Welkom bij Tiergarten Walding!

Ons kleine natuurlijke paradijs ligt op slechts 14 km van de Boven-Oostenrijkse hoofdstad Linz in het prachtige Mühlviertel. Een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, dierenliefhebbers en vooral voor gezinnen met kinderen.

Ingebed in het heuvelachtige landschap ligt de Mühlviertler Dreiseithof, het hart van de Tiergarten. In en rond deze boerderij kun je observeren op goed onderhouden paden, door prachtige tuinen, op een tour van ongeveer 200 lokale en exotische dieren van dichtbij. Grote katten zoals de leeuwen “Sissy” en “Sepp”, zeldzame servals, zebra’s, struisvogels, kamelen, apen, papegaaien, prairiehonden … en veel verschillende huisdieren leven in dit kleine paradijs.

Zonnige en schaduwrijke rustplaatsen nodigen u uit om te blijven hangen. De kinderen zullen een kleine speeltuin vinden om te klimmen en te glijden. Dit is een plek om te rusten en te ontspannen, maar ook om ontroerende ontmoetingen met dieren te ervaren en gelijkgestemden te ontmoeten.

Voorzieningen

Rolstoelvriendelijk
Honden aangelijnd
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GEEN WiFi
Horeca aanwezig
Volledig buiten
GRATIS parkeren

Parkinformatie

  • Beoordelingen
  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren
  • Organisaties
  • Geschiedenis

Review Tiergarten Walding.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winter (november-maart)
dagelijks 09:00 - 17:00 uur

Zomer (april - oktober)
dagelijks van 09:00 - 19:00 uur

Entreeprijzen

Geen kaartbetaling mogelijk - alleen contant geld.

Volwassenen € 8,00
kinderen van 4 tot 15 jaar € 4,00
senioren met ID € 7,00
studenten, ambtenaren met ID € 5,00
gehandicapten - Volwassenen € 5,00
gehandicapten - kinderen € 2,00
verzorgers van € 5,00

Op dit moment is er geen informatie beschikbaar over de dieren die in dit park wonen.
Dit park is aangesloten bij de volgende organisaties:
, ,

Voor meer informatie klikt u op de bovenstaande link(en)
Alles begon in 1967 op een boerderij en herberg in Pasching bij Linz met normale huisdieren, maar de familie Mair maakte de liefde van dieren tot een "ark van Noach".

Allereerst gaf Mr. Mair zijn vrouw een exotische eend en veranderde de moestuin in een "eendentuin". De volgende was een jonge wolvin uit de Salzburger Tiergarten. "Senta" was uit het peloton verdreven, opgegroeid met de Russische windhonden en woonde 16 jaar bij de familie Mair.

Kort daarna begon een heel bijzondere ervaring voor Geli, de dochter van Karl en Maria Mair, die haar hele leven vorm zou geven. Twee jonge olifanten, waarvan er één nog een baby was, werden door hun ouders vrijgekocht. De twee in India geboren olifanten bevonden zich in een deplorabele situatie. "Mary" was oorspronkelijk bedoeld voor een circus en werd door een dierenhandelaar in een donkere kamer opgesloten; "Bimbi" de baby was slechts een jaar oud, raakte gewond tijdens het transport en was erg uitgemergeld - het was erg slecht voor haar. Mevrouw Mair en Geli zorgden voor haar en voedden haar op met rijst en bananen. Geli en Bimbi zijn sinds die tijd lid geworden van een heel speciale vriendschap.

Bimbi en Mary woonden nu bij familie Mair en haar gasten en waren vanaf het begin erg aan mensen gerelateerd en aanhankelijk. Even later groeide het dierminnende gezin opnieuw - de leeuw Rumba, die in een kamer naast Geli woonde en vele jaren met de Mairs leefde. Niet alleen tussen de mensen en de exotische dieren, er waren speciale relaties, ook leefden de dieren vaak in ongebruikelijke relaties. Dus bijna alle leeuwinnen hadden een hond als "moedersubstituut" en de leeuwin "Simba" de tamme vixen "Puppi" als een maat. Simba en Puppi waren onafscheidelijk, ze leefden, aten en sliepen samen en toen de vixen Puppi op oudere leeftijd stierf, rouwde de leeuwin Simba lang om haar metgezel.

Op dit moment woonden paarden, koeien, varkens en kippen op en rond de boerderij en herberg, maar ook twee leeuwen, een poema, een ocelot, beren, apen, ...; Van de Linz Animal Protection Association nam de familie Mair acht pony's, een ezel en een Haflinger over.

Al deze dieren konden zo worden gered: dieren die leefden onder onwaardige omstandigheden, die moesten worden gedood. Dieren die niemand meer wilde hebben, omdat ze te groot of te duur waren geworden of niet meer pasten in het levensconcept van hun eigenaars. Ze hebben allemaal een nieuw thuis gevonden bij de familie Mair.

Ten slotte werd de boerderij in Pasching te klein voor de groeiende dierfamilie en de familie Mair besloot een dierentuin op te zetten om andere mensen, vooral kinderen, de kans te geven om dieren rechtstreeks te ervaren en te leren kennen.

In 1973 kochten ze een geschikte boerderij op een prachtige locatie aan de Mursberg in Walding bij Linz. Dit begon een nieuwe taak en een geweldige uitdaging voor de familie Mair.
Het duurde nog een paar jaar voordat ze daadwerkelijk konden verhuizen en in het begin waren er heel wat moeilijkheden, maar in 1977 verhuisden ze uiteindelijk naar Walding met bijna alle dieren.

De roofdieren alleen moesten zes jaar in de winterkwartieren van een circus doorbrengen. Alleen de tamme Gepardin Laila, die met Geli en haar ouders in het huis woonde, mocht vanaf het begin in Walding wonen. Laila was door een Italiaanse aristocraat naar de Maiers gebracht omdat ze met jaloezie op de kinderen van de graaf had gereageerd. Ze leefde net zo intiem als een hond in de familie Mair en liep aan de leiband. Ze speelde in het stuk "Augustus, Augustus, Augustus" in het Staatstheater in Linz en nam ook deel aan enkele films. Ze hield ervan om in het centrum te zijn en altijd vriendelijk te purgeren. Na een lang en gevarieerd leven moesten Leila's vele vrienden afscheid nemen van haar in 1988. Het is onvergetelijk en veel bezoekers willen er vandaag graag over spreken.

In 1979 kreeg de familie Mair eindelijk de bouwvergunning voor de Tiergarten en in 1980 werden de paardenstal en de manege gebouwd.

In 1983 mochten de roofdieren eindelijk het nieuw gebouwde roofdierhuis betreden. Dus nu, tot grote vreugde van Geli en haar ouders, werd de hele dierenfamilie herenigd in het nieuwe huis. Sinds de dood van de ouders van Geli Mair (Karl Mair stierf in 1988 en Maria Mair in 1992) wordt de dierentuin met grote liefde en toewijding voortgezet door Geli.

In al die jaren moesten Geli en het team van de dierentuin vaarwel zeggen tegen sommige dieren, aan de andere kant werden er altijd nieuwe toegevoegd. In 1990 kregen ze een leeuwenkoppel van een Weense dierenarts. Het waren broers en zussen - geboren in een circus en daar niet geadopteerd door de moeder. De dierenarts nam de leeuwenwelpjes en trok ze open. Ze floreerden prachtig en toen ze oud genoeg en zelfvoorzienend waren, bracht hij je naar Tiergarten Walding. "Didi" en "Mitschou" leefden goed en hadden een paar mooie dagen samen - helaas stierf "Didi" in 2001 en ondanks talloze pogingen om Mitschou te socialiseren met de leeuwin "Elsa" bleef "Mitschou" eerder alleen.
Dus bijna elk dier heeft een speciaal verhaal.

In 1996 werd de olievrije installatie gebouwd. Een ruime faciliteit met natuurstenen muur en rotsdouche, in de "Bimbi" en "Mary" versnipperde takken, zandbaden of gewoon kunt dommelen in de zon. Een jaar later betrok de kudde kuddes hun nieuwe huis en de zebra's kregen gezelschap van drie struisvogels.

In 1998 werd een hartewens vervuld door Geli. Na veel inspanning werd het olifantenhuis gebouwd. Met de verhuizing naar het prachtige nieuwe huis begonnen Bimbi en Mary helaas te discussiëren over de rangorde. Dit leidde tot zeer moeilijke situaties en maakte aanvullende aanpassingen nodig om de veiligheid voor mens en dier te garanderen. Met de tijd is de vrede teruggekeerd en leven de twee olifanten nu gelukkig naast elkaar.

2000De kraantuin voor gekroonde kranen en zeldzame kippenvogels werd gemaakt, gevolgd door de moestuin met een schaduwrijke rustplaats voor de bezoekers. In 2003 werd een nieuw papegaaienhuis met open ruimte gebouwd voor de prachtige ara's, grappige amazones en verschillende parkieten .

Een uitgebreide conversie werd uitgevoerd in 2005 . De paardenstal werd herbouwd en alle paarden kregen royale dozen.

In 2008 werd de apenplant uitgebreid voor de twee Capuchins en de Gibbon-familie, en werden de aapvrije omhuizingen uitgebreid. De Gibbon-familie: Mother Chiwi, vader, Chicco en twee zonen Charly en Carlo gebruiken de nieuwe buitenfaciliteit voor hun spectaculaire gymnastiek en hun karakteristieke 'morning-songs'.

2010 Uitbreiding en uitbreiding van de binnenfaciliteiten van het Monkey House.
In 2011 moesten we afscheid nemen van onze 22-jarige leeuw "King Mitschou".
In maart 2012 een groots afscheid - van onze lieve 46 jaar oude olifantenvrouw "Mary". Ze mist ons allemaal heel erg.

zomer van 2012 begint de heraanpassing van de Löwenanlage. De leeuwen "Sissy und Sepp" zullen in het najaar van 2012 van Tierpark Stralsund naar Walding komen. Je voelt je goed en geniet van het uitzicht op hun prachtige larikshouten terrassen.

Er zijn weer leeuwen in de Tiergarten - veel dank aan allen die ons hebben gesteund - met name mevrouw Sissy Max-Theurer en de heer Josef Frech! 2013 Voltooiing van de prairiehondfaciliteit en verzameling van "Gustav, Adele, Berta en Emilie" - de prairiehonden komen uit het dierenrijk Herberstein / Stiermarken.
Op 2 april 2014 moesten we afscheid nemen van onze liefdesolifant lady "Bimbi" vanwege een ongeneeslijke vorm van kanker. Ze bracht 42 jaar door, bijna heel haar leven bij ons, vooral met Geli. Met het afscheid van "Bimbi" eindigt de tijd van de olifanten in Tiergarten Walding.

Vanwege nieuwe wettelijke richtlijnen zullen olifanten niet langer in Tiergarten kunnen wonen.
Op het buitenterrein moet een zeer speciale ontmoetingsplaats voor kinderen en dieren worden gecreëerd. Veel spellen, leer- en oefenaanbiedingen moeten worden opgenomen. Voor de periode van planning en tot het begin van de bouw wonen vier Schotse hooglanders uit de kudde van Hans Leo in de voormalige olifantenverblijf en in het olifantenhuis. Ter nagedachtenis aan onze twee lieve olifantsdames, die meer dan 42 jaar in de Tiergarten hebben gewoond en zoveel kinderen en volwassenen vreugde hebben gebracht, willen we de nieuwe faciliteit "Bimbi - Land" noemen.

In 2015 moesten we afscheid nemen van onze reeds 23-jarige ocelot "Billy" en de 20-jarige Black Panther "Playboy". Zelfs de onvergetelijke muilezel "Topsy" verliet ons op de leeftijd van 41 jaar. Als nieuwe toevoegingen in 2015 verwelkomen we de twee minivarkens "Rudi" en "Borsti" en in 2016 de indrukwekkende beesten "Shitan" en "Ramses".


Het idee om dieren in nood te helpen en hen een thuis te geven, is eindelijk dankzij vele helpers tot stand gekomen. Van de Tiergarten is veel meer geworden dan een "Noah's Ark". Het is ook een klein paradijs voor mensen - een plek waar ze kunnen ontspannen, rusten en nadenken; een plek waar ze pauzeren en momenten van geluk ervaren.

Veel bezoekers ervaren nauw contact met dieren als iets speciaals; ze voelen hun charisma, hun kalmte en hun eigen waardigheid. Vaak zorgt dit contact voor een vriendschap van een jaar met een dier en een intieme relatie met dit kleine paradijs op de Mursberg.

Soortgelijke dierenparken