Zoo Dortmund

Home / Dierenparken / Duitsland / Zoo Dortmund
De Zoo Dortmund is een van de meest populaire bestemmingen in Dortmund en de regio. Ongeveer 1500 dieren in 230 soorten leven in de dierentuin van Dortmund. Het parklandschap met zijn oude bomen en de moderne dierenhuizen maken de dierentuin in alle weersomstandigheden een ervaring voor het hele gezin.

Welkom in Zoo Dortmund!

Zoo Dortmund is gelegen in de stad Dortmund, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is in beheer van de stad.

Deze deels geografisch ingerichte zoo is 27 hectare groot met 11 hectare uitbreidingsgebied en geopend in 1953 als Tierpark Dortmund.

Het zwaartepunt ligt op haar grote collectie Zuid-Amerikaanse dieren. Dit Zuid-Amerika deel is onderverdeeld in 3 delen.
Het eerste deel is het “glazen” Amazonehuis dat bestaat uit 3 etages, die elk een deel van het bos vertegenwoordigen. De onderste etage omvat de rivier Amazone met aquaria, de tweede etage staat voor de bosbodem met bodembewoners zoals o.a. goudhazen (Dasyprocta leporina) en het bovendeel vertegenwoordigt de boomtoppen met vrij vliegende vogels en verblijven voor klauwaapjes en reptielen.

Deel 2 van het Zuid-Amerika gedeelte is de weide met o.a. dieren zoals guanaco’s, tapirs, halsbandpekari’s, capibara’s, Chileense pudu’s e.d. Rond de weide zijn verblijven voor reuzenmiereneters, en vicuna’s.

Deel 3 is het Tamanduahuis met, zoals de naam al zegt, de tamandoea en vogelsoorten zoals konijnuiltjes en ara’s.

Zeldzame Zuid-Amerikaanse soorten zijn o.a. de reuzenotter, manenwolf, tijgerkat (oncilla) , jaguarundi en condor. Voor de kweek van  reuzenmiereneter,  tamandua en de reuzenotter zijn ze toonaangevend.

Hoewel uiteraard wel aanwezig zijn de andere continenten minder sterk vertegenwoordigd, met als bijzonderheden de in dierentuin zelden geziene Angolagiraf, thar en Aziatische wilde honden.

Zoo Dortmund is regelmatig betrokken bij de herintroductie van de vale gier (Gyps fulvus) en de lammergier (Gypaetus barbatus) in Europese berggebieden.

Wapendier van de zoo is de reuzenmiereneter.

Parkinformatie

  • Openingstijden
  • Prijzen
  • Dieren info
  • Geschiedenis
  • Beoordelingen

Zoo Dortmund is elke dag geopend

– Zomer: (16 maart – 15 oktober): 9.00 u – 18.30 u
– Winter: (1 november – 15 februari): 9.00 u – 16.30 u
– Overgangstijden (16 februari – 15 maart en 16 oktober – 31 oktober): 9.00 u – 17.30 u

Losse kaarten
Volwassenen 8,00 Euro
Verlaagd tarief * 4,50 Euro
Houders Doritz Pass 2,00 Euro

kleine groepen
Kleine groep 1 ** 13,50 Euro
Kleine groep 2 *** 21,50 Euro

dag Group tickets
(van 10 betalende personen)

Normaal pp 6,50 Euro
Verlaagde pp 4,00 Euro

Gratis toegang
Kinderen onder de 4 jaar vergezeld door een volwassene
Begeleidende personen met een handicap die constante ondersteuning nodig hebben ("B" op de ID-kaart)
1 begeleidende persoon vanaf 18 jaar voor kleuterscholen / schoolgroepen per gestarte 10 kinderen
/ -Innen eer kaarthouders

* (Kinderen vanaf 4 jaar, leerlingen, studenten tot 27 jaar met ID)

** 1 volwassene met maximaal 4 minderjarige kinderen

*** 2 volwassenen met maximaal 4 minderjarige kinderen
Op dit moment is er geen informatie beschikbaar over de dieren die in dit park wonen.
Eerste plannen om een zoo op te richten stammen van 1932 onder initiatief van tandarts Heinrich Seeger, maar ze konden geen financiering krijgen. Pas in 1950 kon Ferdinand Marx het “Zoo-Gesellschaft” oprichten en een stuk land van de stad in pacht bekomen.

Konrad Glocker, leider van de groen- en begraafplaatsen in Dortmund, begon na WOII aan de wederopbouw van de groene delen in de stad, en organiseerde de eerste Bundesgartenschau in Dortmund in 1959. Hij begon ook eind 1951 met de planning van een zoo op de helling van de Schweineberg in het oude Rombergpark.

Op 24 mei 1953 werd het dierenpark geopend met 90 dieren, destijds vooral Europese soorten, op 11 hectare. Vooral de vereniging “Freunde des Tierparks“ (nu “Zoofreunde Dortmund”) speelde hierbij een grote rol.

Toen in 1975 onverwacht een reuzenmiereneter “Archibald” geboren werd, was dit de start voor hun specialisatie in Zuid-Amerika fauna. Zoo Dortmund werd hiermee niet alleen wereldwijd bekend maar is ook stamboekhouder voor deze soort.
Sinds de jaren ’80 werd er steeds meer aandacht geschonken aan soortenbehoud en werden dieren steeds meer in natuurgetrouwe omgeving en met verschillende soorten in gemeenschappen ondergebracht. Zo werden de verblijven groter, groepen kleiner en verrijking voor de dieren werd belangrijker.
Tijdens de eeuwwisseling veranderde de naam van Tierpark naar Zoo Dortmund.

In 2002 ontstond de documentaire reeks “Ein doc für alle Felle” over de zoo Dortmund, in navolging van soortgelijke zoo-series. In 2005 leefden er nog 1840 dieren op 28 hectare maar intussen werden een aantal dieren afgegeven om de andere beter te kunnen onderbrengen.

In 2011 is een nieuw, vergroot verblijf voor de bedreigde amoerpanters geopend.

Review Zoo Dortmund.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Faciliteiten

Rolstoelvriendelijk
Honden verboden
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
Betaald
Logo Zoo Dortmund

Locatie

  Mergelteichstr. 80 44225 Dortmund
  +49 (0) 231 50-28593

Social Media

Advertentie

Ontvang onze GRATIS nieuwsbrief met unieke weetjes

De populairste uitjes in deze categorie

Dierentuin

AquaZoo Leeuwarden

Wandelschoenen aan, backpack om, ontdekken maar! Ga samen op ontdekkingstocht in AquaZoo en leer alles over de bijzondere dieren tijdens educatieve presentaties.

Bezoek dit park »
Dierentuin

Bellewaerde Leper

Gillen van plezier op de leukste attracties, de exotische dieren bewonderen en helemaal tot rust komen in de prachtige natuur? in Bellewaerde doen jullie dat allemaal, in 1 dag!

Bezoek dit park »
Dierentuin

Boudewijn Seapark Brugge

Boudewijn Seapark Brugge presenteert een unieke, interactieve ontmoeting met dolfijnen! Ga tijdens dit programma samen met de verzorgers in het water bij de dolfijnen. Je trekt een wader (soort vissersbroek) aan en stapt op een speciaal platform.

Bezoek dit park »