Een tropisch stukje Drenthe tussen Hunebed en Heerlijkheid

Vlinderparadijs Papiliorama is genieten van de exotische, kleurrijke vliegende juwelen van de natuur in een speciaal daarvoor aangelegd stukje tropisch oerwoud. Iedere dag vliegen honderden vlinders uit diverse werelddelen op zoek naar nectar in de speciaal hiervoor aangeplante bloemen. Rupsen knagen er lustig op los om hun buikjes zo snel als mogelijk vol te krijgen. Dit alles bij een warm en vochtig klimaat.

“Een tropisch stukje Drenthe tussen Hunebed en Heerlijkheid.”

Genieten van de exotische, kleurrijke vliegende juwelen van de natuur in een speciaal daarvoor aangelegd stukje tropisch oerwoud. Iedere dag vliegen honderden vlinders uit diverse werelddelen op zoek naar nectar in de speciaal hiervoor aangeplante bloemen. Rupsen knagen er lustig op los om hun buikjes zo snel als mogelijk vol te krijgen. Dit alles bij een warm en vochtig klimaat.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Volledig buiten
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Vlinderparadijs Papiliorama.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

iedere dag van het jaar, dus ook in de wintermaanden, open voor het publiek, met uitzondering van 1e Kerstdag en 1 Januari.

De openingstijden zijn:
Van maandag tot en met zondag:
van 9.00 ‘s morgens tot uiterlijk 17.00 ‘s avonds.

In de winterperiode, wanneer de dagen korter zijn, sluiten wij veelal de tuin EERDER. Vlinders gaan dan al sneller slapen, en daarom sluiten we met korte dagen rondom 16.00 uur. De laatste toegang is dan 15.15 uur.

Volwassenen: €7,-
Kinderen (3-12 jaar): €5,-
Groepen (15 pers. of meer): €6,-
Schoolklassen (vanaf 15 kinderen): Kinderen: €4,- Begeleiders: €7,-

U kunt bij het park pinnen, echter alleen voor bedragen van meer dan 5,- euro. Kleinere bedragen kunnen alleen contant betaald worden.

– Honden zijn NIET toegestaan

– Rolstoelgebruikers zijn van harte welkom. Er is een invalidentoilet aanwezig. Voor minder valide bezoekers hebben wij zelf GEEN rolstoelen beschikbaar.
Omdat vlinders maar kort leven (gemiddeld 4 tot 6 weken maximaal), moeten er telkens nieuwe vlinders in een tropische vlindertuin worden gebracht. Dit gebeurt voornamelijk door het aankopen van door vlinderkwekerijen gekweekte vlinderpoppen.

In onze tuin houdt ongeveer tussen de 15-20% van de vlindersoorten die er vliegen, zichzelf in stand, door te paren en daarmee een nieuwe generatie vlinders te laten ontstaan. De overige soorten moeten wij telkens weer importeren vanuit de landen van herkomst.
Dit park is aangesloten bij de volgende organisaties:


Voor meer informatie klikt u op de bovenstaande link(en)
Vlinderparadijs “Papiliorama” is een vlindertuin gesitueerd nabij het natuurgebied de Havelterberg net buiten Havelte. Vlinderparadijs “Papiliorama” is geopend op 21 december 1998. Met de ruim 900 vierkante meter grote vlinderkas is het een van de grootste tropische vlindertuinen van Europa.

Vlinderparadijs “Papiliorama” is in tegenstelling tot vele andere tropische vlindertuinen volledig ingericht voor vlinders. In de kas zal men dan ook geen bloemen of planten aantreffen die niets te maken hebben met de aanwezige vlinders. Daarom is de kas ingericht met veel veelkleurige bloemen, zoals Pentas, Lantana, Asclepias, Hibiscus, Stachytarpheta en nog veel meer nectar producerende bloemen. De decoratieve planten in de tuin hebben allemaal een andere functie: de bladeren dienen als voedsel voor de vele rupsen in de tuin.

Juist door de inrichting van de tuin met enorm veel bloemen, zullen er in de tropische tuin van het Vlinderparadijs geen kunstbloemen te vinden zijn. Het bijvoeren van de vlinders met een kunstmatige voeding is hier niet nodig. Dit is vrijwel uniek binnen de vlindertuinen.

Daarnaast heeft Vlinderparadijs “Papiliorama” nog een andere functie. Het Vlinderparadijs verzorgt namelijk voor een groot aantal vlindertuinen binnen Europa de levering van vlinders. Deze vlinderpoppen worden geïmporteerd vanuit tropische landen, alwaar de desbetreffende soorten vlinders gekweekt worden. Deze vorm van import is meteen een vorm van ontwikkelingshulp. Het zijn namelijk vrijwel altijd de arme boeren die niet van normale landbouw hun inkomsten kunnen verkrijgen, die door middel van het kweken van vlinders wel een goed inkomen krijgen. En dit allemaal zonder dat de natuur daaronder te lijden heeft. Er hoeft namelijk geen stuk tropisch regenwoud gekapt te worden om vlinders te kunnen kweken.

Vlinderparadijs “Papiliorama” is bezig om uit te breiden. Er zijn vergevorderde plannen om een semi-ondergronds insectarium bij de tropische tuin te bouwen. Dit insectarium zal vele soorten bijzondere insecten gaan huisvesten, en zich richten op educatie van deze grootste diergroep op aarde