Dierenpark Wassenaar is een voormalige dierentuin, gelegen aan de rijksweg Amsterdam-Den Haag, die in 1985 wegens geldgebrek werd gesloten.

De dierentuin werd in 1937 opgericht door de gefortuneerde auto-importeur Piet Louwman, en voortgezet door Jan Louwman. Piet Louwman had in zijn woning in Wassenaar ook al een collectie tropische vogels. De populatie van het park bestond in de beginjaren vooral uit vogels, olifanten en tijgers, maar werd al snel uitgebreid met een grote collectie mensapen, waaronder chimpansees en orang-oetans. Het dierenpark kon ook dieren overnemen van de Haagse Dierentuin die in 1943 werd gesloten. Uiteindelijk had het dierenpark wel 3500 dieren.

Gorillahuis
In het gorillahuis was ook de griezelcollectie onder gebracht. Deze bestond uit een verzameling geleedpotige dieren zoals een schorpioen, een vogelspin, een wandelend blad en wandelende takken.

Bobby, een grote zilverrug, verhuisde naar de Verenigde Staten.

Louisehal
In 1953 werd in de dierentuin de Louisehal geopend, een voormalige rozenkas van 120 bij 18 meter, die was omgebouwd tot een hal met reptielenverblijven en een volière voor roofvogels. De verblijven waren groot genoeg om de dieren hun eigen leven te laten leiden, hetgeen in die periode als zeer vooruitstrevend gold. Er waren twee restaurants. De speeltuin had een echte eenmansonderzeeër en een gevechtstank.
Fokken
Fokken van bedreigde diersoorten krijgt in dierentuinen speciale aandacht. Wassenaar had enkele opmerkelijke successen. In 1979 werd de eerste laaglandgorilla in Nederland geboren, en in 1982 de eerste bonobo. In 1980 werden vier cheeta’s geboren, de laatste leefde in Amersfoort en werd ruim 27 jaar.

Sluiting

Deel van toegangshek
Door geldgebrek en financiële wanprestaties moest het park op 1 december 1985 zijn deuren sluiten. Eerder werd er vanuit het importbedrijf van de familie Louwman – die nog steeds eigenaar was van de dierentuin – nog geld in het park gepompt, maar het tekort was dusdanig opgelopen dat deze bedragen ook niet meer konden helpen. Veel dieren werden overgebracht naar andere dierenparken.

Na de sluiting kocht de familie Louwman het park terug en begon er het Wassenaar Wildlife Breeding Centre. Er werden bedreigde diersoorten gehouden, waaronder roofvogels. Er woonden ook nog enkele spinapen.

Toegangshek
Een overblijfsel van het dierenpark is het toegangshek. Het siersmeedwerk werd bij een sloper gekocht en was afkomstig van de oude Rotterdamse diergaarde. De rest van het Rotterdamse hek werd bij de nieuwe Louisehal gezet. Na de sluiting van Dierenpark Wassenaar stond het toegangshek nog jarenlang langs de straatweg. Toen het Louwman Museum werd gebouwd, werd het hek naar de ingang van het museum verplaatst.
(bronnen: zie hieronder)

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Helpt u mee aan een mooie herinnering aan Dierenpark Wassenaar?

Wij van Zoovaria zouden de dierentuinen van weleer graag een permanente plaats willen geven op deze site. Maar daarbij hebben wij uw hulp nodig. Heeft u nog (eigen) foto’s, oude folders,plattegronden en dergelijke thuis liggen? En wilt u deze delen voor het nageslacht? Stuur ze dan naar ons via e-mail! Wij plaatsen ze dan op deze site en leggen zo samen met u een mooi dossier over deze dierentuin aan.

Advertentie

Zoovaria Evenementen