Zoo Augsburg

Home / Dierenparken / Duitsland / Zoo Augsburg
Zoo Augsburg ligt in de gelijknamige stad in de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland. Op 12 juni 1937 geopend als “Park der deutschen Tierwelt” voor inheemse dieren, kwamen er na WOII ook exotische dieren bij op vraag van inwoners van Augsburg.Zoo Augsburg ligt in de gelijknamige stad in de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland.

Welkom in ZOO Augsburg!

Zoo Augsburg ligt in de gelijknamige stad in de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland.
Op 12 juni 1937 geopend als “Park der deutschen Tierwelt” voor inheemse dieren, kwamen er na WOII ook exotische dieren bij op vraag van inwoners van Augsburg.Zoo Augsburg ligt in de gelijknamige stad in de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland.

Gelegen is ze aan de stadsrand noordelijk van het natuurgebied “Siebentischwald”, en ze heeft een oppervlakte van 22 hectare, waarmee ze behoort tot de 20 grootste zoo’s van Duitsland. Onmiddellijk aan de zoo grenst de Botanische tuin.

Er zijn ongeveer 1500 dieren van 280 diersoorten te bewonderen en bekijken.

Het dierenpark neemt deel aan 18 Europese fokprogramma’s voor o.a. grevyzebra’s, Aziatische olifanten, springtamarins en onagers.

Het zwaartepunt ligt op het houden van en kweken met bedreigde vogels en zoogdieren, maar ook reptielen en insecten zijn vertegenwoordigd in terraria in een tropenhal, waar een veelvoud van dieren uit het regenwoud wonen.

Het  begaanbaar verblijf voor katta’s uit 2010 is het eerste apenverblijf in Beieren waar men kan doorlopen.

De zoo kwam in het nieuws met de Rhinoparade, waarbij 32 neushoorn-beelden werden beschilderd en verkocht.

Vooral de laatste jaren wordt er veel gesaneerd en bijgebouwd.

Parkinformatie

  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren info
  • Geschiedenis
  • Beoordelingen

De dierentuin sluit om:

Januari, februari: 16.30 uur
maart: 17.00 uur
April, mei: 18:00 uur
Juni, juli, augustus: 18.30 uur
september: 18:00 uur
oktober: 17.00 uur
November, december: 16.30 uur

Dagelijks vanaf 9 uur geopend.

Dit geldt ook voor feestdagen.

Toegang tot 60 minuten voor sluitingstijd.

Honden kunnen naar de dierentuin worden gebracht, maar honden moeten op het terrein van de dierentuin aan de lijn worden gehouden. Eigenaren zijn verantwoordelijk voor eventuele schade aan hun honden in de dierentuin.

Gratis verhuur van buggy's, rolstoelen (bel 0821 567149-10). Huurprijs voor Bollerwägen en Hawazuzis 2.- € (helaas is hier geen reservering mogelijk)

ZOMER
01.03. - 31.10

volwassen 11,00 EURO
Kinderen jonger dan 3 gratis
Kinderen van 3 - 15 5,50 EURO
Verkleind * 10,00 EURO
Honden (aan de leiband!) 3,00 EURO

Groep tickets **
Volwassenen
(vanaf 15 personen) 10,50 EURO
Kinderen
(vanaf 10 personen) 5,00 EURO
Verlaagd *
(vanaf 15 personen) 9,50 EURO

WINTER
01.11. - 28.02.
volwassen 9,00 EURO
Kinderen jonger dan 3 Gratis
Kinderen van 3 - 15 4,50 EURO
Verkleind * 8,00 EURO
Honden (aan de leiband!) 3,00 EURO

Groep tickets **
Volwassenen
(vanaf 15 personen) 8,50 EURO
Kinderen
(vanaf 10 personen) 4,00 EURO
Verlaagd *
(vanaf 15 personen) 7,50 EURO

Family Savings Card
(voor 6 kinderen + 4 volwassenen) 60,00 EURO
Family Day Summer actie!
Vrijdag is familiedag! Kortingstarief van
toepassing
(volwassenen € 9, - € 8, - €, kinderen € 4,50)

Notes
* Verminderd: studenten ouder dan 16 jaar, senioren ouder dan 65 jaar, studenten, ernstig gehandicapt, ALG-ontvangers.
Kortingen worden alleen verleend op vertoon van officieel bewijs.
Honden moeten aangelijnd zijn op het terrein van de dierentuin.
** Houd er rekening mee dat de groepstarief alleen kan worden toegekend als het totale bedrag in één bedrag wordt betaald.
Op dit moment is er geen informatie beschikbaar over de dieren die in dit park wonen.
De eerste ervaring met exotische dieren had men in Augsburg toen Keizer Karel de Grote in 802 een Indische olifant als geschenk kreeg van een kalief en deze naar Augsburg stuurde. Ook in 1220 werd er een dierenshow in Augsburg gehouden. Toen Friedrich II in Palermo gekroond werd zond hij een zogenaamde wandelende zoo met dieren, die hij van Aziatische en Arabische vorsten kreeg, naar Augsburg. Toen Vasco Da Gama in 1498 Indië ontdekte, werden vele expedities door handelaars uit Augsburg gefinancierd. Zo werd er lange tijd handel gedreven met papegaaien, apen en wilde katten, naast kruiden, textiel en metalen. In de 15de eeuw werd het zo een modeverschijnsel om met exotische vogels en andere dieren zijn rijkdom ten toon te stellen. Rond 1550-1570 werd er een eerste “Fugger” zoo opgericht met dieren uit Zuid- en Midden-Amerika, die waarschijnlijk diezelfde eeuw weer werd gesloten.

Toen in 1710 het eerste koffiehuis werd geopend, was dit zo’n succes dat er spoedig meerdere koffiehuizen in Augsburg ontstonden. Bijzonder aan die huizen was de aanwezigheid van papegaaien en zangvogels in vogelkooien.

In de 18de eeuw werd het mode van reizende volkeren om met afgerichte apen, beren, roofdieren en vogels op te treden.

Begin 20ste eeuw ontstond het plan om een kleine zoo op te richten in Augsburg in het stadspark. Korte tijd waren er enkele verblijven voor apen en beren en een paar volières, maar als gevolg van WOI werd deze weer gesloten.

Uiteindelijk werd dan de zoo zoals ze er nu uitziet op 12 juni 1937 geopend. Volgens de nationaalsocialistische ideologie van die tijd werden vooral inheemse Duitse dieren getoond. Uitbreiding naar het oosten en de bouw van een boerderij stonden op de planning, toen door lucht- en bomaanvallen zoveel gebouwen en terraria vernield werden dat men moest sluiten.

Maar de directeur gaf niet op en zomer 1946 werd de zoo heropend en er kwamen nieuwe en ook exotische dieren naar de zoo. Zo ontstond in 1954 het eerste olifantenhuis.

Toch bleef de zoo ook ijveren voor inheemse dieren en bood ze opvang voor bedreigde vogels en zoogdieren uit de omgeving.

In 1980 opende de kinderboerderij en het reptielenhuis. Kort daarop volgde een verblijf voor alpaca’s en nandoes (1981), een hertenweide werd omgebouwd tot Afrika-panorama (1982), een bever en muntjak verblijf (1983) volgenden en in 1986 kregen de olifanten een buitenverblijf met zwembad.

Van 1989 tot 1995 bouwde men een tropenhal, 2 roofdiergebouwen en 3 verblijven voor dieren uit de bergen.

In 1995 werd de steunvereniging “Freundeskreis des Augsburger Zoos” opgericht.

In 1998/99 werd het berenverblijf vergroot en gesaneerd.

Een verblijf voor takins werd in 2000 gebouwd.

Sinds 1984 heeft de zoo zijn huidige naam en is een GmbH.

Vanaf de jaren 2000 begon de trend om verschillende diersoorten samen te zetten in 1 verblijf en begaanbare gebieden te maken.

In 2002 kwam de zoo in financiële moeilijkheden maar met steun van de stad werd de zoo gered.

Zo kon de zoo gemoderniseerd worden en nieuwe verblijven gebouwd.

In 2003 kregen de amoerkatten een nieuw verblijf, het berenverblijf werd omgebouwd en de oehoes verhuisden zodat de dieren meer zon en ruimte kregen.

De olifanten kregen in 2004 een veel groter verblijf, zowel binnen als buiten. In het olifantenverblijf leefden jarenlang Afrikaanse en Aziatische olifanten samen tot, na een aanval op een verzorger in 2011 door een Afrikaanse olifant, beide Afrikaanse dieren verhuisd werden naar Rhenen(NL).

Ook de pelikanen kregen toen een nieuw winterverblijf.

Met de nieuwbouw van een zeehonden verblijf werd in 2005 de sanering voortgezet en in 2006 werd het oude, leegstaande kangoeroeverblijf omgebouwd voor manenwolven, een hondachtige soort die in de zoo nog niet aanwezig was.

Eind 2006 werd een nieuw verblijf voor stokstaartjes ingewijd en de speelplaats en kinderboerderij werden vernieuwd.

In 2007 kwam er een zeeberen verblijf en nieuwe stallen voor neushoorns en watussi’s bij.

De zoo kwam ook in het nieuws met de “Rhinoparade”, waarbij 32 neushoorn-beelden werden beschilderd. Toen woonden ook de 2 wereldwijd oudste neushoorns in Augsburg: Toto was 47 jaar oud toen hij in mei 2007 overleed.

In 2008/2009 werd een verblijf gebouwd voor de bavianen en rode buffels en in 2009 begon men aan een begaanbaar verblijf voor de katta’s. In 2010 kreeg het bavianenverblijf een voorbouw zodat bezoekers onder een afdak de dieren kunnen bekijken zonder spiegelingen en zonder nat te worden en was het katta verblijf klaar voor de opening. Ook begon men aan een gebouw voor inheemse amfibieën.

Tussen 2012-2015 ontstond naast de tropenhal een 1000 m² grote volières, voornamelijk voor Europese en Noord-Afrikaanse waadvogels.

Toen op korte tijd verschillende giraffen overleden werd in april 2015 de laatste overblijvende giraf naar Frankrijk verhuisd en besloten om voorlopig geen giraffen meer te houden.

Mei 2016 werd een bever en otterverblijf geopend met inheemse vissen.

Review Zoo Augsburg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Faciliteiten

Rolstoelvriendelijk
Honden toegestaan
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
GRATIS

Locatie

  Brehmplatz 1 86161 Augsburg
  +49 (0) 821 567149-0

Social Media

Advertentie

Ontvang onze GRATIS nieuwsbrief met unieke weetjes

De populairste uitjes in deze categorie

Dierentuin

AquaZoo Leeuwarden

Wandelschoenen aan, backpack om, ontdekken maar! Ga samen op ontdekkingstocht in AquaZoo en leer alles over de bijzondere dieren tijdens educatieve presentaties.

Bezoek dit park »
Dierentuin

Bellewaerde Leper

Gillen van plezier op de leukste attracties, de exotische dieren bewonderen en helemaal tot rust komen in de prachtige natuur? in Bellewaerde doen jullie dat allemaal, in 1 dag!

Bezoek dit park »
Dierentuin

Boudewijn Seapark Brugge

Boudewijn Seapark Brugge presenteert een unieke, interactieve ontmoeting met dolfijnen! Ga tijdens dit programma samen met de verzorgers in het water bij de dolfijnen. Je trekt een wader (soort vissersbroek) aan en stapt op een speciaal platform.

Bezoek dit park »