Aan het eind van de zeventiende eeuw begon Jan Westerhof, bijgenaamd Blaauw Jan, bij zijn herberg aan de Kloveniersburgwal een menagerie. Eerst waren daar alleen vogels te zien, maar de menagerie groeide uit tot een echt dierentuintje. Naast papegaaien en andere vreemde vogels, waren er leeuwen, tijgers, panters en bavianen – en bijzondere mensen.

Vanaf de zeventiende eeuw waren er regelmatig beesten uit verre landen te zien in Amsterdam. De dieren kwamen op de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Amsterdam. Totdat ze verkocht werden, kon het publiek ze op de werf van de VOC bewonderen.

Bij Blaauw Jan werden niet alleen dieren, maar ook opvallende mensen tentoongesteld. (*1*)

In de 17e eeuw waren in de Republiek der Nederlanden kermissen beroemd om de schat van vreemde dieren die daar aan het publiek werden getoond. Gezien het succes van deze reizende menagerieën op kermissen hoeft het geen verwondering dat in Amsterdam een inrichting tot stand kwam, waar permanent dieren uit de hele wereld konden worden bewonderd.

Daartoe liet Jan Berentsz Westerhof, meestal “Blaauw Jan” genoemd, bij zijn herberg aan de Kloverniersburgwal een hof omgeven door sierlijke galerijen, aanleggen. Als herinnering aan de menagerie van Blaauw Jan staat er sinds 1994 een bronzen beeldengroep van hagedissen (45 hagedissen!) in het Amsterdamse Kleine Gartmanplantsoen.(*2*)

bronnen en meer informatie:
(*1*) https://stadsarchief.amsterdam.nl/english/amsterdam_treasures/animals/blaauw_jan/index.html
(*2*) http://www.freewebs.com/showbanded/blaauwjan.htm

 

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Helpt u mee aan een mooie herinnering aan Blaauw Jan?

Wij van Zoovaria zouden de dierentuinen van weleer graag een permanente plaats willen geven op deze site. Maar daarbij hebben wij uw hulp nodig. Heeft u nog (eigen) foto’s, oude folders,plattegronden en dergelijke thuis liggen? En wilt u deze delen voor het nageslacht? Stuur ze dan naar ons via e-mail! Wij plaatsen ze dan op deze site en leggen zo samen met u een mooi dossier over deze dierentuin aan.

Advertentie

Zoovaria Evenementen