen, duiven en tropische vogels gehouden.

De Passiflorahoeve is op 31 mei 2006 officieel geopend door burgemeester Roel Robbertsen van de gemeente Ede. Namens de Stichting Nationale Plantencollectie was voorzitter Pieter Baas aanwezig.