Zoo Berlin

Home / Dierenparken / Duitsland / Zoo Berlin
De dierentuin van Berlijn is de oudste dierentuin in Duitsland en ook de meest soorten die rijk zijn in de wereld. Meer dan 20.000 dieren uit bijna 1300 soorten leven in de 33 hectare grote Zoological Garden Berlin - inclusief olifanten , giraffen , gorilla's en uniek in Duitsland: de Grote Panda's .

Welkom in de dierentuin van Berlijn!

De Zoo in Berlijn is een dierentuin in het centrum van Berlijn.

Deze prachtige stadsdierentuin van (voormalig West-) Berlijn: mag niet verward worden met  de (voormalig Oost-Berlijnse) tegenhanger Tierpark Berlin Friedrichsfelde, waar nauw mee wordt samengewerkt..

De dierentuin, – in 1844 opgericht –  is 35 hectare groot, en is de soorten-rijkste ter wereld. Er leven ongeveer 18.600 dieren verdeeld over ongeveer 1440 soorten.

De Zoo Berlin is een van de oudste dierentuinen ter wereld. De dieren worden grotendeels nog naar vrij ouderwets gebruik op taxonomie gegroepeerd gehouden. Zo vind je er klassiekers als een roofdieren-, een apen- en een nachtdierenhuis; maar ook grote ‘rotondes’ met verzamelingen beren-, herten- en rundersoorten.
Het aquarium is een apart onderdeel van de dierentuin (afzonderlijk te bezoeken met aparte entree) Naast een flinke collectie zoet- en zoutwatervissen zijn ook de erboven gelegen reptielenverdieping, de amfibieënvleugel en de ongewervelden zolder zeer de moeite waard.
Bijzondere gebouwen zijn o.a. het nijlpaardenhuis (Flusspferdhaus – Twee grote koepels overdekken bassins met onderwaterzicht voor gewone en dwergnijlpaarden); het giraffenhuis(/-haus –  Dit is één van de oudste gebouwen van de zoo en het heeft een prachtig interieur) Het gebouw huisvest een groep netgiraffen en enkele antilopensoorten (waaronder de gerenuks); het nachtdierenhuis (in 2007 opgeknapt met het vingerdier en vampieren als bijzonderste soorten)

Er leefden verschillende bekende dieren zoals Knautschke (nijlpaard), Bao Bao (reuzenpanda) en Knut (ijsbeer). De Zoo Berlin coördineert de fokprogramma’s voor de gaur (Bos gaurus, een Aziatische rundersoort). en de zwarte neushoorn en werkt ook mee aan nog veel meer andere Europese fokprogramma’s.

Parkinformatie

  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren info
  • Geschiedenis
  • Beoordelingen

We staan ​​365 dagen per jaar voor je open! *
DIERENTUIN:
1 januari - 24 februari 9:00 - 16:30 uur
25 februari - 31 maart 9:00 - 18:00 uur
1 april - 29 september 9:00 - 18:30 uur
30 september - 27 oktober 9:00 - 18:00 uur
28 oktober - 31 december 9:00 - 16:30 uur

* Opmerkingen over openingstijden

Op 24 december sluit de dierentuin om 14.00 uur.

De dierenverblijven sluiten 30 minuten voordat de dierentuin sluit.

Met de sluiting van de koffers eindigt de inlaat.

Dagkaarten
KAARTEN

DIERENTUIN:
volwassen 15,50 €
Kinderen van
4 tot en met 15 jaar inclusief 8,00 €
Kleine gezinnen **
(bevatten een ouder en hun eigen kinderen of kinderen die op hetzelfde postadres wonen) (4-15 jaar) 26,00 €
Grote gezinnen **
(omvatten beide ouders (ouders van hetzelfde geslacht) en hun eigen kinderen of kinderen die op hetzelfde postadres wonen) (4-15 jaar) 41,00 €
Gereduceerd *
Leerlingen, studenten, leerlingen, ALG I + II ontvangers, berlinpass-houders, zwaar gehandicapte personen 10,50 €

ZOO & AQUARIUM:
volwassen 21,00 €
Kinderen van
4 tot en met 15 jaar inclusief 10,50 €
Kleine gezinnen **
bevatten een ouder en hun eigen kinderen of kinderen die op hetzelfde postadres wonen (4-15 jaar) 35,00 €
Grote gezinnen **
omvatten beide ouders (ouders van hetzelfde geslacht) en hun eigen kinderen of kinderen die op hetzelfde postadres wonen (4-15 jaar)
51,00€
Gereduceerd *
Leerlingen, studenten, leerlingen, ALG I + II ontvangers, berlinpass-houders, zwaar gehandicapte personen 15,50 €

Kinderen jonger dan 12 jaar en personen die niet de nodige volwassenheid hebben of permanent toezicht nodig hebben vanwege hun mentale en fysieke conditie, moeten altijd rondlopen op het terrein van de dierentuin, vergezeld door een persoon van de wettelijke leeftijd.

* Op vertoon van een geldig bewijs van claim. Een begeleider van een persoon met een handicap met een B-teken op de ID-kaart krijgt gratis toegang.

** Voor meer dan 3 betaalde kinderen moet een bijbehorend familiebewijs
worden getoond bij de ziekteverzekering. Jaarkaarten vereisen een bewijs van het gezin voor elk kind (bijv. Verzekeringskaarten, geboorteaktes of stamboek).De dierentuin van Berlijn is niet alleen de oudste dierentuin van Duitsland, maar vooral de meest soortenrijke dierentuin ter wereld. De dierentuin is de thuisbasis van talloze exotische en zeldzame dieren die je zeker moet leren kennen.
.Oprichting en beginjaren:
In het jaar 1841 gaf de Pruisische koning Frederik Willem IV zijn fazanterie en de op het Pauweneiland gehouden dieren aan de inwoners van Berlijn. Aanleiding was het aandringen van professor M.H. Lichtenstein, de directeur van het Zoologisches Museum.

De nieuwe dierentuin werd op 1 augustus 1844 geopend als Zoologischer Garten bij Berlin omdat hij destijds aan de rand van Berlijn lag. Het was de eerste dierentuin van Duitsland en de negende dierentuin in Europa.

De eerste 25 jaar waren economisch niet erg succesvol. De Zoologischer Garten werd geleid door een commissie die, behalve professor Liechtenstein, bestond uit ontdekkingsreiziger en bioloog Alexander von Humboldt en Peter Josef Lenné. De opvolger van de in 1857 gestorven Lichtenstein was professor W.K.H. Peters; ook voor hem was het directeurschap een bijbaan. Echt bergopwaarts ging het pas toen Dr. H. Bodinus in 1869 directeur werd. Hij had daarvoor al de Zoo Köln geleid. Onder zijn bewind ging het financieel beter en er konden nieuwe dierenhuizen worden gebouwd, waardoor het aantal dieren kon toenemen waarna ook de bezoekersaantallen groeiden.

De Berlijnse architecten Ende en Bockmann gaven veel verblijven een exotisch uiterlijk, waarbij het uiterlijk van het verblijf verwees naar de omgeving waar het dier vandaan kwam. Voorbeeld is het Antilopenhaus uit 1871, dat gebouwd is in een Afrikaanse stijl.

Late 19de eeuw en vroege twintigste eeuw
Toen in 1884 Bodinus stierf kwam er aan de vooruitgang een voorlopig einde. De dierenarts Dr. M. Schmidt nam de leiding over, na eerst 25 jaar directeur van de Zoo Frankfurt te zijn geweest.

Zijn opvolger was de 28-jarige dr. Ludwig Heck, die daarvoor directeur van de Zoo Köln was. Onder zijn leiding werden onder andere het steltvogelhuis, het struisvogelhuis, het apenhuis, het paardenhuis en het zwijnenhuis gebouwd, maar ook de ingang aan de Budapester Strasse. Onder de leiding van Dr. Heck groeide de dierentuin uit tot een van de soortenrijkste ter wereld. Na 44 jaar gaf hij de taken over aan zijn zoon Lutz Heck, die overal waar mogelijk de tralies verving door natuurlijke barrières volgens de ideeën van Carl Hagenbeck. Onder zijn leiding werden de nu nog bestaande Bergtierfelsen, Affenfelsen, Löwensteppe en de verblijven voor de wolven en beren gebouwd. Na het aan de macht komen van Adolf Hitler werd gedurende de jaren 30 de raad van toezicht gezuiverd van Joden en werden Joodse aandeelhouders uitgesloten. Vanaf 1939 mochten Joden de zoo niet meer bezoeken.

Tweede Wereldoorlog
In 1938 bezat de Zoologischer Garten 2.519 vogels van 926 soorten en 1.196 zoogdieren van 385 soorten. Bij het aanbreken van de Tweede Wereldoorlog werden meerdere dieren geëvacueerd naar dierentuinen elders in het Duitse Rijk, waarvan enkel een giraf zou terugkeren. Gedurende geallieerde luchtbombardementen op Berlijn werd de dierentuin meermaals geraakt door bommen. In het bijzonder de bombardementen van 22 en 23 november 1943 richtten enorme schade aan. Gedurende een kwartier tijd werd op 22 november 30% van de dierenpopulatie gedood, evenals diverse gebouwen, waaronder de olifantenpagode. De volgende dag werd het aquariumgebouw door een voltreffer volledig verwoest. Na tot dusver de gehele oorlog geopend geweest te zijn, werd de zoo op 22 april 1945 gesloten. Vanaf die dag lag de dierentuin ononderbroken onder artillerievuur van het Rode Leger. Gedurende de strijd om de naast de dierentuin gelegen Flakturm – een betonnen bunker met opstelling van luchtdoelgeschut -, sneuvelden opnieuw veel dieren en een dierenverzorger. Op 30 april kwamen de gevechten in de dierentuin ten einde. De zoo was zwaar beschadigd en na de oorlog zou slechts een deel van de gebouwen in oude glorie hersteld worden. Volgens een telling van 31 mei 1945 hadden slechts 91 dieren de oorlog overleefd, waaronder de olifantenstier Siam en de legendarische mannetjesnijlpaard Knautschke, die op 29 mei 1943 in de zoo geboren was en na de oorlog een grote publiekstrekker was. Al op 1 juli 1945 werd de Berlijnse zoo heropend.

Na-oorlogse periode
Na het einde van de oorlog nam dr. Katherina Heinroth de leiding over. Zij nam zich voor de Zoologischer Garten weer op te knappen ondanks geld- en materiaaltekort. Het aquarium werd stukje bij beetje weer in gebruik genomen. Helemaal nieuw waren het in 1954-1955 gebouwde olifantenverblijf en het in 1956 gebouwde nijlpaardenverblijf. In 1956 ging Dr. Heinroth met pensioen en haar opvolger werd dr. H.G. Klös. Zijn doel: de dierentuin weer opbouwen en door vergroting van het dierbestand en het boeken van fokresultaten de dierentuin zijn oude, goeie reputatie teruggeven. Een groot deel van de huidige gebouwen en verblijven stamt uit zijn 35-jarige diensttijd. Voorbeelden van de toen gebouwde verblijven/gebouwen zijn: het apenverblijf, het vogelverblijf, het roofdierenverblijf en de nachtdierafdeling, de grote berenverblijven en de aanbouw aan het aquarium. Ook werden vele gebouwen gerenoveerd en werd er een stuk land aangekocht aan de overzijde van het Landwehrkana. Veel gebouwen die vernietigd waren werden aan de hand van foto’s weer opgebouwd.

Ook de basis voor vele fokgroepen werd in deze tijd gelegd. Voorbeelden zijn de fokgroepen van de zwarte neushoorns, gaurs, bongo’s, babiroessa’s, witlippekari’s, przewalskipaarden en vele primaten en vogels. Op 31 augustus 1992 ging Dr. Klös met pensioen. Zijn opvolger werd dr. H. Frädich. Onder zijn diensttijd die tot 4 juli 2002 duurde werden o.a. het nijlpaardenhuis en de verblijven voor pinguïns gebouwd. Ook werd het Siamese runderenhuis weer gerenoveerd en werden de zeezoogdierenverblijven gemoderniseerd. Zijn opvolger werd dr. J. Lange, die daarvoor het Aquarium geleid had. In zijn termijn werden de condorvolière en het beer-wolf-verblijf gebouwd. De belangrijkste bezigheden in deze periode waren echter het opknappen van het olifantenhuis, de bergdierenverblijven, de fazanterie, het antilopenhuis, de nachtdierafdeling en de adelaarsrotsen.

Na de pensionering van dr. J. Lange in begin 2007, nam dr. B. Blaszkiewitz de leiding over. Hij was daarvoor directeur van Tierpark Friedrichsfelde, de andere Berlijnse dierentuin.

Zoo 2.0 - Duurzame concepten voor dierentuin en dierentuin

In het voorjaar van 2014 Dr. Andreas Knieriem ontwerpt dierentuin, aquarium en dierentuin voor de toekomst.

Knieriem was een van de leiders instrumenteel in heroriëntering en het ontwerpen van de dierentuin van Hannover en het Tierpark Hellabrunn betrokken, was hij directeur en enig bestuurder tot zijn verhuizing naar Berlijn. Hij is een toegewijde strijder voor de natuur en dieren in het wild behoud kwesties waarvoor hij wil mensen inspireren. Volgens voorstanders Knieriem voor een moderne ontmoeting tussen mens en dier. In een doel en ontwikkelingsplan Knieriem, samen met een interdisciplinair team van experts uitgebreide plannen voor Zoo en Tierpark Berlin gepresenteerd tegen het jaar 2030.

Review Zoo Berlin.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Faciliteiten

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
Betaald
Logo Zoo Berlin

Locatie

  Hardenbergplatz 8 10787 Berlin
  + 49 (0)30 – 254 01 – 0

Social Media

Advertentie

Ontvang onze GRATIS nieuwsbrief met unieke weetjes

De populairste uitjes in deze categorie

Dierentuin

AquaZoo Leeuwarden

Wandelschoenen aan, backpack om, ontdekken maar! Ga samen op ontdekkingstocht in AquaZoo en leer alles over de bijzondere dieren tijdens educatieve presentaties.

Bezoek dit park »
Dierentuin

Bellewaerde Leper

Gillen van plezier op de leukste attracties, de exotische dieren bewonderen en helemaal tot rust komen in de prachtige natuur? in Bellewaerde doen jullie dat allemaal, in 1 dag!

Bezoek dit park »
Dierentuin

Boudewijn Seapark Brugge

Boudewijn Seapark Brugge presenteert een unieke, interactieve ontmoeting met dolfijnen! Ga tijdens dit programma samen met de verzorgers in het water bij de dolfijnen. Je trekt een wader (soort vissersbroek) aan en stapt op een speciaal platform.

Bezoek dit park »