Het Tilburgs Dierenpark was een dierentuin gelegen in de Oude Warande aan de Bredaseweg in Tilburg.

Het park opende zijn deuren in 1932 als huwelijkscadeau van Johan Burgers (de toenmalige eigenaar van Burgers Zoo in Arnhem) aan zijn dochter en haar Tilburgse man. In 1946 kwam het park in handen van C. van Dijk & Zonen die ook al het park hadden helpen te ontwikkelen. In 1973 sloten de deuren.

In 1932 werd aan de Bredaseweg Burgers Dierenpark opgericht. Het was een huwelijkscadeau van Johannes Burgers, die in Arnhem al een dierentuin had, aan zijn dochter en de Tilburger Van Glabbeek. Dit echtpaar leidde het dierenpark tot 1946, waarna het beheer in handen kwam van de dierenhandelaarC. van Dijk & Zonen.

De naam veranderde toen in Tilburg’s Natuur Dierenpark. Sindsdien vonden vele diersoorten er onderdak. Tot in de jaren zestig was het dierenpark een van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor een dagje uit met het gezin, de schoolklas of de vereniging. Vanaf die tijd werd het recreatieaanbod, dat voorheen in Tilburg vrij mager was, iets ruimer, en bovendien leek de traditionele dierentuin zijn populariteit te verliezen.

In 1973 viel het doek voor het dierenpark, vooral door de concurrentie van Safaripark Beekse Bergen. Net voor de sluiting wisten enkele Siberische grondeekhoorns te ontsnappen en ze kozen de Oude Warande als nieuw leefgebied. Van het park resteren verder onder meer enkele dienstwoningen en de entreepoort.

Bronnen:
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburgs_dierenpark
http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/Tilburg’s_Natuur_Dierenpark
http://www.tilburgsdierenpark.nl/
– http://www.home.zonnet.nl/kraftwerk/geschiedenis.html

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Helpt u mee aan een mooie herinnering aan Burger’s dierenpark Tilburg?

Wij van Zoovaria zouden de dierentuinen van weleer graag een permanente plaats willen geven op deze site. Maar daarbij hebben wij uw hulp nodig. Heeft u nog (eigen) foto’s, oude folders,plattegronden en dergelijke thuis liggen? En wilt u deze delen voor het nageslacht? Stuur ze dan naar ons via e-mail! Wij plaatsen ze dan op deze site en leggen zo samen met u een mooi dossier over deze dierentuin aan.

Advertentie

Zoovaria Evenementen