De Museumfabriek

Home / Dierenparken / Nederland / De Museumfabriek

De Museumfabriek bruist, kortom! Kom je meedoen?

De samenhang der dingen
In de Museumfabriek draait het om de ‘samenhang der dingen’. Het gaat over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar. De Wunderkammer, de grote presentatie met 25 mini-tentoonstellingen die op 6 april opent, toont de rijkdom van de collecties en de magie van alle bijzondere objecten. Je ziet hoe de mens naar de dieren kijkt bij het ontwikkelen van robots. Je leert over wereldreizigers en hun routes. Je loopt onder een sterrenhemel door. Je ervaart de magie van wit en maakt kennis met eeuwenoude sagen en legenden.

Meedoen
In de Makerspace laat je jouw creativiteit de vrije loop. Hier maak je de meest bijzondere dingen met de 3D-printer, lasersnijder, foamcutter en nog veel meer apparatuur. In de Sterrenwacht, op het dak van het museum, neem je een kijkje in het heelal. En in het BankGiroLoterij Auditorium worden lezingen en workshops georganiseerd.

De Museumfabriek bruist, kortom! Kom je meedoen?

In museum TwentseWelle wordt u verrast met verhalen over de mens in Twente. Van jagers en verzamelaars tot de maatschappij van nu. In de oude textielfabriek ‘Het Rozendaal’  vindt u een stoommachine met de weefgetouwen die hij aandreef en een compleet lös hoes. Maar ook de grote grazers die in de IJstijd in Twente leefden, zoals de mammoet en de wolharige neushoorn.

Zo bevat de collectie diverse natuurhistorische items.De natuurhistorische collectie van Museum TwentseWelle omvat ruim 76.000 objecten. Fysiek bestaat de collectie uit meer objecten, omdat een deel van de objecten als monster geteld wordt. Een monster kan derhalve bestaan uit enkele tot honderden exemplaren. De objecten zijn geregistreerd of worden nog geregistreerd in het database programma Adlib. Hiervoor wordt Adlib aangepast voor gebruik voor natuurhistorische collecties en worden de objecten gefotografeerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de collectie via de website van TwentseWelle geraadpleegd kan worden. Het huidige verzamelbeleid van TwentseWelle is voornamelijk gericht op de Euregio van Twente/Duitsland, daarnaast op Nederland en West-Europa. Wel wordt materiaal verworven buiten de aangegeven regio’s als dit materiaal de huidige collectie van TwentseWelle aanvult en meer in context kan plaatsen (bv. Trias materiaal uit de Verenigde Staten) Een deel van de natuurhistorische collectie is te zien in het “Open Depot” terwijl het grootste deel bewaard wordt in het geklimatiseerde gesloten depot. Dit gesloten depot is niet publiekelijk toegankelijk. De natuurhistorische collectie bestaat uit ongeveer 43.797 biologische objecten (Biologica) en 32.282 geologische objecten (Geologica).

De natuurhistorische collectie van TwentseWelle wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door wetenschappers uit binnen- en buitenland, maar ook voor educatie en tentoonstellingen. Door een uitgebalanceerde collectie probeert TwentseWelle een beeld te geven van de biodiversiteit van onze (regionale) natuur en geologische geschiedenis.

Adres & Route

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur.

Maandag: tijdens voorjaars-, herfst-, en kerstvakantie regio Noord, tweede paasdag en tweede pinksterdag geopend, van 11.00 tot 17.00 uur

Gesloten: eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Faciliteiten

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
GEEN eigen eten/drinken
Geen speeltuin
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Volledig overdekt
GRATIS parkeren

Parkinformatie

Soortgelijke parken

Musea

Natuurhistorisch Museum Münster

Het Natuurhistorisch Museum is bedoeld als een familie museum waar iedereen iets vindt van zijn/haar smaak, want de natuurlijke geschiedenis gaat ons allen aan. Van ons vroegste jaar zijn wij in contact met de natuur en leren om nieuwe dagelijks leven soorten kennen.

Bezoek dit park »
Aquaria

Ecomare Texel

Ecomare op Texel is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’.

Bezoek dit park »