Logo Utropia

Utropia in Middelburg was een vogel- en plantentuin van ca 1.000m2. U kon er kennismaken met de vele losvliegende insecten- en vruchtenetende vogels. Door middel van wandelpaden en zitjes kunt u ze van heel dichtbij bewonderen! Naast de vrijvliegende vogels zijn er verschillende volières met bijzondere vogel-soorten, zoals papegaaien, kaketoes, Lori’s, parkieten en nog vele andere prachtige vogels. Op ons terras kunt u onder het genot van een hapje en een drankje genieten van het uitzicht op de tuin, of in gesprek gaan met één van de tamme vogels op het terras.

Ook erg leuk is het om onze lori’s te voeren of onze koi-karpers uit de hand te laten eten, nieuw is de mogelijkheid om onze Garra Rufa visjes of Dokter visjes aan uw handen te laten knabbelen zodat u na ongeveer 10 minuutjes weer heerlijk zachte handen heeft!!!

Geschiedenis

In mei 2004 openen Anja en Ricardo Brasser tropische vogel- en plantentuin Utropia

Per 1 november 2015 heeft Utropia zijn deuren moeten sluiten!

 Lees hier het bericht van de eigenaar: 

“Hier een bericht met onze kant van het verhaal.

Ik (Ricardo Brasser) ben ruim 11 jaar geleden begonnen met mijn droom werkelijkheid te maken. Een vogelpark waar je tussen de vrij vliegende vogels loopt. In 1einstantie zouden we 2 jaar op de huidige locatie zitten om daar ervaring op te doen en na te verhuizen naar een nieuwe plek. We hadden de financiering al geregeld, we moesten enkel een goede plaats hebben. In de eerste jaren hebben we talloze plaatsen aangedragen bij de gemeente om daar naar toe te verhuizen…..Steeds werd de locatie afgekeurd, na 8 jaar kwamen we er achter dat de gemeente en provincie niet zo een lelijk gebouw op nog een andere plaats wilde hebben….. Alsof wij bij nieuwbouw weer zo een loods neer zouden zetten. Dat is natuurlijk grote onzin!!!!

Na die 8 jaar hebben we een locatie toegewezen gekregen door de gemeente en provincie. Helaas was de crisis al druk bezig en onze financier zelf failliet gegaan, kortom nu wel grond maar geen financiering meer. Banken waren ook een stuk terughoudender geworden en we zagen dat andere (attractie)parken die net verhuist waren of nieuw begonnen het erg zwaar hadden. Om die reden zijn we iets minder hard achter de financiering aan gegaan om eerst de crisis af te wachten en daarna als het financieringsklimaat wat gunstiger was opnieuw verder te gaan.

Het feit dat we geen dierentuinvergunning hebben is heel simpel. We hadden een tijdelijke aard omdat we willen verhuizen. Dan is geen vergunning nodig.  Omdat alles nogal lang ging duren hebben we in februari 2013 toch een dierentuinvergunning aangevraagd. Pas in de zomer van 2014 is deze aanvraag afgekeurd terwijl er binnen 13 weken beslist hoort te zijn. Eind 2014 zijn we nog in gesprek met het RVO  geweest en hebben we kunnen afspreken dat we zolang er zicht is op een verhuizing we open mogen blijven.  RVO echter heeft zich bedacht en vind dat er geen zicht meer is op legalisatie.

Helaas is een financiering van een dierentuin een stuk ingewikkelder als van een “gewoon”bedrijf omdat er zo weinig vergelijkbare bedrijven zijn om cijfers van in te kijken. Daarnaast heb ik samen met mijn vrouw al ons geld in het huidige Utropia gestoken dus de eigen inbreng is financieel nihil, de ervaring en opgebouwde collectie is niet in geld uit te drukken dus word eenvoudigweg maar niet meegerekend…. Op dit moment zijn we nog steeds in gesprek met een geïnteresseerde investeerder, helaas is het ons niet gegund de uitkomst van de onderhandelingen met deze partij af te wachten.

Ik zal er alles aan blijven doen om zo mogelijk de financiering rond te krijgen en te vechten voor een nieuw Utropia. Wanneer we echter de deuren moeten sluiten, zal de mogelijkheid voor nieuwbouw stoppen.

Uit alle stukken die bij de rechter zijn ingebracht, door hun eigen controleurs en van onze dierenarts blijkt dat er geen dierenleed is en de dieren zo goed als mogelijk verzorgd worden. Dus dat is geen reden dat we moeten sluiten.

Ik dank jullie voor alle steun en alle positieve berichten die ik krijg. Ik blijf nog hopen op een klein wonder……

Met vriendelijke groet,

Ricardo Brasser”

(Bron: website Utropia en/of Wikipedia)

Contactgegevens

Kleverskerkseweg 3-5, 4338 PA Middelburg, Nederland

Tel: +31 (0)118 / (0)65 1 1 99

E: info@utropia.nl

W: info@utropia.nl

Routebeschrijving

  • Ontstaan: 2004 gesloten 2015
  • Oppervlakte: 1000m2
  • Aantal diersoorten: 70

Feiten

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Helpt u mee aan een mooie herinnering aan Utropia?

Wij van Zoovaria zouden de dierentuinen van weleer graag een permanente plaats willen geven op deze site. Maar daarbij hebben wij uw hulp nodig. Heeft u nog (eigen) foto’s, oude folders,plattegronden en dergelijke thuis liggen? En wilt u deze delen voor het nageslacht? Stuur ze dan naar ons via e-mail! Wij plaatsen ze dan op deze site en leggen zo samen met u een mooi dossier over deze dierentuin aan.

Advertentie

Zoovaria Evenementen