Logo Dierenpark WisselDierenpark Wissel was een dierentuin in Wissel, in de buurt van Epe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het park maakte deel uit van Zodiac Zoos, dat ook de eigenaar was van Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland. Nadat Zodiac Zoos op 26 januari 2015 failliet werd verklaard, werden de dierentuinen overgenomen door Libéma. Deze organisatie besloot echter om het Dierenpark de Wissel te sluiten.

Het park werd ook wel een minidierentuin genoemd, want op een bescheiden oppervlakte hield men in het park vooral kleine dieren. De dierentuin was gelegen in een bosrijk gebied op de Veluwe, er stroomt een beek, de Tongerense Beek, door het park heen, in en aan de beek kende het eilanden waar diverse diersoorten een leefgebied hadden. Naast de dieren was er ook een speeltuin.Logo dierenpark Wissel Epe

Om bedreigde diersoorten te fokken werkte het park samen met andere dierentuinen. Er waren fokprogramma’s voor onder meer kleine panda’s, alaotrabamboemaki’s, vari’s, gouden leeuwaapjes, dwergnijlpaarden, zilveroeistities en keizertamarins.

Geschiedenis

Dierenpark Wissel ontstond uit een privécollectie dieren. Na een paar jaar ontstonden er plannen om het hierdoor ontstane dierenpark open te stellen voor publiek. Op zaterdag 25 maart 1967 werd het park onder de naam Dierenvreugd De Achterste Molen voor bezoekers opengesteld. In 1984 werd het park doorverkocht. De nieuwe eigenaar veranderde de naam in Dierenpark Wissel en moderniseerde verscheidene verblijven.

Op 1 februari 1994 werd het park overgenomen door Palmary Parcs (later Zodiac Zoos) te Warnsveld. In 1997 werd Dierenpark Wissel uitgenodigd om lid te worden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Voor de medewerkers van het park betekende dit een erkenning voor verantwoord werken. Ook werd Dierenpark Wissel lid van de European Association of Zoos and Aquaria.

Sinds 2003 wilde de eigenaar het dierenpark uitbreiden en verplaatsen naar een locatie in Vemde bij de A50. Behalve de nieuwe naam, Pangea Parc, waren er in 2011 schetsplannen gereed, die echter nooit uitgevoerd werden. Na een faillissement nam Libéma in 2015 Dierenpark Wissel, Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland over. Dierenpark Wissel werd gesloten. Reden hiervoor waren onder andere omdat Libéma onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden zag in het park en omdat de omvang en kwaliteit van de dierenverblijven ontoereikend waren. De dieren in het park werden herplaatst in andere Europese dierentuinen.

Dieren

Het dierenpark huisvestte kookaburra’s, ringstaartmaki’s, zwanen, maraboes, kleine panda’s, kuifhoenders, koeten, neusberen, steppevossen, pelikanen, ara’s, sneeuwuilen, pinguïns, lori’s, otters, ooievaars, zwarte zwanen, forellen, witpluimoeistiti’s en witgezichtmaki’s, beermarters, capibara’s, dwergnijlpaarden, eenden, wallaby’s, (zowel Bennettwallaby’s als Tammarwallaby’s), stokstaartjes, kraanvogels, dikdiks, herten, boomkangoeroes, vosmangoesten, smalstreepmangoesten, emoes, steuren, wevers, konijnuilen, krabbenetende wasberen, flamingo’s. Een deel van deze dieren leefde op de kinderboerderij.

(bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenpark_Wissel)

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Helpt u mee aan een mooie herinnering aan Dierenpark Wissel?

Wij van Zoovaria zouden de dierentuinen van weleer graag een permanente plaats willen geven op deze site. Maar daarbij hebben wij uw hulp nodig. Heeft u nog (eigen) foto’s, oude folders,plattegronden en dergelijke thuis liggen? En wilt u deze delen voor het nageslacht? Stuur ze dan naar ons via e-mail! Wij plaatsen ze dan op deze site en leggen zo samen met u een mooi dossier over deze dierentuin aan.

Advertentie

Zoovaria Evenementen