Zoo Heidelberg

Zoo Heidelberg, gelegen in de gelijknamige stad in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Ze werd in 1933 opgericht en op 20 november 1934 officieel geopend.

Ze heeft een oppervlakte van 10,2 hectare, wordt de zoo beheerd door Tiergarten Heidelberg gGmbH en er leven ongeveer 2670 dieren van circa 180 soorten uit verschillende continenten.

De grote Afrikasavanne is een echte attractie met de Damarazebra’s, grote koedoes, biesbokken en pelikanen. Een kustpanorama inclusief vuurtoren toont de watervogels van de Waddenzee.

In het apenrevier bekijken de mensapen de bezoekers en vinden ons even vermakelijk als wij hen.

In het kleine apenhuis wonen de gouden leeuwappjes, keizertamarins en de sterk bedreigde Roloway meerkatten.

In Heidelberg zoo werd het initiatief (2001) genomen voor de oprichting van WAPCA (West African Primate Conservation Action) ter bescherming van verschillende apensoorten in het West-Afrikaanse gebied „Upper Guinean Forest“ en zij zijn ook coördinator van het project.

Bij de olifanten zijn er enkel jonge Aziatische stieren die te oud (4-5 jaar) zijn om bij hun familie te blijven maar te jong om zelf al jongen te krijgen. Het is het enige dergelijk gezelschap in Duitse zoos.

Bijzondere soorten in de zoo zijn o.a. manenrobben, Roloway meerkat, fossa, sumatraanse tijger, berberleeuwen, syrische beren, poitou ezels, binturongs, goudkat en nog veel meer.

De zoo neemt deel aan verschillende Europese fokprogramma’s (EEP) voor bedreigde diersoorten (o.a. Roloway meerkat, manenrobben, uilen en heremietibis) en coördineert het programma voor de Aziatische goudkat.

Dichterbij huis ondersteunen ze het project voor het herinvoeren van de  sterk bedreigde veldhamster, die in de zoo regelmatig met succes gekweekt wordt.

Welkom in de de dierentuin van Heidelberg!

“Leven in leven” is ons motto: oog in oog staan ​​met een leeuw, een panda ontdekken hoog in de takken, olifanten stieren bekijken tijdens het baden – dit alles en nog veel meer is mogelijk in de dierentuin Heidelberg, de grootste dierentuin in de grootstedelijke regio. Lees meer over ons!

365 DAGEN PER JAAR GEOPEND
openingstijden
Van april tot september: van 09:00 tot 19:00 uur van
maart tot oktober: van 09:00 tot 18:00 uur van
november tot februari: van 09:00 tot 17:00 uur

Op 24.12. en op 31.12. de dierentuin sluit al om 13.00 uur.

Let op: de laatste toegang tot de dierentuin is 30 minuten voor sluitingstijd. Onze dierenverblijven (apenhuizen, roofdierhuis, olifantenhuis, Afrikahuis) zijn geopend tot 30 minuten vóór het einde van de bezoektijd.

  • Dieren info
  • Alle prijzen
  • Geschiedenis
  • Reviews
Van Aziatische olifanten, meerkatten en laaglandgorilla's tot miniatuurgeiten: meer dan 2000 dieren in meer dan 150 soorten kunnen worden ontdekt in de dierentuin van Heidelberg.

Eenmaal per jaar, aan het eind van het jaar, is precies één keer geteld: in december 2018 slechts 2.478 dieren in de dierentuin in 155 soorten in de dierentuin van Heidelberg, waarvan 521 vogels in 80 soorten, 501 zoogdieren in 51 soorten, 51 reptielen in 9 soorten en nog veel meer Insecten, krabben en amfibieën.
entreegelden
Prijzen zijn geldig vanaf 1 november 2018.
01.11. - 28.02. - laagseizoen
01.03. - 31.10. - Hoogseizoen

U kunt ook betalen met EC-kaart.

Seizoen:
volwassen 11,60 €
Kinderen / tieners
van 3 tot jonger dan 18 jaar 5,80 €
Gereduceerd met ID
Leerlingen, studenten, gehandicapten, begeleidende personen met een handicap 9,00 €

Family Small Group Card A
1 Volwassene met max. 4 kinderen / adolescenten 20,00 €
amiliepas voor kleine groepen B
2 volwassenen met max. 4 kinderen / adolescenten 30,50 €

Laagseizoen:
volwassen 9,30 €
Kinderen / tieners
van 3 tot jonger dan 18 jaar 4,70 €
Gereduceerd met ID
Leerlingen, studenten, gehandicapten, begeleidende personen met een handicap 7,20 €

Family Small Group Card A
1 Volwassene met max. 4 kinderen / adolescenten 16,00 €
Familiepas voor kleine groepen B
2 volwassenen met max. 4 kinderen / adolescenten 24,40 €

Combitickets:
Zoo Heidelberg + Zoo Landau + Zoo Karlsruhe
Geldig voor 1 inzending elk binnen 12 maanden vanaf de datum van aankoop. Een extra korting voor combinatietickets is niet mogelijk.
volwassen 20,50 €
Kinderen en adolescenten
van 3 tot jonger dan 18 jaar 10,50 €
In 1932-33 kon de ornitholoog en docent Prof. Dr. Otto Fehringer de Nobelprijswinnaar Prof. Dr. Carl Bosch overtuigen als medeoprichter en beschermheer van de Tiergarten Heidelberg. In juli 1933 werd de aandeelhoudersovereenkomst voor de „Kurpfälzischen Tiergarten mit Vogelwarte“ ondertekend tussen Prof. Dr. Carl Bosch en de stad van Heidelberg.

Een maand eerder, in juni 1933 werd de vereniging “Gesellschaft der Tiergartenfreunde e.V.“ opgericht, die ook heden nog steeds de zoo steunt. In augustus dat jaar werden de werken begonnen voor de verblijven en wegen. Vanaf maart 1934 konden de eerste bezoekers binnen maar het officiële openingsfeest vond plaats op 20 november 1934 onder leiding van Prof. Dr. Fehringer, de eerste directeur van de zoo. In het begin waren er vooral kleinere dieren en vogels, maar ook 2 beren, herten, een kameel en 20 apen.

Tijdens de oorlogsjaren stagneerde de groei van de zoo en Prof. Fehringer ging terug lesgeven en Max Strang nam de leiding over. Op 22 maart 1945 werd de zoo bijna compleet vernield door luchtaanvallen. Dieren stierven of moesten neergeschoten worden omdat hun verblijven vernield waren. Men sprak over sluiting of verhuizen van de resterende dieren maar de weduwe Strang nam de leiding over en bouwde de zoo samen met haar zus en met weduwe Bosch (prof. Bosch overleed in 1940) terug op.

Met hulp van de steunvereniging, die na 1955 meerdere loterijen organiseerde, konden er nieuwe verblijven gebouwd en ook waardevolle nieuwe dieren aangekocht worden. Zo werd o.a. de bouw van een olifantenstal met buitenverblijf en een klein apenhuis en de aankoop van de Aziatische olifanten koe Rani mogelijk gemaakt.

In de zestiger jaren nam Wolfgang Rohr de leiding van de zoo over en kwamen er meerdere diersoorten bij.

Tijdens de jaren ’70 stagneerde de ontwikkeling weer maar de benoeming van Dr. Dieter Poley als nieuwe directeur moest dit veranderen. Onder zijn leiding werden er vele, nieuwe verblijven gebouwd die ook nu nog in gebruik zijn. In 1973 werd het robbenverblijf ingewijd, in 1977 het Afrika gedeelte, in 1979 het roofdierhuis en in 1981 kregen de beren een nieuw verblijf.

In 1982 kregen de Aziatische olifanten Rani en Lakshmi het gezelschap van een Afrikaanse olifant.

Sedert 1985 zijn de volières gevuld met bijzondere vogels en in 1988 opende het oerwoudhuis met de mensapen. Vervolgens kwam er in 1991 een kustpanorama bij.

Vanaf 1998 neemt Dr. Klaus Wünnemann de leiding over en houdt zich intensief bezig met onderwijs en de Info Ranger wordt opgericht en kort erop (2000) wordt ook de zoo school opgericht.

Vanaf 2001 zal de opbrengst/verkoop van allerlei boeken, souvenirs en meer in de zoo shop helpen bij de financiële kant van de zoo.

Bij de – al in 1935 – nagebouwde Bodensee met watervogels wordt in 2002 een nieuw gebied geopend: Yellowstone Waldsee.

Vanaf 2004 kunnen de uilen, die al sinds het begin van de zoo gehouden en met succes gekweekt worden, in nieuwe verbeterde volières ondergebracht worden.

De oude verblijven worden vernieuwd om de dieren zo natuurgetrouw mogelijk onder te brengen, waaronder de mensapen, tijgers en robben.

Door plaatsgebrek worden verschillende diersoorten (o.a. neushoorns, lama’s, zeehonden, jachtluipaarden) verhuisd naar andere zoo’s en er komen andere soorten zoals luiaards, tijgerpythons en de sterk bedreigde Roloway meerkat in de plaats.

In 2009 krijgen de Seychellen reuzenschildpadden een nieuw verblijf , in 2010 wordt een nieuw olifantenhuis gebouwd en in 2011/2012 mogen de chimpansees en resusapen in hun nieuwe thuis intrekken.

2010 De olifanten in de dierentuin krijgen een nieuw, groter olifantenhuis . De dierentuin besluit de eerste Duitse dierentuin te zijn om een ​​groep jonge olifanten te houden.

2011 Het terrein van de Rhesus-apen en de apen zal worden uitgebreid. Dit jaar begint de inzamelingsactie voor de uitbreiding van de Löwenaußenanlage.

2012 Voor bezoekers is er sinds dit jaar een aparte parkeergarage in de dierentuin. De ingang van de dierentuin is nu via het servicecentrum op het parkeerterrein van de dierentuin.

2013 De kleine dierentuinbezoekers kunnen uitkijken naar een nieuw ontworpen speeltuin met een groot gameschip.

2014 Met de nieuwe wasinstallatie naast Heidelberg Youth Hostel wordt het gebied van de dierentuin uitgebreid.

2015 De nieuwe, vergrote beerfaciliteit in de ingang opent.

2017 Gasten van DJH Jugendherberge Heidelberg International kunnen nu de dierentuin bezoeken via hun eigen ingang op het terrein van het jeugdherberg. Het Science Centre Explo Heidelberg verhuist naar de Explo-hal in de dierentuin.

Review Zoo Heidelberg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rolstoelvriendelijk
Honden toegestaan
Eigen eten/drinken
Speeltuin aanwezig
GRATIS WiFi
Horeca aanwezig
Gedeeltelijk overdekt
Betaald

Soortgelijke parken

Dierentuin

AquaZoo Leeuwarden

Wandelschoenen aan, backpack om, ontdekken maar! Ga samen op ontdekkingstocht in AquaZoo en leer alles over de bijzondere dieren tijdens educatieve presentaties.

Bezoek dit park »
Dierentuin

Bellewaerde Leper

Gillen van plezier op de leukste attracties, de exotische dieren bewonderen en helemaal tot rust komen in de prachtige natuur? in Bellewaerde doen jullie dat allemaal, in 1 dag!

Bezoek dit park »

Advertentie