Natuurpunt:

Natuur.huis en museum – Turnhout
In het Natuur.huis langs de Graatakker in Turnhout is het Natuurpunt Museum gevestigd, als onderdeel van het vormingscentrum van Natuurpunt CVN. Achter het huis ligt een vrij toegankelijke ecologische tuin.

Huis
In 1961 verwierf De Wielewaal een herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl uit 1911. Het gebouw is een typische burgerwoning, met een uitgebouwde souterrain (kelder) waarin zich onder meer de keuken en andere werkruimten voor her personeel bevonden. In de hal valt de monumentale trap op.  Sterk verschillend van de vlakke voorgevel, bestaat de achterkant uit meerdere veelhoekige uitbouwsels, met onder meer een tuinkamer en terras. Op de platte daken en tegen de gevels zijn recent groenelementen aangebracht.

Tuin
De diepe tuin is ingericht als natuurtuin. De tuin bevat nog veel oorspronkelijk elementen, vooral houtgewassen zoals de monumentale wierookcypres. Verder zijn nieuwe elementen ingebracht waaronder de insectenhoek met bijenhotel en een educatieve poel. Deze laatste wordt gevoed met het dakwater van het huis. Langs het pad is een bloemenweide ingezaaid. Met de restanten van de opgebroken parking werd een rotstuintje gebouwd. Houtstapels zorgen voor schuil- en overwinteringsplaatsen voor kleine zoogdieren.

Collectie
Vroeger was het verzamelen van dieren en planten een aanvaarde bezigheid van wetenschappers en natuurliefhebbers. Ook pastoor Segers en andere pioniers van de in 1933 opgerichte ornithologische vereniging De Wielewaal bezaten een collectie opgezette vogels, balgen en eieren. De balgen, eenvoudig geprepareerde huiden en veren, werden onder meer gebruikt als educatief materiaal bij voordrachten. In 1963 opende het Kempens Vogelmuseum de deuren.  In 2001 is de bestaande collectie uitgebreid met een verzameling opgezette vogels en zoogdieren van een privéverzamelaar. De natuurhistorische collectie van het Natuurpunt Museum telt nu meer dan 1000 stuks.

Museum
In het Natuurpunt Museum wordt in vier tentoonstellingsruimten de relatie gelegd tussen natuur en erfgoed. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de collectie, naast oude films en historische kunstwerken. Naast de permanente opstelling, biedt het museum plaats aan tijdelijke tentoonstellingen. Daarin wordt veel aandacht besteed aan nieuwe thema’s en uitdagingen, zoals klimaatverandering en stadsnatuur.

(Bron: Logo en teksten: https://www.natuurpunt.be/)

Contactgegevens

Graatakker 11
2300 Turnhout
België

T: 014-47 29 50

E: museum@natuurpunt.be

W: www.natuurpunt.be

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Openingsuren

  • Open van woensdag tot en met vrijdag van 12.30 tot 16.30 uur (gratis en vrije toegang).
  • Groepen kunnen na afspraak ook op andere momenten terecht.

Natuurtuin

De ecologische tuin gelegen achter het Natuurpunt Museum kan gratis en vrijblijvend bezocht worden.

Entreeprijzen (2017):

De toegang is GRATIS

Plattegrond:

Helaas heeft het park geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging met meer dan 100.000 leden. We beschermen kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen.

We beheren meer dan 22.800 hectare Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden. De vrijwilligers nemen het initiatief: ze zorgen voor aankoop, beheer en openstelling van natuurgebieden. Daarbij worden ze bijgestaan door professionele ploegen.

Met vele honderden wandelpaden, zitbanken en speelbossen geven we iedereen de kans van de natuur te genieten. In elke Vlaamse gemeente zijn afdelingen en werkgroepen actief. Natuurpunt brengt mensen samen. Elk jaar organiseren we duizenden activiteiten: gegidste wandelingen, beheerwerken, cursussen en workshops.

Via het werk in de meer dan 120 studiewerkgroepen en waarnemingen.be houden de we de gezondheid van de Vlaamse natuur in de gaten. Zo leveren we de wetenschappelijke basis voor het natuurbeleid van de overheid. Ons maatwerkbedrijf geeft werk aan honderden arbeiders die het niet makkelijk hebben in de klassieke economie.

Cijfers en Bijzonderheden:

Ontstaan museum: 1963

oppervlakte: ?

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Natuurpunt natuur.hui en museum te Turnhout!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events